Recensie: Gretel & Hansel (Osgood Perkins, 2020)

Vanaf vandaag draait Gretel & Hansel, de nieuwe verfilming van het klassieke sprookje Hans & Grietje, in de Nederlandse bioscopen. Is de film zo duister als de trailer doet vermoeden? Waar zit de film tussen fantasie en horror?

Gretel & Hansel trailer (2020) | Nu beschikbaar op VOD

Sprookjes worden al eeuwen vertelt om kinderen te behoeden voor het kwaad. De huidige versies in de kinderboeken zijn een stuk vriendelijker dan de verhalen die vroeger werden vertelt. Veel van de Europese folklore werden door de gebroeders Grimm opgeschreven en in 1812 uitgegeven in de bundel Kinder- und Hausmärchen. Zo ook Hans en Grietje.

Maar vermoedelijk is dit specifieke verhaal ontstaan tijdens de Grote Hongersnood (1315-1322). Of komt het van een verhaal rond twee bakkers die tijdens de 100-jarige oorlog een oude vrouw vermoord om haar gingerbread-recept. Een derde lezing vertelt dat het verhaal is ontstaan bij de moord op een vermeende heks in 1647.

geen broodkruimels en geen huisje van snoep

Gretel & Hansel, de versie van regisseur Osgood Perkins en scenarist Rob Hayes, heeft inderdaad inspiratie gehaald uit de tijd van de Grote Hongersnood. De moeder van Gretel en Hansel is weduwe en kan het niet meer opbrengen om haar kinderen te voeden. Ze jaagt ze het huis uit, in de hoop dat ze elders een betere toekomst vinden.

Broer en zus trekken het bos in een vinden in eerste instantie hulp bij een vriendelijke, gelovige man die hun adviseert door het bos verder te trekken en werk te vinden bij de houthakkers aldaar. “Máár”, waarschuwt hij. “Ga niet van de weg af.” Dit advies vergeten de twee echter na het eten van hallucinerende paddenstoelen en komen bij een huisje aan.

GRETEL & HANSEL Exclusive Clip "Approaching the House" (2020)

Gretel & Hansel wordt in de markt gezet als een horrorfilm, maar weet dit helaas niet helemaal waar de maken. De opbouw is goed, de sfeer en de muziek is duister. Je voelt dat het niet de goede kant op gaat voor onze hoofdrolspelers. Helaas verliest de film dit momentum ergens op de helft en wordt het zelfs vermoeiend om de aandacht er bij te houden.

De oorzaak? Het sprookje is vanaf dat moment al uitgespeeld. Daar waar je hoopt dat het duisterder en gruwelijker gaat worden – er worden leuke ideeën geöppert rond een schuurtje met goed gereedschap – wordt het alleen maar lichter en is het einde bijna Disney.

Waarom is hier niet doorgepakt? Juist omdat er werd geroepen dat de film het duisterst zou zijn van alle vertellingen van Hans en Grietje. Maar helaas is het resultaat meer fantasy- dan horrorfilm.

Gretel & Hansel zit op alle andere vlakken goed in elkaar. De beeldvoering is prachtig en sluit aan bij de evenzo heerlijke soundtrack. Ook over het acteerwerk valt niet veel te klagen. Allen het verhaal haalt het onderuit.

Sterren: 3.5 / 5

Gretel & Hansel draait vanaf vandaag, 30 januari, in de bioscoop.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Recensie: Gretel & Hansel (Osgood Perkins, 2020)”

 1. Eergisteren gezien en ik heb hem vier van vijf sterren gegeven in de Vue app.
  Heerlijk duister verhaal, een hele goede Alice Krige als de heks en ook Sophia Lillis deed het goed als Gretel. Het ventje dat Hansel speelt (Sammy Leakey) daarentegen vond ik slecht. Het was soms net alsof hij zijn tekst van een kaartje voorlas.
  Heel veel echte horror zat er inderdaad niet in. Maar wat ik wel gaaf vond is het moment dat je zag hoe alle heerlijkheden die elke dag op de tafel stonden werden gemaakt.
  Ik heb mij zeker niet verveeld!

  Beantwoorden
 2. Geweldige film, prachtig in beeld gebracht en een mooie wending van het verhaal.
  Einde had wat heftiger gekund maar niettemin een lust voor het oog

  Beantwoorden
 3. ‘Slechte film’ vind ik totaal onrechtvaardig. Werd maar meer van dit soort films gemaakt. Hier wordt de kunst van het weglaten heel mooi toegepast. Juist door zo min mogelijk aktie (dat zien we al genoeg bij Hollywood) te tonen, krijg je meer mysterie en fantasie. De sfeerbeelden daarbij maken het plaatje compleet.

  Beantwoorden
 4. Ik snap niet dat mensen hier voor gaan zitten , de opzet was echt bagger een echte low budget film niet om aan te zien, verspilling van je tijd

  Beantwoorden
 5. Heb lang op deze film gewacht maar wat is deze film een slechte horror. Er worden de laatste tijd zoiezo slechte horrors gemaakt dus ik was echt blij toen deze film voorbij kwam. Maar hij valt mij heeeel erg tegen. Schrik effecten en echte horror komt er zeker niet in voor en erg langdradig. Erg jammer weer

  Beantwoorden

Plaats een reactie