Recensie: Goed of Slecht (Ali Land)

Wat als je de dochter bent van een seriemoordenaar en je dus zowel je genen als je opvoeding tegen je hebt? Wat als je constant bent blootgesteld aan een moeder, die ervoor zorgde dat jonge kinderen op afschuwelijke wijze aan hun eind kwamen? Dit is het verhaal van Milly in het intrigerende debuut Goed of Slecht van Ali Land, die zelf jarenlang met ernstig getraumatiseerde jongeren werkte.

‘De vijftienjarige Milly is zwaar getraumatiseerd opgenomen in een pleeggezin. Een nieuwe identiteit moet alle sporen naar haar verleden wissen, want de moeder van Milly is een seriemoordenaar en wacht in de gevangenis op haar rechtszaak. Milly worstelt met een groot schuldgevoel: door haar hulp heeft de politie haar moeder kunnen aanhouden. Van haar pleeggezin krijgt ze weinig steun. Integendeel, Phoebe, de oudste dochter, haat Milly vanaf het eerste moment dat ze haar zag intens en probeert op alle mogelijke manieren Milly’s leven zo ellendig mogelijk te maken. En daarmee maakt ze iets los bij Milly, een kant van zichzelf die ze liever niet wil kennen; ze is tenslotte de dochter van haar moeder, de seriemoordenaar.’

Gezien haar beroep heeft Land veel kennis van en ervaring met de getraumatiseerde jonge geest. Dit is duidelijk te merken een hoofdpersoon Milly die constant gevangen zit in een gevecht tussen goed en kwaad. Aan de ene kant heeft ze haar moeder aangegeven en op deze wijze zichzelf bevrijdt van haar invloed. Maar is ze wel werkelijk vrij? Haar moeder speelt in haar hoofd nog een vrij grote rol en Milly wordt dagelijks overspoeld door herinneringen over haar tijd met haar moeder. Deze terugblikken worden door de auteur goed verwerkt in het verhaal. Je zit als lezer als het ware in het hoofd van Milly en beleeft de gebeurtenissen door haar ogen. Door de gedoseerde fragmenten naar vroeger, krijg je steeds beter een beeld van wie Milly werkelijk is en hoe het leven haar gevormd heeft.

De spanning is vanaf het begin aanwezig in het boek en wordt door de rechtzaak, waarvoor Milly zich voorbereid, goed opgebouwd. Daarbij krijg je als lezer inzichten in de afschuwelijke moorden die Milly’s moeder gepleegd heeft en daarnaast de gedachten van Milly en de invloed die haar moeder hier nog op heeft. Je vraagt je steeds meer af of Milly wel volledig ‘goed’ is, wat ook mooi de essentie van de titel weergeeft. Het verhaal vertoont hierin ook overeenkomsten met Carrie van Stephen King. Een jong meisje, met bijzondere neigingen, die doordat ze afwijkt van de rest, buitengesloten wordt. Het einde van het boek bevat een twist, maar ligt in de lijn der verwachtingen. Ook geeft de omslag van het boek, dat van ruw materiaal is, de inhoud mooi weer in de vorm van een jonge vrouw in de kleuren geel en zwart, die je met een onpeilbare blik aankijkt.

Goed of Slecht is heerlijk leesvoer voor liefhebbers van Stephen King en Mo Hayder. Gruwelijke moorden, een goed opgebouwde spanning en een intrigerende hoofdpersonage die een constante strijd moet leveren tussen goed en kwaad.

Goed of Slecht is het debuut van Ali Land en is gepubliceerd door Uitgeverij Cargo/De Bezige Bij. Naast het boek is ook een e-book variant verkrijgbaar.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Goed of Slecht (Ali Land)”

  1. Afgelopen weekend – eindelijk! – het boek ‘Goed of Slecht’ van Ali Land gelezen. Inderdaad een boek wat je niet in de koude kleren laat zitten. Integrerend geschreven vanuit het gezichtsveld van de getraumatiseerde dochter. Een echte pageturner. Enige opmerking mijnerzijds is dat de gruwelijke moorden waarover Miriam schrijft, in bovenstaande recensie, nu juist datgene is wat je zelf dient te visualiseren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie