Recensie: Ik jaag op Killers (Barry Lyga)

Wat speelt een grotere rol bij de ontwikkeling tot een seriemoordenaar; genen of opvoeding. Zijn seriemoordenaars zo geboren, bijvoorbeeld als psychopaten zonder gevoelens van empathie voor levende wezens? Of kun je moordenaars door opvoeding op deze wijze creëren, door bijvoorbeeld net zo lang met de grenzen tussen goed en slecht te schuiven, dat ze er van overtuigd zijn, dat het goed is wat ze doen? Of is er sprake van een wisselwerking? Hier draait het allemaal om in het boek ‘Ik jaag op Killers’, dat geschreven is in de trant van de televisieserie ‘Dexter’. Naast de duistere omslag van de Nederlandse editie, is de fascinerende cover van de Engelse uitgave ook de moeite van het bekijken waard!

ik-jaag-op-killers‘Stel je voor: een prachtig zonnige dag en adembenemend natuurschoon… Jammer alleen van dat lijk. Jasper Dent, die liever Jazz genoemd wordt, is een leuke, aardige jongen. Charmant zelfs, zouden sommigen zeggen. Maar hij is ook de enige zoon van de beruchtste seriemoordenaar ter wereld, een vader die de ‘quality-time’ met zijn zoon soms wel erg letterlijk nam. Jazz heeft plaatsen delict gezien op een manier waar politieagenten een moord voor zouden doen: door de ogen van de moordenaar. Jazz’ vader zit al jaren achter de tralies, maar toch duiken er overal lijken op. Alweer. Om te bewijzen dat moord echt niet in zijn genen zit besluit Jazz de politie te helpen met zijn unieke kennis van zaken, maar is hij wel zo anders dan zijn vader…?’

Jazz is opgevoed door één van de meest beruchte seriemoordenaars ooit. Nadat zijn vader in de gevangenis zit, woont hij bij zijn (ietwat gestoorde) oma en worstelt hij met de nalatenschap van zijn vader. Zijn vader heeft hem opgevoed om een nog genialere moordenaar te worden dan hij was. Jazz doet er alles aan om niet op zijn vader te lijken. Maar gaandeweg leert hij dat hij toch meer op zijn vader lijkt, dan hij dacht. Daarbij worden er weer moorden gepleegd, waar Jazz meer over kan vertellen dan hij als buitenstaander eigenlijk hoort te weten. Hij denkt als een moordenaar, maar hoe moet hij de moorden oplossen en terwijl de overtuiging houden, dat hij niet zo is als zijn vader?

ikjaagopkillersengDeze combinatie zorgt voor een interessant en origineel horrorverhaal, waarbij de worsteling van Jazz met zijn eigenaardige opvoeding een centraal element is. En hoe eigenaardig deze opvoeding is, leert hij gaandeweg, wanneer hij steeds meer specifieke herinneringen krijgt met betrekking tot wat zijn vader hem geleerd heeft. Heeft Jazz zonder het zelf te weten al bloed aan zijn handen? Aan de andere kant speurt Jazz samen met de politie naar de moordenaar die verantwoordelijk is voor de dood van de slachtoffers, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben. Of eigenlijk is ‘samenwerken’ niet het goede woord. De politie doet er alles aan om Jazz niet bij de speurtocht te betrekken. Maar Jazz wil niet liever dan bewijzen dat hij niet op zijn vader lijkt en probeert zijn opvoeding te gebruiken voor het goede doel. En dit levert een zeer interessant en origineel verhaal op, die naast de zoektocht naar de moordenaar, ook meer leert over die eigenaardige opvoeding van Jazz….Door deze wisselwerking is de spanning in het verhaal constant aanwezig en volgen onverwachte gebeurtenissen elkaar op.

Naast Jazz worden er ook diverse andere sterke en interessante personages geïntroduceerd. Billy Dent, beruchte seriemoordenaar en de vader van Jazz, die vaak te vinden is in de gedachten van Jazz. Howie, de beste vriend van Jazz, die al blauwe plekken krijgt als je naar hem wijst (Hemofilie type A, Red.) en Connie, waar Jazz een relatie mee heeft. Connie is overtuigd van de goedheid van Jazz, al probeert Jazz haar van het tegendeel te bewijzen. En ten slotte G. William, de politieagent die de vader van Jazz achter de tralies heeft gekregen. Dit heeft hem bijna van zijn gezonde verstand beroofd en de vraag is of hij een onderzoek naar nog een moordenaar aankan.

Bovenstaande combinatie maakt van ´Ik jaag op Killers´ een interessant en origineel horrorverhaal, die gruwelijke details niet uit de weg gaat. Wanneer dit je aanspreekt, kun je het gratis verhaal ´Moordvader´ downloaden om te kijken of de boeken van Barry Lyga is wat je zoekt. ´Ik jaag op Killers´ is onderdeel van een serie en het einde van het boek eindigt dan ook in een Cliffhanger. Het vervolg ‘Game’, is al verschenen in de Engelse variant. Hopelijk komt ook van dit boek een Nederlandse vertaling!

´Ik jaag op Killers´ is geschreven door Barry Lyga, die in de Verenigden Staten razend populair is.  Het boek is gepubliceerd door Uitgeverij Boekerij en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Ik jaag op Killers (Barry Lyga)”

Plaats een reactie