Recensie: Ich seh, Ich seh (Goodnight Mommy)

De afgelopen week verscheen de trailer van Oostenrijkse film ‘Ich seh, Ich seh’ (ook bekend als ‘Goodnight Mommy’) op internet. De trailer werd ’terrifying’ genoemd, iets wat ik op zijn zachtst gezegd overdreven vond. En nu ik de film gezien heb, weet ik dat de trailer ook niet helemaal een goed beeld geeft van de film (hebben jullie daar ook zo’n hekel aan?!). Gelukkig bleek de film in dit geval echter beter dan deze trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=DzSsE5t7JNk

Elias en Lukas Schwarz in Ich seh Ich seh
Elias en Lukas Schwarz maken hun debuut in ‘Ich seh Ich seh’

De film komt traag op gang, hij zou te traag zijn voor de Halloween Horror Show (je zou er simpelweg bij in slaap vallen). Het is dan ook niet een voorspelbare slasher met tientallen slachtoffers. ‘Ich seh, Ich seh’ is eerder een psychologische thriller, al valt hij ook zeker in de categorie horror. De film gaat over de jonge tweeling Elias en Lukas. Ze wonen in een afgelegen huis, omringd door akkers en bos. Hun moeder, een TV-persoonlijkheid, is net onder het mes geweest. Het is onduidelijk wat voor een ingreep het was, maar gezien het verband om haar hoofd was het plastische chirurgie. Ze doet niet erg aardig tegen de jongens, tegen Lukas praat ze niet eens. Lege plekken aan de fotowand wijzen erop dat de vader van de tweeling geen deel meer uitmaakt van het gezin. De jongens beginnen zich steeds meer te verbazen over het grillige gedrag van hun moeder. Na tal van incidenten komen zij tot de conclusie dat deze vrouw hun moeder niet kan zijn, maar waar is hun moeder dan wel? Er is maar één persoon die ze dat kan vertellen en die besluiten ze eens stevig aan de tand te voelen.

Wat is er gebeurd met de moeder van Lukas en Elias?
Wat is er gebeurd met de moeder van Lukas en Elias?

‘Ich seh, Ich seh’ is niet een dertien in een dozijn horrorfilm. De nadruk ligt op de sfeer, het verhaal, de dialogen en het acteren. Hoewel de film aanvankelijk traag is, komt hij in de tweede helft in een stroomversnelling. Het besluit met een portie typisch Germaans sadisme en een redelijk verrassende ontknoping. Het verhaal is geschreven door Veronika Franz en Severin Fiala, zij regisseerden ook allebei de film. Fiala heeft nog niet veel ervaring, maar Franz heeft als schrijfster al aan diverse films meegewerkt, zoals ‘Dog Days’ (2001) en de Paradies-trilogie, allen geregisseerd door haar echtgenoot Ulrich Seidl. Seidl was trouwens als producent betrokken bij ‘Ich seh, Ich seh’. De hoofdrollen worden gespeeld door nieuwkomers Elias en Lukas Schwarz en dat doen ze behoorlijk goed. Susanne Wuest, die eerder o.a. in Judas Goat speelde, is ijzersterk als de moeder. De special effects zijn minimaal, maar erg realistisch.

De special effects zijn minimaal, maar erg realistisch.
De special effects zijn minimaal, maar erg realistisch.

Persoonlijk vond ik ‘Ich seh, Ich seh’ een onverwacht goede film en ook wereldwijd slaat de film aan. Hij is net uitgebracht in Brazilië en op 11 september beleeft de film zijn Amerikaanse bioscooppremière. Als je geen bezwaar hebt tegen een wat tragere, onconventionele horrorfilm, dan moet je deze film echt zien.

Bloody Mary proefnotitie: Steak vermomd als Wiener schnitzel
‘Ich seh, Ich seh’ is nu als ‘Goodnight Mommy’ verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Ich seh, Ich seh (Goodnight Mommy)”

  1. Klinkt interessant.
    Ik had de trailer al gezien op YouTube, maar als de sfeer in de film net zo goed is als in de trailer, staat deze wel op mijn korte (er komt zo weinig horror uit!) lijstje.

    Amerika zal er wel weer een remake van maken met veel geschreeuw en 1 of 2 explosies.

    Beantwoorden

Plaats een reactie