Recensie: Hidden (Antoine Thomas, 2011)

Even voor de duidelijkheid, ik heb geen problemen met low budget-films. Verder weet ik dat het verhaal bij een horror inhoudelijk vaak flinterdun is en dat er regelmatig relatief onbekende acteurs meespelen. Maar ondanks dat is Hidden een draak van een film. Het koste me zelfs enige tijd om de film op IMDb te vinden aangezien er negen films zijn die Hidden heetten. Blijkbaar is de film vorig jaar uitgebracht onder de naam Hidden 3D. Het is maar goed dat ze de film gewoon als Hidden op dvd hebben uitgebracht.

Brian Karter (Sean Clement) erft na het overlijden van zijn moeder ‘The Sanctuary’. Als hij met een paar vrienden wordt rondgeleid in het vervallen gebouw, wordt duidelijk wat hier gaande was: Brians moeder heeft een revolutionaire machine gebouwd die mensen geneest van hun verslaving. Bijwerking van de behandelmethode is dat de verslavingen de vorm van gemuteerde kinderen, verslaafd aan mensenvlees, aannemen. De gemuteerde kinderen houden schuil in ‘The Sanctuary’ en jagen op de groep. Brian en zijn vrienden moeten zien te overleven. Ze beseffen al snel dat sommige zaken beter verborgen kunnen blijven…

De setting en de sfeer van The Sactuary zijn goed, menig beginnend regisseur zou jaloers zijn om een film op te nemen op zo’n prachtige locatie. Debutant Antoine Thomas (op de begintiteling vermeld als M.R.) kreeg het voor elkaar hier te filmen. De locatie lijkt een soort kerk of klooster met daarbij allerlei donkere krochten en gangen met behandelingskamers. Helaas faalt Antoine Thomas verder op alle fronten.

De personages zijn werkelijk verschikkelijk en je hoopt dat ze allemaal zo snel mogelijk het loodje leggen, liefst zo bloederig mogelijk. Helaas gebeuren al deze sterfscenes achter een gesloten deur, kamer, donkere hoek of buiten beeld. Dan het feit dat de kinderen zich manifesteren als vuurvliegjes, waar ze even later weer een vaste vorm aannemen en eigenlijk dan weer gewoon gemuteerde kinderen zijn, vond erg warrig en onduidelijk. Een duidelijke verklaring hiervoor krijg je niet. Ik moet zeggen dat ik niet echt heel angstig ben van een kleine zwerm vuurvliegjes. Deze scènes worden enorm onheilspellend neergezet dat het eerder lachwekkend werkt. De gehele film lijkt wel een spoof, alles wordt zo over de top dramatisch neergezet dat de film werkelijk nooit spannend of eng wordt. Een van de vrienden ziet zijn vrouw of vriendin door ‘iets’ worden weggesleurd. Een normaal mens zou als een gek haar achter na gaan en alles doen om haar te redden. Nee, deze beste man haalt zijn schouders op en zegt, “Ik zei nog, je moet bij mij in de buurt blijven”. De acteerprestaties zijn zo de gehele film, erg bedroevend, dan duren 78 minuten erg lang…

Hidden (2011) heeft een goede setting, prima sfeer en de enkele special effects zijn redelijk. Maar het verhaal, de acteerprestaties en de dialogen maken dit een lange, saaie en soms lachwekkende zit.

Hidden is nu verkrijgbaar op dvd.

Sterren: 1.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Hidden (Antoine Thomas, 2011)”

  1. Hm klinkt niet best. Een paar jaar terug hadden we ook nog een Noorse film met deze titel “Skjult” wat verborgen (Hidden) betekent. Qua beklemming was dat een uitstekende film maar zo te lezen heeft deze niets met bovenstaande film van doen. Het zou immers zonde zijn als de Hollywood remake het Noorse origineel geen eer zou aan doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie