Review Jurassic Park The Game (PC, Mac, Xbox360, PS3)

Jurassic Park. Voor de mensen die oud genoeg zijn om de film in de bioscoop gezien te hebben is het horen van de naam alleen al genoeg om een warm gevoel te krijgen in de onderbuik. In 1993 konden we kijken naar levensechte dinosaurussen op een groot scherm. De dinosaurushype die volgde was ongekend. Speelgoed, boeken, vervolgfilms en natuurlijk ook games werden uitgepoept om de hype zoveel mogelijk uit te melken.

Nu is het 2011 en komt ontwikkelaar Telltale Games met een Jurassic Park adventure game. Telltale Games staat bekend om het maken van episodische games en heeft enkele erg goede games afgeleverd. Sam & Max, Back to the Future en Tales of Monkey Island zijn voorbeelden van de succesvolle wedergeboorte van het adventure genre, maar is dat ook het geval met Jurassic Park?

Toen Jurassic Park: The Game werd aangekondigd was ik behoorlijk enthousiast, ik kende de games van Telltale Games en dat waren vrijwel allemaal erg toffe games. Als old school gamer speelde ik in mijn jeugd vrijwel alleen maar adventure games en ik vond het tot enkele jaren geleden heel erg jammer dat het genre vrijwel verdwenen was. Tot Telltale Games besloot het genre nieuw leven in te blazen. Combineer dat met het warme onderbuikgevoel wat de naam Jurassic Park mij geeft en je hebt een potentieel epische game.

Helaas. Jurassic Park: The Game zuigt apenballen. Grafisch lijkt het op een game uit 2001, de animaties zijn houterig, er zijn geen emoties te zien in de plastic ogende karakters en de dinosaurussen zien eruit als gesmolten kaarsen waar een kleuter een stuk papier op heeft geplakt om als gezicht te dienen. Dan hebben we nog de sterfscenes. Deze zijn zo enorm houterig dat je daar zelfs geen voldoening uithaalt. Zelfs als je je best doet om een kind op te laten eten door een T-Rex is de animatie om te huilen zo slecht. De hele spelwereld lijkt eigenlijk nog het meeste op de ballenbak bij de Ikea, hoewel ik denk dat die ballenbak meer plezier oplevert en een grotere replay value heeft.

Het verhaal van Jurassic Park: The Game loopt gelijk met het verhaal uit de eerste film, maar je komt de hoofdpersonen uit de film nooit tegen. Normaal zou dit het moment zijn waarin ik vertel over het karakter wat je speelt in de game, dit is niet mogelijk met deze game, je speelt namelijk bijna elk karakter wat je tegenkomt. Dit zorgt niet alleen voor een compleet onvolgbaar verhaal, het maakt ook dat het je geen zak uitmaakt wat er gebeurt met de wegwerpkarakters. Je komt iemand tegen, een hippie gaat lopen jammeren over het feit dat ze vindt dat de dinosaurussen beschermd moeten worden en niet in een pretpark horen, een huurling zegt dat hij hippies haat en een klein kind zorgt dat er problemen komen die jij als gamer op moet lossen. Als het aan mij had gelegen dan was de oplossing duidelijk: voer dat kind aan een velociraptor en je bent van alle problemen af.

De gameplay dan, is dat wel wat? Nou lieve lezers, dat zal ik vertellen. De gameplay is enorm tof. Als je van quicktime events houdt tenminste. En niet af-en-toe een quicktime event, nee, de hele game is 1 lange quicktime event afgewisseld met kinderlijk simpele puzzels en slechte gesprekken tussen de hoofdpersonen. Ik heb geen problemen met quicktime events, maar 6 uur lang op de aangegeven knop rammen gaat veel en veel te ver. Daar komt ook nog eens bij dat je verder totaal geen controle hebt over wat je doet en waar je naartoe gaat. Dit is geen game, dit is een interactieve film en het enige effect wat jouw input heeft op de uitkomst van het verhaal is wat voor medaille je krijgt (goud, zilver, brons of geen). Zelfs het niet halen van een medaille maakt geen drol uit, het verhaal gaat toch wel verder en na 6 tot 7 uur is de game uitgespeeld en heb je totaal geen zin om te kijken of je toch de gouden medaille kunt halen in scenes waar je dat niet gehaald hebt.

Is er dan werkelijk niets positiefs te vertellen over deze game? Nee, ga met een grote boog om Jurassic Park en stop Turok weer in het gamesysteem van jouw keuze.
Jurassic Park is pure bagger, ik zou liever mijn tepels bewerken met een bandschuurmachine dan dat ik de game nog een keer ga spelen om alle scenes op goud te halen.

Blijf ver uit de buurt van deze berg meurende dinosaurussenpoep.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie