Voegt ‘Great White’ (2021) wat toe aan het haaienhorrorgenre? Lees onze recensie:

Alweer een haaienfilm. Er zijn er al zo veel. Soms goed (Jaws, The Reef, The Shallows, 47 meters Down), maar veelal slecht. Zou de Australische productie Great White (Martin Wilson) zich kunnen scharen bij het rijtje goede films? Ik heb het voor je uitgezocht.

Great White vertelt het verhaal van piloot Charlie (Aaron Jakubenko) en zijn vriendin Kaz (Katrina Bowden) die samen met goede vriend en kok Benny (Te Kohe Tuhaka) een bedrijfje runnen waarin ze mensen in hun watervliegtuigje meenemen naar afgelegen eilanden. Tijdens een tripje met twee mensen die de as van opa willen uitstrooien, vinden ze op een onbewoond eiland de resten van een man en besluiten op zoek te gaan naar zijn boot die daar in de buurt zou moeten zijn. Hij was namelijk samen met zijn vriendin en die kan nog in leven zijn. Eenmaal bij de boot aangekomen wordt hun watervliegtuig aangevallen door een grote haai en moeten ze noodgedwongen overstappen in een opblaasbaar reddingsvlot. Gestrand op open zee begint de vlot al gauw te klein te worden voor het aantal personen aanwezig, maar daarnaast is er ook nog een hongerige haai die zijn geduld begint te verliezen.

Deze film is eigenlijk nog best wel aardig. Voorwaarde is wel dat je de lat niet te hoog legt en je verstand op nul zet. Popcorn en biertje erbij en het is prima vermaak. Met 100 minuten is het een klein beetje aan de lange kant, maar omdat deze film meer focust op de onderlinge relaties en spanningen met een Grote Witte op de achtergrond, is het wel verfrissend om naar te kijken. De scenes zijn fantastisch geschoten en de onderwater ziet alles er helder en duidelijk uit. Helaas kan ik dat van de haai zelf niet zeggen. De speciale effecten zijn ellendig om naar te kijken, dat is erg jammer. Maar zoals ik al zei, de haai zelf komt niet heel veel aan bod. De film moet het hebben van de opbouwende spanning onderling; ze zitten met vijf man op een klein, opblaasbaar vlot. Geen land in zicht en een vreselijk bloeddorstig monster onder je… Ik zou er ook kriegelig van worden.

De spelers doen hun werk wel oké, maar het verhaal is erg clichématig en zie je de ellende al ver vooraf aankomen. Katrina Bowden (Piranha 3DD, Tucker and Dale vs Evil) is wel erg leuk om naar te kijken, maar haar karakter komt ook helaas niet goed uit de verf. En het einde is tenenkrommend slecht en vergezocht, dat hadden ze echt anders moeten oplossen. Erg jammer, aangezien dit toch een net even iets andere haaienfilm is. En met een minder budget is het juist een goede keuze om minder van de haai te laten zien en meer van het psychologische element gebruik te maken. Jammer dat het allemaal net niet lekker uitpakt. Hierdoor is mijn eindcijfer net geen voldoende, ik heb slechtere haaienfilms gezien, maar zeker ook wel betere.

GREAT WHITE Trailer (2021)
Sterren: 2 / 5

Great White is nu verkrijgbaar op DVD en via Pathe Thuis.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Voegt ‘Great White’ (2021) wat toe aan het haaienhorrorgenre? Lees onze recensie:”

 1. Allereerst, dank voor deze recensie. Mooi dat er hier weer wat meer aandacht is voor films. Wordt ik blij van 🙂

  Komt deze nog in de bioscoop of heb je hem op DVD gezien? Met mijn moviepass zou ik hem nog wel in de bios gaan bekijken (als dat nog kan na vanavond….), maar ik denk niet dat ik hem snel zou kopen.
  En ik heb een vraag over het verhaal. Het lijkt er dus op dat de haai korte metten maakt met een metalen watervliegtuig, maar vervolgens een rubbervlot niet kan laten zinken? Lijkt me wat vreemd. Maar waarschijnlijk moet je het zien 😉

  Beantwoorden
  • Haha ja, dat zijn van die vrijheden die je door de vingers moet zien. Misschien is de haai allergisch voor rubber. Het einde heeft dat ook.

   Ik heb deze op dvd gezien, denk niet dat er een bioscoop release in zit. Hij is wel bij Pathé thuis te huren

   Beantwoorden

Plaats een reactie