Recensie: Life is Strange episode 1 – Chrysalis

Een spel waarin je kunt terugspoelen? Da’s vast te makkelijk en niks aan. WRONG!
life-is-strange
Episodische adventuregames zijn op dit moment erg populair, mede door The Walking Dead, The Wolf Among Us en Game of Thrones van Telltale. Je zou haast denken dat de mannen die ooit de Monkey Island-games bedachten het alleenrecht hebben hier op. Gelukkig niet. De game ‘Life is Strange’ van de Franse studio DONTNOD is hier een voorbeeld van, hoewel we hier alleen nog maar de eerste aflevering bespreken.

In ‘Life is Strange’ speel je Maxine Claufield, een fotografiestudente in Arcadia Bay, Oregon. Hoewel het haar geboorteplaats is, heeft de de afgelopen 5 jaar ergens anders gewoond en probeert nu weer haar plekje te vinden. Zo heeft ze haar hartsvriendin van vroeger, Chloe Price, nog niet weer durven aanspreken.

NIGHTMARE_2 etalo_MKO klMaxine heeft andere dingen om zich druk over te maken. Tijdens een van de lessen heeft ze een nare dagdroom, Arcadia Bay dreigt te worden verwoest door een apocalyptische storm. Ze schrikt wakker en komt erachter dat dit geen normale dagdroom was, maar een visioen. Op hetzelfde moment leert Maxine dat ze de tijd kan terugspoelen. Een erg verwarrende ervaring, wel ideaal om je klasgenoten met te kijk te zetten.

De regels van het spel zijn hiermee duidelijk, de oplossing of het probleem nog niet helemaal. Tijd om uit te schoolbanken te springen en zelf (als Maxine) op onderzoek uit te gaan.

Life Is Strange - Reveal Trailer (PEGI)

Je kunt redelijk vrij rondlopen in ‘Life is Strange’, al is het binnen de perken van de verhaallijn en wordt je juiste kant opgeduwd. Het spel begint heftig als er een moord op school plaatsvindt. Dit is het moment waarop je het terugspoelen in de tijd gaat leren gebruiken. Hier dacht ik nog dat dit je keuzes in het spel makkelijker zo maken. Het duurde niet lang of ik heroverwoog alle keuzes meerdere keren, immers iedere optie kan andere gevolgen hebben. De gevolgen zijn echter niet allemaal direct zichtbaar, het spel maakt hier mooi gebruik van het ‘butterfly effect’.

MAX_BEDROOM_MKO klLife is Strange episode 1 “Chrysalis” is een mooie introductie van het verhaal, een boeiende inleiding waarin je het spel en speelveld leert kennen. Helaas is het na 2,5 uur spelen gedaan met de pret, aflevering 2 komt ergens in maar uit en wij hopen dat daarin de belofte van DONTNOD/SquareEnix over het verhaal waargemaakt gaan worden: ‘Twin Peaks’ meets ‘Heavy Rain’.

Voorlopig geeft ik ‘Life is Strange’ een dikke voldoende! De eerste aflevering is voor €5 te koop op PC (Steam), Xbox One & 360, Playstation 3 & 4. Het hele seizoen van 5 afleveringen is ongeveer €20.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie