Recensie: Longlegs – Cage is bloedstollend eng in occulte thriller

Dat Nicolas Cage als geen ander maniakale rollen neer kan zetten is geen geheim, maar dat hij overtuigend en bijna onherkenbaar eng kan zijn is voor de meesten nieuw.

De marketingmachine draait volop voor Longlegs die aan superlatieven geen gebrek kent. Wij van De Nachtvlinders gingen er zelf heen, om eens te kijken of dat allemaal wel terecht is.

Gecodeerde berichten

FBI-agent Lee Harker (Maika Monroe) heeft een intuïtieve gave en die kan agent Carter (Blair Underwood) goed gebruiken om een oude zaak op te lossen. Hele gezinnen worden uitgemoord door vaders die ogenschijnlijk volkomen normaal zijn. Op de plaats delict worden alleen gecodeerde brieven gevonden en opvallend detail is, dat er iets bijzonders aan de hand is met de verjaardagen van de kinderen. Carter laat Harker deze brieven ontcijferen en gaat op zoek naar deze moordenaar die bekend staat onder de naam Longlegs. Ze komt er al snel achter dat ze zelf een connectie heeft met deze griezel.

Still uit Longlegs

De film balanceert een beetje op de rand van een occulte thriller en een horrorfilm. Referenties met Silence of the Lambs en Zodiac zijn snel gemaakt. De film bouwt rustig op en doet dat heel goed. De onheilspellende sfeer gaat mede door de beelden en de muziek al snel onder de huid zitten. Longlegs zien we alleen in het begin van de film om pas tegen het einde weer ten tonele te verschijnen en gaat dan volledig los.

Ongelukkige keuze

Het blijft lang onduidelijk wat de verschillende connecties nu zijn en dat geeft de film net iets meer. Het is daarom des te jammer dat de film ervoor kiest om alles te moeten uitleggen waardoor de spanning verloren gaat en het een en ander toch een beetje geforceerd aanvoelt. Regisseur en acteur Oz Perkins heeft gelukkig een goede cast om zich heen verzamelt met Cage, Monroe, Underwood en Alicia Witt (Ruth Harker) als de moeder van Lee om zich dit te kunnen veroorloven. Ondanks de keuze om alles te moeten uitleggen en niet de lijn van het ongewisse en daardoor de suspense aan te houden, is Longlegs ongetwijfeld een van de betere horrorfilms van dit jaar.

Longlegs draait vanaf donderdag 11 juli in de bioscoop.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Longlegs – Cage is bloedstollend eng in occulte thriller”

  • Gisteren gezien. Zeker geen slechte film, maar ik had al wel veel te snel door hoe een en ander in elkaar zat. De uitleg was volstrekt overbodig. Ook het einde kwam niet als een verrassing en kon mij eigenlijk niet echt bekoren.
   Leuk, maar niet geweldig.

   Wat wel geweldig was waren de acteerprestaties en dan vooral van, de compleet onherkenbare, Cage. Van hem heb ik het meest genoten. De opbouw was ook goed. Inderdaad kreeg ik ook een flinke Silence of the Lambs vibe. En de spanning werd subtiel opgevoerd. Tot het moment dat Longlegs de kaart neerlegt. Daar kreeg ik door wat er aan de hand was. En als je dat weet, is de spanning deels weg.

   Beantwoorden

Plaats een reactie