Recensie: Klikspaan – Helen Grace #4 (M.J. Arlidge)

In Klikspaan staat een rigoureuze Pyromaan in het middelpunt die binnen een dag meerdere branden weet te stichten. Wie is deze angstaanjagende moordenaar en wat is zijn motief voor deze afschuwelijke moorden? M.J. Arlidge wisselt in haar schrijfstijl van personages, waarbij ze de lezer ook een kijkje gunt in het hoofd van de moordenaar. Dit zorgt ervoor dat je het verhaal beleefd als een film, en dan is het niet zo verwonderlijk dat auteur M.J. Arlidge voor verschillende Britse televisieseries heeft geschreven…

‘Inspecteur Helen Grace heeft zoiets nog niet eerder meegemaakt: zes branden in vierentwintig uur, met twee doden en meerdere gewonden als gevolg. Dit moet opzet zijn, en het lijkt erop dat iemand de stad tot de grond toe wil laten afbranden. Grace doet met haar team onderzoek in de rokende puinhopen van de stad. Waar is de pyromaan die dit op zijn geweten heeft? Waarom maakt hij juist deze slachtoffers? Iedereen kan zijn volgende doelwit zijn. Eén fout kan het einde Helens carrière betekenen, en in steeds meer gebouwen breekt brand uit. Ondertussen moet Helen ook haar eigen demonen zien te verslaan…’

Naarmate een serie vordert en de hoofdpersonages meer en meer bekend raken bij de lezer, komt er meer ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van de verschillende personen. In Klikspaan is dit duidelijk het geval en leren we vooral Charlie en Helen Grace beter kennen. Grace kennen we natuurlijk als een harde tante, maar in deel vier wordt ook steeds meer haar kwetsbare kant belicht. Van Charlie, die inmiddels een jong kind heeft, leren we juist een veerkrachtige en sterke kant zien, wanneer ze moet schipperen tussen de passie voor haar werk en de zorg voor het gezin. Alhoewel het boek wel afzonderlijk kan worden gelezen, borduurt M.J. Arlidge duidelijk voort op de persoonlijke gebeurtenissen van de personages in de vorige boeken.

De spanning wordt ook hier duidelijk opgebouwd door de korte hoofdstukken en de vlotte opeenvolging van heftige gebeurtenissen. Je beleeft het verhaal door verschillende ogen, waaronder ook de moordenaar. De gedachten van de moordenaar zijn angstaanjagend en afschuwelijk en maken het verhaal daardoor levensecht. Ook zet dit, naast de verschillende aanwijzingen die het team van Helen Grace opvolgen, de lezer op het verkeerde been. Hierdoor komt het einde van het boek ook als een verrassing en is daarnaast ook erg tragisch. Een extra ongemakkelijk gevoel geeft de nieuwe baas van Helen Grace. Hij heeft namelijk wel heel erg veel interesse in het persoonlijk leven van Helen. M.J. Arlidge laat in het einde van het boek zien, dat de lezer hier in deel vijf zeker meer over zal horen.

In Klikspaan weet M.J. Arlidge opnieuw een ijzersterke thriller boordevol horror neer te zetten, waarbij er steeds meer ruimte is voor de persoonlijke ontwikkeling van diverse personages. De introductie van nieuwe personages en een onverwacht einde van een jacht op een seriemoordenaar, zorgt ervoor dat Klikspaan fris en boeiend blijft.

Klikspaan is het inmiddels vierde deel in de spannende serie over de intrigerende inspecteur Helen Grace. Ook het nieuwste deel van M.J. Arlidge is gepubliceerd door Uitgeverij Boekerij en verkrijgbaar als papieren variant en e-book.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie