Lammetje met een boodschap. Recensie: Lamb

Maria (Noomi Rapace) en haar man, Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) wonen op een schapenboerderij op het platteland van IJsland. Op een dag ondekt het stel een pasgeborene op het erf en besluiten ze om het op te voeden als hun eigen kind. De pasgeborene brengt ontzettend veel geluk maar ook onheil met zich mee. Wanneer ook de broer van Ingvar, Pétur (Björn Hlynur Haraldsson) zich ermee gaat bemoeien ontstaat er een gespannen sfeer met alle gevolgen van dien.

Lamb is de debuutfilm van Valdimar Jóhannsson en heeft tijdens meerdere film festivals nominaties ontvangen. Op het Cannes Film Festival heeft de film een originaliteitsprijs gewonnen. Hoewel de film niet helemaal aan mij is besteed ben ik van mening dat de originaliteitsprijs volledig terecht is.

Mens of dier?

De film begint ontzettend sterk en voelt emotioneel behoorlijk zwaar het eerste halfuur. De dialogen tussen het stel, de omgeving en het camerawerk weten precies de juiste sfeer te creëren die nodig is voor het verhaal. Zodra het koppel de bijzondere pasgeborene ontdekken voelen we ook een duidelijke verandering in sfeer.
De cinematografie, de grootse beelden van de bergen op IJsland en het acteerwerk maken de film de moeite waard. De locatie past perfect bij het verhaal dat de regisseur wil vertellen. Hoewel het verhaal best een krachtige boodschap meedraagt is het toch niet helemaal aan mij besteed.

Horror?

Het script is gebaseerd op een volksverhaal uit IJsland en dat heeft mij best nieuwsgierig gemaakt aangezien ik niet bekend ben met deze volksverhalen. De film is op de markt gebracht als fantasie/horror/drama/thriller. Hoewel het klopt dat de film in meerdere genres valt is het horroraspect in de film niet bijzonder. De andere genres passen perfect bij de film. Zoals gezegd is de boodschap van de film krachtig. Ik vind echter het middenstuk van de film wat langdradig. Zodra de film richting het einde kruipt wordt het allemaal wat mysterieuzer en blijf je als kijker geboeid kijken tot het einde.
Een ander minpuntje van de film is de CGI. Het is niet zo dat dit je helemaal uit de film haalt maar het had absoluut wel wat beter mogen zijn op sommige momenten.

Lamb | Official Trailer HD | A24

Ik denk dat de film voor een behoorlijke verdeeldheid onder de kijkers zorgt. De film gaat de doorgewinterde horrorliefhebber niet bedienen maar kijkers die een slow burn met een boodschap kunnen waarderen gaan hier veel plezier aan beleven.

Sterren: 2.5 / 5

Lamb is vanaf 3 maart bij een select aantal bioscopen te zien. Wat vonden jullie van de film?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie