Recensie: Omega (Patrick Haagmans, 2012)

screenshot_omega_01De familie Bartels koopt een mooi huis midden in het bos. Dat het geluk van korte duur is, zal geen verrassing zijn. Plotse sterfgevallen, vreemde geluiden weerklinken in het huis en de gedaante van een meisje openbaart zich aan de jongste dochter Sanne (Maaike Kierkels). Die wordt als lastige puber niet serieus genomen. Daarbij heeft de vader (Peter Huizing) grotere problemen aan zijn hoofd. De aanmaningen stapelen zich op en hij kan geen werk vinden. Een pastoor (Armin Scheuten) biedt een helpende hand, maar de dochter zoekt haar heil bij een medium (Nelly Frijda). De spanningen lopen op in de familie en heeft ook zijn uitwerking op buitenstaanders. Het kwaad krijgt vrij spel.

Patrick Haagmans schreef en regisseerde deze eerste lange speelfilmproductie van Limax Film Productions. Een groep vrienden die met minimale financiële middelen een zo professioneel mogelijke film willen maken. Een aantal heren betrokken bij Limax kennen we van korte horrorproducties als Amicus Mortis en Bockereyers, waarbij de nadruk op de effecten lag. Met Omega is het duidelijk dat ze een breder publiek willen aanspreken. Het geweld is vooral subtiel en suggestief. Zeer begrijpelijk, maar enerzijds ook jammer, want het had de film iets ‘gevaarlijker’ kunnen maken. Nu is het een braaf en bij vlagen verwarrend verhaal geworden met een overdaad aan personages en GTST-achtig drama dat de angel er uit haalt. Er zitten nog wel leuke beeldgrappen in, zoals een overgang van een doodgeslagen kat naar een bord spaghetti waar een flinke klodder ketchup op wordt gespoten, maar visueel is het allemaal wat te ingetogen. Visuele effecten en sound design zijn uitstekend en van professioneel niveau. Evenals de locaties, zoals het huis (voormalige watermolen), de mijnen en een kerk voegen veel toe.

Official Trailer Omega

Het sterkste van Limax is dat het als platform de kans biedt aan beginnende en meer ervaren acteurs, maar ook het creatieve team zelf om ervaring op te doen en zich te ontwikkelen. Dat een actrice als Nelly Frijda zich bindt aan het project is ongetwijfeld inspirerend en motiverend voor alle betrokkenen. Ik ben benieuwd naar hoe men zich verder ontwikkelt in de volgende productie.

Op vrijdag 1 maart is de film om 19.00u en 21.30u te zien bij filmplatform BROET in Eindhoven (Strijp-S). Je kan ook de DVD bestellen door een mailtje te sturen naar contact@limaxfilmproductions.nl.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie