Recensie: My Best Friend’s Exorcism. Van cult naar prul.

My Best Friend’s Exorcism manifesteert zich als een horrorkomedie, maar de horror is er sporadisch en de humor is helemaal ver te zoeken in deze prul van een film. Misschien goed om uit te leggen, is dat de film gebaseerd is op een cultboek uit 2016 van de Amerikaanse schrijver en journalist Grady Hendrix. Het boek zou een mix van Strangers Thing’s en The Exorcist zijn. Toegegeven, associaties met eerdergenoemde serie zijn er en een knipoog naar de film ook, maar wat ging er verder in godsnaam mis met deze film?

BFF’s

Beste vriendinnen Abby (Elsie Fisher) en Gretchen (Amiah Miller) kennen elkaar al sinds de vierde klas en zitten nu samen op de highschool. Met nog wat andere vriendinnen gaan ze op een avond na de inname van drugs naaktzwemmen en verloopt de avond heel anders dan gepland. Die avond verandert Gretchen en begint zich steeds vreemder te gedragen. Wat is hier aan de hand? Abby gaat op onderzoek uit en komt al snel tot de conclusie dat haar beste vriendin bezeten is door de duivel.

Ik heb het boek niet gelezen en kan daar dus geen waardeoordeel over geven, maar wat ik wel weet is, dat wat er blijkbaar zo goed is aan het boek, niet in de film is terechtgekomen. Die unieke mix van horror en komedie komt in de film helemaal niet uit de verf. Liefhebbers van Strangers Things zullen dit misschien geweldig vinden – al komt het nauwelijks in de buurt van de iconische serie – maar wie naast nostalgie ook nog een solide verhaal en spanning verwacht, komt bedrogen uit.

Vlees noch vis

Hoe kan het dat regisseur Damon Thomas die ook tekende voor een deel van de regie van de geweldige serie Killing Eve en de serie Penny Dreadfull zo’n prul van een film aflevert. Ik lees dat de karakters in het boek zo goed uitgewerkt zijn, iets wat je in de film redelijk terugziet maar het algemene acteerniveau is van zo’n bedroevend laag niveau dat ook dat, in de film niet werkt. Alleen hoofdrolspeler Miller overtuigt nog enigszins. De film staat ook nog eens bol van de clichés. Als de regisseur die had weten te omzeilen en misschien iets meer van de eigenheid van het boek had weten te vangen, dan was het misschien nog wel een aardige film geworden.

En ja, dan die humor. Ik ben misschien niet de doelgroep maar ik heb het niet gezien. Er kwam slechts een flauwe glimlach op mijn mond in een scène met een volwassen kerel die wel heel erg geobsedeerd is door yoghurt. Meer viel er niet te lachen in deze film die eigenlijk vlees noch vis is.

De productie van de film ziet er dan wel weer gelikt uit. De jaren 80 sfeer is duidelijk voelbaar. Het camerawerk en de CGI mogen er zijn. Gelukkig zit de film vol met jaren 80 popsongs, dat maakt nog iets goed.

My Best Friend’s Exorcism - Official Trailer | Prime Video

Sterren: 2 / 5

My Best Friend’s Exorcism is vanaf 30 september te zien op Amazon Prime.

Interessant artikel?

Plaats een reactie