Review horrorgame: Nerved (Nintendo Switch)

Geeft deze indie horrorgame je slapeloze nachten, of sla je deze beter over?

Nerved is de nieuwe game van Playstige Interactive, een indie developer en ik heb de eer om deze game te reviewen. Deze game heb ik gespeeld op de Nintendo Switch en hij is ook te verkrijgen op de PS4 en de PC.

Verhaal

Een echtpaar die gespecialiseerd is in paranormale activiteit reist af naar een mistig gebied, waar ze onderzoek moeten gaan doen naar vreemde verschijnselen. De eerste nacht gaat het al vreselijk fout en wordt de vrouw ontvoerd door vreemde wezens. Aan jou als speler de taak om in het gebied op zoek te gaan naar je vrouw, met wie je nog wel contact hebt via een walkie talkie.

Het verhaal is zacht gezegd warrig en onsamenhangend. Het spel start heel abrupt en zonder enige vorm van inleiding. Waarom ze daar zijn en wat ze onderzoeken word nooit echt duidelijk. De vrouw heeft het wel over de mist die mooi is om te filmen, maar dat gaan ze dan niet gelijk doen. Als de vrouw ontvoerd is en jij op zoek gaat naar haar, midden in de nacht, dan zijn daar ineens om de 15 meter allemaal kampvuren aangestoken. Dit komt omdat regel 1 bij paranormale onderzoeken is dat geesten niet tegen licht en warmte kunnen. Wie heeft die vuren dan allemaal aangestoken??Hetzelfde kan ik zonder te spoileren ook zeggen over het einde, dat komt net zo plotseling en verwarrend als het begin.

Beeld

Ik snap dat dit een indie is en dus niet het budget en het team heeft van een grote blockbuster, maar er zijn genoeg indiegames te noemen die wél een bepaalde standaard en kwaliteit hebben. Deze game heeft dat helaas niet. De karakters zien er kaal en lelijk uit, gelaatstrekken en lipsync zijn geheel afwezig. De omgeving is er niet veel beter aan toe, ze adverteren met een ‘uitgestrekt bosrijk gebied‘, maar leeg met af en toe een boom of twee komt meer in de buurt. De mist overdag is duidelijk erbij gehaald om te maskeren dat het een oersaaie omgeving is en ’s nachts is het te donker om ver te kijken. Dit is echt Playstation 1 kwaliteit en geeft heden ten dagen echt geen pas meer.

Het interieur van de huizen en blokhutten is al even leeg en doods, er staan vier muren en een plafond. Soms zie je een stoel met een laken eroverheen en een andere keer ligt er heel random een luxe koffer. Ik kwam ook een keer een vogelkooi tegen met laken en dat laken was aan het wapperen in de wind. De kooi stond binnen. Spullen zoals een tang en een vergrootglas die in je blokhut liggen kan je oppakken, maar alleen bekijken. Je kan het niet in je inventaris stoppen of zo.

Geluid

Helaas is het met het geluid niet veel beter. De geluidseffecten zijn overdreven aanwezig, de vogels hoor je net iets te hard en de deuren kraken allemaal net iets te gemaakt. Bovendien is de animatie van de deuren te snel voor het geluid, regelmatig hoorde ik de deur nog piepen bij het opengaan, terwijl de animatie een snelle zwaai liet zien. Waar de animaties van het gezicht van de vrouw totaal afwezig waren, had ze wel een stem. Maar de actrice had er geen zin in en alles voelde heel erg opgelezen. En dat geldt ook voor de hoofdpersoon, tenenkrommend slecht. De monsters hebben wel grappige grommen en als je ze hoort lopen, dan kan het wel een leuk momentje opleveren. Maar die zijn zo schaars dat het spel helaas niet naar een hoger niveau wordt getild.

Samenvatting

Nerved is een korte game die je in een klein uurtje uitgespeeld kan hebben. Er zijn geen side quest, er is geen open, levende wereld en de AI van de monsters is niet om over naar huis te schrijven. Er is geen reden om hier terug te keren. Wat mij betreft is er ook echt absoluut geen reden om deze game te spelen. Het lopen gaat te langzaam en het rennen te snel, de omgeving is saai en leeg en de karakters zijn lelijk.

Dit is een loopsimulator met lichte horrorelementen die je beter links laat liggen als je op zoek bent naar actie, een goed verhaal en geweldige gamemechanics.

Sterren: 1 / 5

Nerved is nu verkrijgbaar op de Nintendo Switch, Sony Playstation 4 en PC volgen binnenkort.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie