Recensie: Mr. Mercedes (Stephen King)

Op 31 mei werd dit groots gevierd door Uitgeverij Luitingh in de Melkweg te Amsterdam: de wereldpremière van ‘Mr. Mercedes’, het nieuwe boek van Stephen King. Het boek verscheen namelijk als eerste in Nederland, wat geen ongewone verschijning is. Eerder kwam namelijk al een boek van Karin Slaughter (‘Genadeloos’, Red.) als eerste in Nederland uit. Degenen, die een kaartje hadden voor het feest in de Melkweg, konden ‘Mr. Mercedes’ aanschaffen, voordat deze in de winkels lag en daarnaast genieten van lezingen en optredens in ‘Stephen King stijl’. Eveneens waren er diverse Stephen King items te koop, die alleen op die dag te verkrijgen zijn.

MrmercedescoverMet ‘Mr. Mercedes’  lijkt King weer terug te keren naar zijn vroegere griezelwerk, zonder zijn gevoel voor diepgang van personages te verliezen. Deze trend werd ook al zichtbaar in zijn vorige werk ‘Dr. Sleep’, maar wordt met ‘Mr. Mercedes’ definitief doorgezet. ‘Mr. Mercedes’ betekent dan ook weer ouderwets griezelen bij waar krankzinnige mensen toch allemaal toe in staat zijn.

‘Drie van de meest onwaarschijnlijke en fantastische helden die Stephen King ooit heeft gecreëerd proberen een eenzame moordenaar te stoppen die eropuit is om duizenden mensen op te blazen. Het gevolg is een bloedstollende race tegen de klok met vele levens op het spel. Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing racet een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte; acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt. Maanden later wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de ‘Extra’ noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze pensionering, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.’

Er zijn een hoop interessante elementen over het boek te vermelden. Allereerst de moord zelf. Het verhaal start op het moment dat een grote groep werklozen zich verzamelen voor de banenbeurs. Er wordt hun een flink aantal banen beloofd en wie het eerst komt, die het eerst maalt. De deuren van de beurs gaan pas ’s ochtends vroeg open, maar de meeste mensen zitten er al de avond van te voren, gewapend met een slaapzaak of zelfs met een baby. De volgende ochtend besluit een man in een Mercedes op de groep in te rijden. Er vallen vele doden, maar van de dader is geen enkel spoor. Fascinerend is, dat King juist voor werklozen als slachtoffer heeft gekozen. In deze tijd is in veel landen de werkloosheid hoog, en juist zij als slachtoffer zal veel mensen raken. De meesten zijn zelf werkzoekend of hebben wel iemand in de omgeving die hier bekend mee is.

Daarbij heeft het verhaal een bijzondere opzet. De moordenaar, die verantwoordelijk is voor de dood van de werklozen is al vrij aan het begin bekend. Vaak is het zo bij thriller- en horrorboeken, dat je je het hele boek afvraagt wie de dader zou kunnen zijn. Dat de dader al vrij snel bekend is, doet zeker geen afbreuk aan de spanning van het verhaal. King laat op fascinerende wijze een dialoog ontstaan tussen Bill Hodges enerzijds en Mr. Mercedes anderzijds. Mr. Mercedes besluit om bepaalde redenen contact te leggen met Hodges, maar Hodges reageert niet helemaal zoals gepland. King heeft heel mooi de manier waarop Hodges reageert beschreven en de effecten hiervan op Mr. Mercedes. Je krijgt als lezer een interessante kijk in het hoofd van de moordenaar. En juist deze dialoog tussen Hodges en Mr. Mercedes creëert een constante spanning in het verhaal, waardoor je het boek eigenlijk niet weg kunt leggen.

Het derde wat opvalt, zijn de bijzondere personages, die dit boek bevolken. Neem bijvoorbeeld Bill Hodges, die sinds zijn pensioen aan de televisie gekluisterd zit met een pistool op zichzelf gericht. Zijn zeer intelligente donkere tuinman, die zijn kansen op Harvard op het spel zet om Hodge te helpen. En Holly, die mentaal veel problemen heeft, maar verbazend helder kan zijn. Met zijn drieën vormen ze een fascinerende groep vrienden, die proberen een catastrofe te vermijden. En juist die fascinerende personages maakt je als lezer nieuwsgierig. King zorgt ervoor, dat ze gaan leven en zich ontwikkelen zonder daarbij hun geloofwaardigheid te verliezen.

mrmercedespicture3De omslag van het boek is pakkend met het bloed dat in grote druppels uit de lucht lijkt te vallen op een witte achtergrond. Met daarbij de blauwe paraplu, die tegen de bloederige regen zou moeten beschermen. Er is hierbij mooi gebruik gemaakt van de primaire kleuren. Aan de achterkant vinden we de ijscokar van Mr. Tasty, die de lezers van dit boek zeker iets zal zeggen.

En voor hen gelijk goed nieuws, want ‘Mr. Mercedes’ wordt het eerste deel in een trilogie! Het tweede deel volgt hopelijk begin 2015. Daarbij heeft King een lijst van de slachtoffers online geplaatst, waar Mr. Mercedes op inreed. Enkelen van de lijst komen we mogelijk nog in de vervolgboeken tegen….

 Met ‘Mr. Mercedes’ heeft King weer een meesterwerkje afgeleverd, die menig horrorfan en Kingliefhebber zal vermaken.

‘Mr. Mercedes’ is geschreven door Stephen King en gepubliceerd door uitgeverij Luitingh Sijthoff. Het boek is in drie verschillende uitgaven te verkrijgen; in hardcover, paperback en als e-book.  Mr. Mercedes’  is sinds begin juni verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel en webwinkel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Mr. Mercedes (Stephen King)”

  1. Heel spannend boek. Wel jammer dat sommige aspecten ( hartaanval, de hond, de auto) In nogal wat verhalen van King en z’n zoon Joe Hill terugkomen. Wel genoten van het verhaal

    Beantwoorden
  2. Ik moet hem nog halen. Kom de laatste tijd niet veel aan lezen toe, maar deze staat wel hoog op mijn lijstje, ben er erg benieuwd naar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie