Recensie: L.O.O.P. door Anthonie Holslag

Vanaf januari 2016 is uitgeverij Quasis met een nieuw project gestart: Splinters. Elke maand wordt er een kort verhaal in pocketformaat gepubliceerd door een grote diversiteit van binnenlandse en buitenlandse schrijvers. Deze keer was de beurt aan Anthonie Holslag, die met zijn verhaal L.O.O.P. wel een heel nieuwe kijk geeft op de realiteit…

‘Egbert ondervraagt gevaarlijke individuen, mogelijk betrokken bij terroristische organisaties. Hij is goed in zijn werk; hij doet het immers al jaren. Toch krijgt hij ondanks diverse pogingen geen promotie. Maar vandaag komt alles hem bekend voor. De ondervraging. De vrouw. Haar reacties. Heeft hij haar eerder gezien? Hebben ze deze ondervraging eerder gedaan? Ze reageert niet op zijn tactiek zoals andere verdachten. Niet zoals het hoort. Vandaag wordt de sleur doorbroken. Zal zijn bezoek aan de zevende verdieping alles duidelijk maken?’

L.O.O.P. is een verhaal met vele gezichten en daardoor niet in één hokje te plaatsen. Elementen op het gebied van dystopie, sciencefiction en horror komen in het boekje allemaal aan bod. Maar L.O.O.P. is vooral ook maatschappijkritisch. De hoofdpersoon is er namelijk van overtuigd dat hij goed is in zijn werk. Totdat blijkt dat de sleur er toch langzaam in is geslopen. Vanaf dat moment wordt de vraag of hij alles wel ziet zoals het is, steeds belangrijker.

Egbert kan ieder van ons zijn, wanneer je even hetzelfde werk aan het doen bent. Je denkt dat je goed bent in je werk, maar tegelijkertijd lijkt het alsof je steeds meer blind wordt door de gebeurtenissen in je directe omgeving. Dit maakt de hoofdpersoon toegankelijk en je kunt je als lezer gemakkelijk met hem identificeren. In een kleine hoeveelheid pagina’s kruipt dit verhaal onder je huid. Je raakt er steeds meer van overtuigd, dat er iets niet klopt. Het schemert in het buitenste gebied van je hersenen, maar je kunt er net niet bij. Dit levert een bepaald gevoel van ongemak en van spanning op. Pas aan het eind van het verhaal wordt duidelijk waarom.

Bovenstaande maakt van L.O.O.P. een intrigerend en duister verhaal met boeiende personages, die de lezer aan het denken zet. Is Egbert een uitzondering of juist de regel? Wat zou jij doen in deze situatie?

L.O.O.P. van Anthonie Holslag is gepubliceerd door uitgeverij Quasis in de Splinterserie. Deze en andere titels zijn verkrijgbaar bij de betere boekhandel en webshop.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie