Recensie: Locke & Key – seizoen 1 (Netflix)

Locke & Key | Officiële trailer | Netflix

We hebben de afgelopen jaren veel geschreven over de comic-verfilming van Locke & Key. En vandaag is het dan zo ver, de 10-delige serie staat in zijn geheel op Netflix.

Na de moord op hun vader verhuizen Bode, Kinsey en Tyler Locke met hun moeder van Seattle naar het huis van hun voorouders, tevens het huis waar hun vader en oom opgroeiden. Maar eigenlijk hebben ze hen hier nooit over horen praten. Het Keyhouse is een statig pand in het kleine plaatsje Matheson. De familie Locke wordt door de lokale bevolking met open armen ontvangen.

Keyhouse is het grootste huis in Matheson

Het plan van hun moeder, Nina Locke, is om het huis op te knappen en te verkopen. Het zou daarnaast voor het gezin een frisse start zijn in een nieuwe omgeving. Een nieuwe plaats, nieuwe school; de kinderen vinden het maar niks. Gelukkig kleeft er een soort van populariteit aan de naam Locke en worden er binnen de kortste keren vriendschappen gesloten.

Alleen Bode, de jongste van het gezin, moet nog wat dagen rond het huis hangen, omdat de lagere school nog vakantie heeft. Rennend en spelend door het huis, wordt hij opeens getriggerd door gefluister. Niet wetende wat het is laat hij het gaan. Maar als zijn echo in de waterput hem vertelt dat dit geluid van een sleutel komt, besluit hij te gaan zoeken.

Dát er magische sleutels voor het Keyhouse zijn, willen zijn broer en zus maar amper geloven. Volwassen lijken helemaal immuun voor de magie. Zeker is dat vanaf dit moment het leven van Bode, Kinsey en Tyler flink zal veranderen.

Locke & Key | Sneak Peek | Netflix

Met mysterie van Locke & Key bouwt gestaag op. Hoewel je vanaf het begin direct wel de enge kantjes voelt, lijkt het nog niet heel veel aan de hand en maken de kinderen zich vooral druk om hun plek te vinden in het nieuwe dorp. De nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van de sleutels maakt dat je aflevering na aflevering blijft kijken. Toch krijgt de fantasievolle dramaserie steeds meer een duistere kant.

Verwacht bij Locke & Key geen die hard horror, maar een fantasierijk mysterie waarbij elke aflevering een stukje van een duister geheim ontrafeld wordt. De serie speelt zich af in een doodnormale, realistische wereld, waar rondom het Keyhouse vreemde gebeurtenissen zich ontvouwen. Puntje-van-je-stoel-spanning gegarandeerd, al is er ook nog veel potentie te unlocken.

Laysla De Oliveira als Dodge

Ook de goede rolverdeling van het gezin dragen een steentje bij. Bode (Jackson Robert Scott) is als jongste van het gezin degene met het oneindige enthousiasme, zijn oudere zus Kinsey (Emilia Jones) is roekeloos, eigenwijs en Tyler (Connor Jessup) neemt als oudste de rol van de verstandigste op zich. Maar het blijven kinderen en daaraan in niks voorspelbaar. Hun ietwat naïeve, creatieve moeder Nina (Darby Stanchfield) vult dit goed aan. Hun tegenspelers Laysla De Oliveira in de rol van Dodge en Thomas Mitchell Barnet als Sam Lesser brengen de serie in een mooi evenwicht.

Sterren: 4 / 5

Alle 10 afleveringen Locke & Key van elk bijna een uur staan vanaf vandaag, 7 februari, hier op Netflix. Zeg je afspraken vandaag maar af. Ik ga op zoek naar de comics van Joe Hill en Gabriel Rodriguez.

Nee, dit is geen wensput!

Spoilers ahead!

Dat het omzetten van een fantasierijke strip naar een tv-serie lastig is vertellen showrunners Carlton Cuse en Meredith Averill in deze video:

Locke and Key | Van stripboek tot serie | Netflix

Netflix heeft ook bekend gemaakt dat de serie Locke & Key een tweede seizoen krijgt, en dat is zeker verdiend! Ik kan niet wachten, laat het niet weer 10 jaar duren!

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Recensie: Locke & Key – seizoen 1 (Netflix)”

  1. Het duurde even voordat ik in het verhaal zat. Dacht na de 2e aflevering zelfs aan stoppen met kijken. Komt ook omdat ik een allergie heb voor verhalen met irritante jonge knaapjes op crossfietsjes en vervelende pubers.
    Maar goed, ondanks dat heb ik toch volgehouden. En het verhaal is best goed. De entourage (Key House) is fantastisch en de bad guy (Dodge) is cool. Sam vond ik een stuk minder uit de verf komen. Beetje de standaard psychopaat met een slechte jeugd en een gewelddadige vader.
    Uiteindelijk geef ik het 3,5 ster want het was toch een mooie ervaring om te zien.

    Is jullie trouwens de cameo van Joe Hill opgevallen in de laatste aflevering? Hij heeft dat vast van zijn vader die steevast opduikt in verfilmingen van zijn werk 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie