Filmrecensie: Gut (Elias, 2012)

Oh gut, oh gut, wat hoopte ik dat deze film wat meer ‘gut’ zou hebben zeg. Een veel belovende achterkant op de dvd, maakt van dit alles helemaal niks waar.

gut_elias_2012Tom verveelt zich. Hij heeft een keurige baan en een gezinnetje maar mist opwinding. Zijn beste vriend Dan stelt voor om een avond horrorfilms te kijken, net als vroeger. Tom heeft geen zin maar Dan belooft dat hij iets te zien krijgt wat hij nooit eerder zag. Tot zijn schrik ontdekt Tom dat Dan een snuff-film in handen heeft waarin te zien is hoe een psychopaat vrouwen vermoordt voor de camera en hun lichamen aan stukken snijdt. Geen special effect maar echt! Tom is geschokt. Maar weerzin en fascinatie strijden om voorrang. De maker van de films heeft het echter inmiddels op Tom voorzien. Is het al te laat? Een intense psychologische horrorfilm over een normale man die verwikkeld raakt in een wereld van moord, bloed en verminking.

Dat zou het moeten worden. Maar Tom overtuigt niet, net zoals Dan niet overtuigt. Acteertalent hebben deze heren niet. Daarnaast is er nauwelijks dialoog, bloed, verminking of moord te vinden in deze film. De beelden van de snuff-films zijn zelfs scherper dan de rest van de beelden, hierdoor oogt alles nogal amateuristisch. Is dat de bedoeling? Je zou het bijna denken, maar door de slechte acteerprestaties, erger ik me continu aan alles. De verhaallijn gaat te langzaam, er is te weinig bloed, er is te weinig dialoog, de muziek staat op de verkeerde toonhoogte en in repeat.

Oh gut er is eigenlijk niks goed. Nou er zit wel veel seks in, en blote vrouwen. Voor bloed, horror of een spannende verhaallijn hoef je deze film écht niet te gaan kijken.

De plottwist is wel grappig, het einde is op zichzelf staand ook best vermakelijk, maar écht onder je huid, vanwege het psychologische spel of iets dergelijk gaat deze film ook niet zitten. De stukjes waarin er gemoord wordt (op één hadn te tellen) zijn vermakelijk, maar eigenlijk is het geheel een slechte arthouse/cult film die een horror film had moeten zijn. Een best goed idee, maar helaas slecht uitgewerkt, ook al is er weinig budget, dit had echt een stuk beter gekund.

Gut is sinds 6 maart op dvd te verkrijgen.

Sterren: 1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie