Recensie: Hemelstrand (John Ajvide Lindqvist)

Hemelstrand Lindqvist wordt ook weleens de Zweedse Stephen King genoemd en dit is zeker niet onterecht. Zijn boeken worden gekenmerkt door een bovennatuurlijk en duister tintje met een flinke dosis suspense, waar King ook om bekend staat. Zijn nieuwste boek ‘Hemelstrand’ is hiervan een mooi voorbeeld. De verschillende personages staan op een camping, wanneer ze er op een dag achterkomen dat er iets heel vreemds aan de hand is. Hun mobieltjes doen het niet meer en de wereld lijkt op te houden met bestaan zodra er iemand de camping verlaat. De campinggasten lijken afgesloten te zijn van de wereld en kunnen geen contact meer krijgen met familieleden of geliefden. Er lijkt geen ontsnapping meer mogelijk…

‘Op een morgen worden ze wakker in hun caravan op de camping. Het lijkt een ochtend als ervoor. Het gras is verzorgd. Groen, fris, kort gemaaid. Maar er is iets mee. En waarom staan alleen deze vier caravans er nog? Waarom alleen deze tien mensen? Acht volwassenen en twee kinderen. Een kat en een hond. Wat doen ze precies op dit eindeloze grasveld, onder een strakblauwe hemel? Waar is de zon? Waarom is er geen bereik met de rest van de wereld te krijgen? Wat is dit voor niemandsland?

Een van de vragen die ons bezighoudt is of de titel wel helemaal juist vertaald is. Er wordt namelijk in het verhaal dikwijls verwezen naar de zanger Himmelstrand, die een bizarre connectie heeft met de vreemde wereld waar de personages in terechtgekomen zijn. Wanneer ze bij de zoveelste ontsnappingspoging de radio aanzetten, horen ze alleen muziek van deze Himmelstrand. De opmerking is dan of het boek niet beter Himmelstrand had kunnen heten? Of heeft de uitgever hier een bepaalde bedoeling mee?

hemelstrand 2Lindqvist moet het in zijn boek vooral hebben van de uitgebreide beschrijven van personages en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. De meest uiteenlopende personages passeren de revue, een fotomodel, een kind waarbij duidelijk een steekje los zit en een mogelijk homoseksueel stel, die samen in een trailer wonen, zijn enkele voorbeelden. Van elk van de personages krijg je een vrij uitgebreide achtergrond voorgeschoteld wat deze personen tot leven wekt. Ook de omgeving met al zijn bizarre elementen (zoals de witte man) wordt uitgebreid en filmisch omschreven, waardoor je als lezer dit alles duidelijk voor je ziet. Ondanks de bizarre wendingen dat het verhaal neemt, weet Lindqvist het op zo manier te beschrijven, dat het als lezer logisch overkomt. Dit alles maakt dat het verhaal makkelijk wegleest en keer op keer intrigeert.

Wat wel jammer is, is dat het verhaal geen duidelijk en logisch einde heeft. De schrijver richt zich dermate op de beschrijvingen , dat hij het doel uit het oog lijkt te verliezen om het verhaal toe te werken naar een goed einde. Dit zorgt voor enige onbevredigendheid bij de lezer. Je wilt immers weten hoe het verhaal afloopt en wat er met de verschillende personages gebeurd. Ondanks dit blijft het verhaal door de prachtige beschrijvingen meer dan de moeite waard.

‘Hemelstrand’ is een op zichzelf staand boek, geschreven door John Ajvide Lindqvist en gepubliceerd door Uitgeverij Signatuur. Het boek is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel en webshop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Hemelstrand (John Ajvide Lindqvist)”

  1. stel je voor dat iemand een book via torrents wilt downloaden (ikzelf doe dat natuurlijk niet).
    waarom zijn er steeds minder ebooks via torrents te vinden de laatste maanden/kwartalen)

    Beantwoorden

Plaats een reactie