Recensie: Motherland – Fort Salem (seizoen 1)

In het alternatieve Amerika van Motherland is tijdens de Salem Trials een deal bereikt met de regering. Om de heksenjacht te stoppen, worden heksen sindsdien ingezet in het leger waar ze hun magie die ontspruit uit hun stembanden gebruiken als gevechtstactiek. Een organisatie genaamd The Spree komt echter in opstand tegen deze dienstplicht en zaait dood en verderf onder de gewone mensen door bloedige aanslagen te plegen met dezelfde magie.

Motherland: Fort Salem beleefde op de Amerikaanse zender Freeform haar première, een zender onder de vlag van de Walt Disney Company. Gezien de familievriendelijke reputatie van alles wat Disney is, voert horror in deze serie dan ook bepaald niet de boventoon en ligt de nadruk op onderlinge relaties in een door vrouwen gedomineerde maatschappij.

Motherland: Fort Salem | Official Season 1 Trailer | From Witches To Warriors

Het omdraaien van de rol van mannen en vrouwen in de regering en leger biedt een interessant perspectief op de patriarchie. Helaas verliest de serie zich in onderling gekibbel en een romance tussen een jonge heks en een van de ingehuurde troostjongens om dit gegeven echt uit te diepen. De drie heksen die we volgen zijn tieners, en gedragen zich ook zo: de arrogante stamboomheks, de rebelse underdog en de naïeve patriot. Hun beslissingen zijn soms impulsief en kinderachtig, zeker voor soldaten die versneld getraind worden om burgers te beschermen tegen hun eigen soort. Daardoor blijven de karakters wat plat ondanks de innemende actrices. 

De alternatieve wereld is doordacht uitgewerkt en prachtig ontworpen, maar deze focus zorgt ervoor dat subplotten met een duisterder thema minder aandacht krijgen dan verdiend. Necromancie, shell shocks en de gewelddadige aanslagen worden goed in beeld gebracht – zij het te kort. Motherland: Fort Salem seizoen 1 is daarmee geen echte horrorserie, maar de horrorelementen smaken naar meer.

Sterren: 3 / 5

Motherland: Fort Salem (seizoen 1) is nu te zien op Amazon Prime Video

Interessant artikel?

Plaats een reactie