Recensie: Hansel and Witch Hunters (Tommy Wirkola)

In Hansel en Gretel: Witch Hunters maken we kennis met Hansel (Jeremy Renner) en Gretel (Gemma Arterton) die als kinderen door hun vader in een donker bos worden achtergelaten. Zoals in het originele sprookje van Grimm vinden de kinderen een snoephuisje bewoond door een heks. Deze neemt de kinderen gevangen en wil ze opeten. Maar Hans en Grietje zijn niet van gisteren en weten de heks te overmeesteren.  Vanaf dat moment hebben ze hun roeping gevonden. Ze worden witch hunters en verslaan de komende 15 jaar de ene na de andere heks. Maar dan dient er zich een probleem aan in de vorm van opperheks Muriel (Famke Janssen), die hun oude dorp terroriseert en kinderen ontvoert. Het is aan Hans en Grietje om haar te stoppen, maar dat blijkt geen gemakkelijke opgaven.

Deze filmversie van schrijver en regisseur Tommy Wirkola gaat verder waar het sprookje van Grimm eindigt. Hans en Grietje hebben als volwassenen een flinke upgrade gekregen en lopen rond in stoere leren outfits met wapens die rechtstreeks uit de twintigste eeuw lijken te komen. Gretel is charmant maar vecht als een man terwijl Hansel om de zoveel tijd een shot insuline moet nemen omdat hij aan zijn eerste ervaring met een heks suikerziekte heeft overgehouden (grappig gevonden).

Hansel and Gretel Witch HuntersDe visuele indruk is goed. De kostuums zien er mooi uit en er is duidelijk veel aandacht besteed aan de special effects ende make-up. De heksen zien er spectaculair eng uit en de scenes waarin er bloed vloeit (omdat er iemand uit elkaar gereten wordt of een hoofd wordt ingedrukt) lijken net echt. Daarnaast is het decor authentiek (gefilmd in onder ander de Duitse stadjes Babelsberg, Potsdam en Brandenburg) wat zeker een waardevolle toevoeging is.

En dan nog de acteerprestaties. De altijd mooie Gemma Arterton zet een stoere Gretel neer die haar mannetje weet te staan. Jeremy Renner heeft al heel wat ervaring met het spelen van de action hero (The Avengers, Bourne Legacy, Mission Impossible) en weet het ook dit keer weer waar te maken. Goede bijrol is er voor Peter Stormare (Small Town Murder Songs) als de sadistische sheriff Berringer die Hansel en Gretel vooral tegenwerkt, omdat hij denkt zelf de heksen te kunnen verslaan. Maar de grootste ster van deze film is eigenlijk Famke Janssen die echt schittert als de kwaadaardige heks Muriel. Ze presteert het om sexy en creepy tegelijk te zijn en dat is best knap.

Hansel and Gretel Witch Hunters

Wat niet zozeer een minpuntje is, maar toch het minste aan deze film, is het verhaal. Een heel ingewikkeld plot of intrigerende verhaallijnen hoef je bij deze film niet te verwachten. De witch hunters komen een heks tegen die niet zo makkelijk te verslaan is als de rest van de heksen die ze tot nu toe tegen gekomen zijn en dat is het wel zo’n beetje. Hoewel de ontdekking die Hansel en Gretel doen met betrekking tot hun familie en waarom zij immuun zijn voor bepaalde vloeken wel weer goed gevonden is. Daarnaast is er redelijk veel humor verwerkt in de film wat het niet zo zwaar en serieus maakt.

Kortom Hansel & Gretel: With Hunters is een vermakelijke film met veel actie, mooie decors, special effects en een gruwelijk boosaardige Famke Janssen. Een heel boeiende of serieuze verhaallijn is er niet maar de in de vorige zin genoemde aspecten maakt dat voor een groot deel weer goed.

Hansel & Gretel: Witch Hunters is vanaf 28 februari te zien in de Nederlandse bioscopen.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Hansel and Witch Hunters (Tommy Wirkola)”

  1. Gister in de bios gezien. De trailer geeft een goede indruk van hoe de film is. Ik vond het zelf nogal slappe hap. De gore is leuk en er wordt idd prima geacteerd, maar ’t verhaal is wel echt flinterdun en cliché, op een paar leuke ideeën na. De film duurt overigens maar 88 minuten, dus ze hadden volgens mij makkelijk voor wat meer diepgang kunnen zorgen door er een kwartier of half uur aan te plakken. Ik vond vooral de heksen tegenvallen. De eerste was creepy, daarna stelt het niet veel meer voor, hoewel Famke Jansen haar rol wel goed neerzet. Ik had graag wat meer horror en wat minder actie gezien.

    Beantwoorden

Plaats een reactie