Recensie: De Nergensman (Gregg Hurwitz)

Evan Smoak is misschien wel één van de meest intrigerende personages, die je tegen zult komen in het spannende boekengenre. In het voorgaande deel Orphan X leerde de lezer Evan kennen als de onverwoestbare geheim agent, die werkte voor het officieel niet bestaande trainingsprogramma, het Orphan-project. Maar is hij wel zo onkwetsbaar? In het Nergensman, het lang verwachte vervolg, lijkt het namelijk alsof de hele wereld tegen hem is. En misschien is dat ook wel zo…

‘Op jonge leeftijd trad Evan Smoak toe tot het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van geheim agenten. Nu wordt hij de ‘Nergensman’ genoemd en helpt hij diegenen die zich tot niemand anders kunnen wenden. Maar op een dag is het Evan zelf die hulp nodig heeft. Hij wordt in een hinderlaag gelokt, verdoofd en weggevoerd. Wanneer hij bijkomt, zit hij opgesloten in een kamer, zonder enig idee te hebben van waar hij is en wie hem gevangen heeft genomen. Om te weten te komen wat er is gebeurd, moet hij slimmer, sneller en sterker zijn dan zijn tegenstanders.’

In De Nergensman leren we hoofdpersoon Evan op een geheel andere, meer kwetsbare, manier kennen. Fascinerend genoeg wordt hij als persoonlijkheid hierdoor niet als zwak gezien, maar dit maakt hem juist krachtiger en meer realistisch. Evan zou, gezien zijn achtergrond en training, een koelbloedige moordenaar moeten zijn, maar probeert in plaats daarvan meer een weldoener te zijn voor mensen in nood. Helaas levert dit een flinke berg vijanden op, die staan te trappelen om hem op gruwelijke wijze een kopje kleiner te maken. Auteur Gregg Hurwitz verwerkt hierbij ook een flinke dosis intelligentie en creativiteit in het verhaal. Hoe uitzichtloos zijn situatie ook lijkt te zijn, Evan bedenkt in elke situatie wel een mogelijkheid om toch iets te doen met behulp van de voorwerpen in zijn directe omgeving. Wordt dit op een gegeven moment niet ongeloofwaardig, zul je misschien denken? Eigenlijk niet, want wanneer je het boek leest, zul je erachter komen, dat er verschillende van zijn inventieve oplossingen ook vaak falen. Zelf de meest intelligente en inventieve geest heeft zijn beperkingen, wanneer hij tegenover vijanden met meer middelen komt te staan.

Het boek is het best te omschrijven als een actiehorror. Hoewel de hoofdpersoon opgesloten zit, is het verhaal constant in beweging. Gruwelijke moorden, indrukwekkende vechtscenes en constante druk om sneller, slimmer en sterker te zijn dan je tegenstanders. En dit alles valt qua gruwelijkheid in het niet bij de praktijken waar Evans ontvoerder zich mee bezig houdt. Een gruwelijke vorm van mensenhandel om ervoor te zorgen dat hij zelf zo jong mogelijk blijft. De scenes die hierbij horen, zouden niet hebben misstaan in American Horror Story. Daarbij wordt er ook ruimte geboden aan de psychologie en de mentale staat van verschillende personages. We leren Evan beter kennen, maar we duiken ook in de geest van zijn ontvoerder… De vele bloederige details, mislukkingen en psychologische beschrijvingen, maken dat het verhaal overtuigend en realistisch overkomt.

Door de constant opgebouwde spanning, de korte hoofdstukken en de prettige schrijfstijl, leest het boek gemakkelijk weg. De lezer wordt regelmatig op het verkeerde spoor gezet en vraagt zich iedere keer af of het ooit nog wel goed zal komen. Aan het einde heeft de auteur zelfs nog een verrassing in petto, die de lezer niet zo gauw aan zal zien komen. Het boek is een tweede deel in een serie, maar ook prima als los deel te lezen. Hurwitz geeft namelijk genoeg hints over het verleden van de personages, waardoor ook nieuwe lezers optimaal van het boek kunnen genieten. Het einde van De Nergensman sluit het boek mooi af, maar opent ook mogelijkheden voor een vervolg.

De Nergensman is een heerlijke actiehorror, die zal zorgen voor vele uurtjes leesplezier. Het boek zit vol gruwelijk geweld, bloederige scenes en inventieve oplossingen voor onmogelijke problemen. Voor liefhebbers van intelligent en spannend leesvoer.

De Nergensman verschijnt bij A.W. Bruna Uitgevers en is het tweede boek over Evan Smoak. Deze recensie maakt onderdeel uit van een blogtour. Ook kun je voor één dag in de huid van Evan Smoak kruipen en op geheime missie gaan.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie