Marvel vampiers! – Recensie: Morbius (nu in de bios)

Biochemicus Michael Morbius (Jared Leto) probeert zichzelf te redden van een zeldzame bloedziekte. Tijdens het proces verandert hij echter in een soort vampier, met de bijbehorende dorst naar bloed. Morbius walgt van zijn eigen bloedlust en zoekt een manier om te leven zonder afhankelijk te zijn van andermans bloed.

Morbius is geregisseerd door Daniel Espinosa. Jared Leto speelt de titelrol. Verder zijn er rollen voor Matt Smith, Adria Arjona en Tyrese Gibson.

Na het oneindig uitstellen van de film in verband met de coronasituatie is Morbius dan eindelijk op het grote doek te zien. Nadat de film in Amerika was uitgekomen is het overladen met bakken kritiek. En zo ben ik met bescheiden verwachtingen naar de bioscoop gegaan. En ik moet eerlijk zeggen, ik heb me toch prima kunnen vermaken met de film en absoluut niet álle kritiek richting de film is terecht.

De meeste fans voelen zich in de steek gelaten door de producent van de film. Daar het in de trailers duidelijk naar voren kwam dat Morbius onderdeel is van het Sony Spiderman Universe is er uiteindelijk in de film maar weinig van overgebleven. Hele secties uit de trailer komen niet terug in de uiteindelijke film. Ik heb dit niet als een probleem ervaren en de film is er voor mij absoluut niet minder om geworden. Wél kan ik mij de teleurstelling bij de fans van een shared Universe voorstellen.

De film heeft een behoorlijk duister karakter. Het voelt allemaal zeer serieus en zo is ook het acteerwerk. Bij de meeste dan want er is nog een politieagent die nogal geforceerd leuk probeert te doen.
De sfeer blijft gedurende de film aangenaam spannend en het is geen moment saai. Er zit een lekker tempo in. Het tempo is ook wel nodig want voor een Marvel film is de film vrij kort. Een speelduur van 1 uur en 40 minuten. Ik ziet dit absoluut als een pluspunt voor het verhaal daar de vaart er lekker in blijft en de subplotjes beperkt. Met de actie zit het ook goed in Morbius. De actiescènes volgen elkaar rap op en zien er ook strak uit.

CGI in overvloed


Het nadeel van de film is dat er ontzettend veel gebruik is gemaakt van CGI. Morbius ziet er in zijn vampier toestand nog best angstaanjagend uit maar met praktische effecten zou het zoveel beter kunnen zijn. Op sommige momenten ziet de CGI er niet even sterk uit en dat is erg jammer. Het zorgt er zo voor dat je als kijker wat uit het verhaal gehaald kan worden. Wat ik ook een beetje heb gemist in deze vampierfilm is bloed. Er is geen overdaad aan bloed en dat had bij sommige scènes toch best lekker kunnen zijn.

Morbius | Final Trailer [ondertiteld]

Ik zou zeggen zet je verstand op nul en ga de film lekker kijken. Je krijgt gegarandeerd anderhalf uur popcorn vermaak met prima actie. Of de film uiteindelijk onderdeel gaat worden van een shared Universe moeten we nog even rustig afwachten maar ik hoop in ieder geval wél op een tweede deel.

Sterren: 3.5 / 5

Wat vonden jullie van de film? Hoe zien jullie de toekomst van Morbius in een shared Universe?
Morbius is nú te zien in de bioscoop.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Marvel vampiers! – Recensie: Morbius (nu in de bios)”

 1. Ik ben langzamerhand wel een beetje klaar met die Marvel formulefilms. Ik zag in de trailer al weer een compleet standaard “ontstaan verhaal” en dat gaf mij geen urgentie gevoel om deze film te zien. En tegenwoordig zijn het zo ongeveer tekenfilms geworden, zoveel (niet altijd goede) CGI wordt er gebruikt. En een vampierfilm zonder bloed. Hoe bedenk je het. Dat vond ik ook de grootste makke van Venom. Zo braaf….

  Deze recensie bevestigd dit eigenlijk alleen maar. Alleen als ik écht niets te doen heb zal ik hem met mijn moviepas bezoeken. Maar veel zin heb ik er eigenlijk niet in.

  Beantwoorden
  • Ik heb hem gisteren gezien en helaas bleek mijn vrees uit te komen. Het is weer een compleet standaard Marvel ontstaansverhaal geworden zonder ook maar één verrassing. De eerste helft van de film was nog wel te doen, maar toen ze full blown CGI gingen haakte ik eigenlijk af. Op een gegeven moment was het zelfs niet meer duidelijk waar je nu naar aan het kijken was.
   Ook vond ik de Milo van Matt Smith op een gegeven moment wel heel erg overdreven slecht geworden, wat totaal niet strookte met zijn eerdere nonchalante manier van in het leven staan. Ik ben ook niet blijven zitten voor de after credit scenes, die er vast waren, want ik had geen behoefte om meer van dit verhaal te zien.

   Beantwoorden

Plaats een reactie