Recensie: From dusk till dawn – The Series (seizoen 1)

‘From Dusk till Dawn’ is van oorsprong een actie/horrorfilm uit 1996, geregisseerd door Robert Rodriguez. De hoofdrolspelers waren niemand minder dan George Clooney (Seth Gecko) en Quentin Tarantino (Richard Gecko) en Salma Hayek (Santanico Pandemonium). Tarantino is eveneens verantwoordelijk voor het script.

fdtd2‘Na een gewelddadige bankoverval worden Seth en Richie Gecko op de hielen gezeten door de FBI. Terwijl ze vluchten richting Mexico gijzelen de broers een voormalig pastor en zijn familie en racen met hun camper naar de grens. Onderweg stoppen de broers bij een stripclub, waarna het verhaal een onverwachte wending neemt…’

De serie

Inmiddels is de verfilming bijna tien jaar oud en Rodriguez besloot van de film een serie te maken. Het doel hiervan was vooral het verhaal en de personages hierin meer uit te diepen en ruimte te creëren voor achtergrondverhalen. Ook wordt er meer licht geworpen op de achterliggende mythologie. Wel blijft het verhaal hetzelfde als in de film.

fdtd7De film wordt beschouwd als een klassieker, maar wordt niet door iedereen positief ontvangen. Het grootste kritiek dat wordt gegeven, is dat de film halverwege van een misdaadactie veranderd in een horrorfilm. Aan de ene kant is een dergelijke plottwist geniaal, aan de andere kant kan dit het verhaal ook ongeloofwaardig maken. Juist de serie kan deze kritiek teniet doen door meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de verhaallijn.

Beoordeling

Maar de grote vraag is natuurlijk: Zijn ze daar in geslaagd? Is de serie daadwerkelijk een toevoeging aan de al bestaande film. Allereerst is de serie erg mooi gefilmd en dit komt in blu-ray nog extra tot uiting. Over het beeld lijkt een warm gele gloed te liggen, waardoor het de sfeer van een western uitademt. Dit draagt ook mooi bij aan de mythologie van de Maya’s en de Azteken, die in het verhaal een belangrijke rol spelen. Deze culturele achtergrond komt vooral naar voren in de laatste twee afleveringen, die gelijk de toon zetten voor het tweede seizoen. In de serie wordt een manier van filmen gebruikt, die ervoor zorgt dat de camera constant in beweging is. Hierbij worden bijvoorbeeld dezelfde gebeurtenissen meerdere keren in de serie getoond, maar iedere keer door de ogen van een ander persoon.

fdtd3Zoals door de producer al werd beloofd, is er meer aandacht voor de ontwikkeling en achtergronden van de diverse personages. De serie start met de rooftocht van de Gecko-broers. Door middel van terugblikken wordt het achtergrondverhaal van deze broers verteld. Er zit geen chronologie in de beelden en dit kan soms voor verwarring zorgen. Dit is vooral lastig, wanneer je niet bekend bent met de film. Daarbij is de ‘gekte’ van Richard Gecko mooi in beeld gebracht. Dit wordt klaargespeeld door de kijker de beelden te laten beleven door de ogen van Richard. Een geweldige prestatie van acteur Zane Holtz, die Richard angstaanjagend en gestoord weet neer te zetten. Neem bijvoorbeeld de mensen die voor zijn neus veranderen in vampiers. Het geeft een indruk van hoe er van buitenaf gespeeld wordt met Richards mentale gesteldheid. Ook Santanico (Eiza Gonzáles) krijgt meer ruimte en er wordt in het begin van de serie al beelden vrijgegeven over haar ontstaan. Eveneens krijgen we meer informatie over de familie Füller. Opvallend hierbij is de persoonlijke ontwikkeling, die dochter Kate (Madison Davenport) maakt door de dingen waar ze mee geconfronteerd wordt.

fdtd4De serie bevat veel gore, maar de echte horrorliefhebber moet hier even geduld voor hebben. De producer van de serie neemt namelijk in de eerste zes afleveringen ruim de tijd om de kijker meer te vertellen over o.a. de gebroeders Gecko en de familie Füller. Wel wordt de kijker dan beloond met indrukwekkende slangvampieren, heftige moorden en vooral heel veel bloed. Dit betekent wel dat de spanningsopbouw in de eerste afleveringen minder is door de vele terugblikken en de aandacht voor personageontwikkeling. Wel wordt dit geduld beloond De actiescènes zijn mooi opgezet, bevatten indrukwekkende gevechten en verschillende plotwendingen.

Extra’s

fdtd5De blu-ray van de serie bevat vele extra’s, waaronder de film waar de serie op gebaseerd is. De extra’s zijn een goede toevoeging als achtergrondinformatie. Het meest interessant zijn de beelden die je een kijkje geven achter de schermen en de gesprekken die worden gevoerd met de auteurs en de regisseur/schrijver van de serie. Ook zijn er diverse trailers van de serie of van bepaalde attributen, die een belangrijke rol spelen, zoals de Lamborghini.

 • Audio Commentaar:
 • Pilot met D.J. Cotrona (Seth Gecko), Brandon Soo Hoo (Scott Fuller), Carlos Coto (Writer), Eiza Gonzales (Santanico Pandemonium), Jesse Garcia (Freddie Gonzales), Robert Rodriguez (EP and producer), en Zane Holtz (Richie Gecko)
 • Blood Runs Thick met Carlos Coto (EP and Writer) en Diego Gutierrez (Co-EP en schrijver)
 • Place of Dead Roads met Alvaro Rodriguez (Writer), Carlos Coto (EP en schrijver), Dwight Little (Director) en Jesse Garcia (Freddie Gonzales)
 • Pandemonium met D.J. Cotrona (Seth Gecko), Brandon Soo Hoo (Scott Fuller), Carlos Coto (EP en schrijver), Eiza Gonzales (Santanico Pandemonium), Jesse Garcia (Freddie Gonzales), Robert Rodriguez (EP en producer), Wilmer Valderrama (Carlos) en Zane Holtz (Richie Gecko)
 • La Conquista met Carlos Cota (EP en schrijver), Fede Alvarez (producer) en Marcel Rodriguez (schrijver)
 • The Take met Alvaro Rodriguez (schrijver), Carlos Coto (EP en schrijver), Jesse Garcia (Freddie Gonzales), Robert Patrick (Jacob Fuller) en Zane Holtz (Richie Gecko)
 • Volledige Trailer (1080i; 2:02)
 • Best Kills Video (1080i; 1:02)
 • Op de Set: Episode 1 Day 1 (1080i; 2:02)
 • Op de Set: The Making of From Dusk Till Dawn (1080p; 23:08) : interviews en achter de schermen.
 • Achter de schermen: “Op de Set: Brought to You by General Motors” (1080i; 2:08)
 • Achter de schermen: “Op de Set: Brought to You by Dos Equis” (1080i; 00:32)
 • Karakter Biografie (1080i; 5:03) Overzicht voor degenen die niet bekend zijn met de film.
 • General Motors Commercial Featuring Seth Gecko (1080i; 1:02)
 • Dos Equis Commercial Featuring Carlos Madrigal (1080i; 1:02)
 • Big Kahuna Commercial (1080i; 00:32)
 • What’s In the Briefcase Spot (1080i; 00:22)
 • SXSW Featurette (1080i; 1:02) sort trailer
 • Q&A From Premiere at Alamo Drafthouse with Robert Rodriguez and Cast (1080i; 33:59)

 

fdtd6Fans van de eerste dag zullen de serievariant op hun favoriete film met wisselende gevoelens ontvangen. Aan de ene kant geeft de serie een mooi beeld van de achtergrondverhalen van diverse personages en mythologieën, maar aan de andere kant zijn sommige details misschien ook overbodig. En door de vele details moet je wel geduldig wachten tot het ‘echte’ horrorgedeelte. Wel bevat de serie prachtige beelden, waardoor het lijkt alsof je in een soort western rondloopt. Ook de bijna psychotische beelden, die Richard krijgt, worden in de serie mooi tot uiting gebracht. Al met al is de serie van ‘From Dusk till Dawn’ zeker een aanrader.             Er is al bekend dat er een tweede seizoen gaat komen. Dit wekt nieuwsgierigheid op naar hoe het verhaal en de personages zich verder zullen gaan ontwikkelen.

Het eerste seizoen van ‘From Dusk Till Dawn’ is vanaf nu te koop op dvd en blu-ray.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: From dusk till dawn – The Series (seizoen 1)”

Plaats een reactie