Recensie: Het Jachtseizoen (Mason Cross)

“Carter Blake is niet zijn echte naam. Je weet niet wie hij is. Je weet niet waar hij vandaan komt. Het enige wat je hoeft te weten is dat Blake een ervaren professional is die een eenvoudige service biedt.” Dit zijn de eerste zinnen van de debuutthriller Het Jachtseizoen van auteur Mason Cross. Het stukje tekst roept gelijk verschillende vragen op en maakt de lezer nieuwsgierig naar de rest van het boek. Wie is deze man en wat is zijn rol in dit verhaal?

Het Jachtseizoen (Mason Cross) Het jachtseizoen is geopend: een ontsnapte, ter dood veroordeelde seriemoordenaar trekt een spoor van dood en verderf door de VS en een onconventionele FBI-huurling is de enige die hem nog kan stoppen. Hij krijgt daarbij hulp van een ambitieuze FBI-agente die worstelt om haar bestaan als alleenstaande moeder en carrièrevrouw met elkaar te verenigen. Samen leggen ze een web van leugens en corruptie bloot dat het hele land op zijn grondvesten kan doen schudden.

Schokkend actueel en daarbij onvoorstelbaar: mensen die om onbekende reden onschuldige mensen neerschieten. Hier draait het om in het debuut van Mason Cross. De seriemoordenaar Caleb Wardell (‘de Chicago sniper’, Red.) weet te ontsnappen en laat daardoor een spoor van dood en verderf achter zich. In ‘het Jachtseizoen’ beleef je het verhaal deels door de ogen van de moordenaar en verbaas je je op welke redeneringen de moorden gebaseerd zijn. Het verhaal bevat ook verschillende plotwendingen, waardoor bepaalde gebeurtenissen in een heel ander daglicht worden gezet.

Het verhaal wordt door de ogen van meerdere personen verteld. Maar de ik-persoon, de premiejager Carter Blake, wordt wel gezien als de belangrijkste personage. Hij bezit een vreemde gave om mensen te vinden, die niet gevonden willen worden. Aan hem dan de uitdagende taak om de losgeslagen moordenaar te pakken te krijgen. Intrigerend hierbij is om te lezen hoe hij schijnbaar onbelangrijke feiten met elkaar weet te verbinden om zo de mogelijke route van Wardell te achterhalen. Hoe komt dit?

Hierbij is er weinig bekend over Blake. Hij blijft daarom door het verhaal heen in geheimzinnigheid gehuld. Cross schept hiermee een intrigerende en geheimzinnige hoofdpersonage, waarvan we in de vervolgdelen vast nog wel meer te weten komen. Wel wordt een belangrijk ander personage, FBI-agent Elaine Banner, wat oppervlakkig neergezet. Jammer, want Cross had dit verder uit kunnen werken.
Het verhaal leest als een roadtrip dwars door Amerika. Wat het boek extra spannend maakt, is de onvoorspelbaarheid van de moordenaar en de verschillen tussen de zienswijzen van de politie en Blake. Je vraagt je als lezer iedere keer weer af wie er nu gelijk heeft en of het hen lukt om Wardell op tijd te stoppen. Wat ook de vaart in het verhaal houdt, is de wisseling van personages. Hierbij worden de gebeurtenissen door de ogen van verschillende mensen beleefd, waardoor het verhaal meer gaat leven.

Het concept is niet origineel; een niet alledaagse man met bijzondere kwaliteiten, die samenwerkt met een politieagente, om een moordenaar te pakken te krijgen. Neem bijvoorbeeld de boeken van Lee Child.

Het is daarom niet verrassend dat Mason Cross in één adem genoemd wordt met deze schrijver. Dit hoeft niet nadelig te zijn, want het betekent simpelweg dat de liefhebbers van Lee Child er weer een goede, veelbelovende auteur bij hebben. Daarbij is ‘Het Jachtseizoen’ het eerste deel van een serie. Het vervolg is inmiddels verschenen op Amerikaanse bodem (‘The Samaritan’, Red.). Hopelijk weet Cross in de vervolgdelen zijn eigen unieke stem binnen het thrillergenre te vinden.

Opvallend: ‘Het Jachtseizoen’ heeft een prachtige omslag. Een pakkende groene omslag met een silhouet van takken met blaadjes en een schietschijf op de achtergrond. Dit geeft een duistere en geheimzinnige idee van het verhaal. De tijdsspanne van het boek beslaat zes dagen en het verhaal is ingedeeld in stukken van telkens één dag.

Concluderend is ‘Het Jachtseizoen’ een veel belovend eerste deel van een serie. Alhoewel het verhaal niet origineel is, weet Cross met Carter Blake een intrigerend hoofdpersonage te creëren. De onvoorspelbare moordenaar en de wisseling tussen verschillende personages houden de spanning in het verhaal. Hopelijk weet Cross in de vervolgdelen een eigen originele stem te ontwikkelen. Heerlijk boek voor een regenachtige avond.

‘Het Jachtseizoen’ is geschreven door Mason Cross en gepubliceerd door uitgever Luitingh Sijthoff. Het ligt sinds eind oktober bij de betere Nederlandstalige boekhandel. Het boek is het eerste deel van de ‘Carter Blake’ serie. Het vervolgdeel is al in het Engels verschenen.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie