Mutant Girls Squad: splatterhorror van de bovenste plank

Bordkartonnen decors, houterige acteerprestaties, speciale effecten van lik me vestje, bloedfonteinen die op ontplofte frambozenlimonade lijken. Mutant Girls Squad heeft alles in zich om tot de grond toe afgebrand te worden. Maar verdorie, het werkt gewoon fantastisch voor deze film, die ruim 80 minuten vermaak van de bovenste plank biedt.

Subtiel is het allemaal niet. De film is een soort extreme versie van wat X-Men had kunnen zijn en draait min of meer om een oorlog tussen mens en mutant. Met als gevolg dat je diverse flink ‘misvormde’ types in beeld krijgt, die zowel even doen gruwen als op de lachspieren werken.

mutant girls

Het meisje Rin (Yumi Sugimoto) is ‘anders’, maar snapt het niet helemaal waar dat nou door komt. De schooldokter vermoedt al dat ze en zogenaamde ‘Hilko’ is. Dat wordt – als ze van een poging tot zelfmoord is afgepraat – door haar ouders op haar 16e verjaardag bevestigd. Ze onthullen haar een groot geheim. Zij zijn mutant (vaderlief geeft bijvoorbeeld de term ‘wormvormig aanhangsel’ een heel nieuwe dimensie) en Rin blijkt dat ook te zijn. Op het moment van onthulling ontploft het hoofd van moeder, stormen er een aantal duistere
mankrachten het huis binnen die – je verzint het niet! – kogels uit hun neus schieten en voor vader in kan grijpen, vliegt zijn hoofd door een welgemikte slag met een samuraizwaard door de lucht, pardoes de verjaardagstaart in.

Door het gebeuren wordt Rin zo woedend, dat haar hand uitgroeit tot een soort organisch metalen Freddie Krueger-handschoen, waarmee ze het overvalteam uitschakelt. Gaandeweg de film muteert ze verder en wordt ze opgenomen in de Hilko Clan, een team van drie jonge dames die… Tsja, wat doen ze eigenlijk behalve op hilarische wijze vechten voor de rechten van de mutant? Ach, het doet er helemaal niet toe. Het gaat om de vechtscènes en die zijn heerlijk ‘over the top’, zoals alleen Japanners ze lijken te kunnen maken. Liters bloed spatten in het rond, we zien vrouwen met samuraizaarden als borsten, wiens hoofd met een aangegroeide kettingzaag worden gespleten, we zien een man wiens hersens als een sliert noedels worden ontrafeld en die zo langzaam zijn geheugen verliest, we krijgen van Rins vader nog een wijze levensles uit het hiernamaals. Met zijn hoofd nog steeds zwevend in een verjaardagstaart, dat wel. We zien dames met octopusarmen mannen van voor naar achter penetreren… Hilarisch kijkvoer, dat is gemaakt door regisseurstrio Noboru Iguchi, Yoshihiro Nishimura en Tak Sakaguchi. Normaal gesproken elk al goed voor puike Japanse splatterhorror (denk aan The Machine Girl, Samurai Zombie, Vampire Girl vs. Frankenstein Girl en het hier in de parapluscène geciteerde Tokyo Gore Police) en nu gaan ze gezamenlijk keihard de overtreffende trap in.

Mutant Girls Squad Trailer

De dvd bevat naast de film nog de standaard extra’s als een tv-spot, een teaser en een trailer, maar ook interviews en een 30 minuten making of. Vooral die laatste is erg de moeite waard. Al is het alleen maar vanwege de Japanse voice-over die commentaar geeft alsof hij een duister sprookjesverhaal vertelt.

Mutant Girls Squad is nu verkrijgbaar op DVD.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Mutant Girls Squad: splatterhorror van de bovenste plank”

Plaats een reactie