Recensie: Omhulde Stad (Ransom Riggs)

hollow1Bij het verschijnen van ‘Omhulde Stad’ vroegen we ons maar één ding af: kan zo’n boek als ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’ nog wel overtroffen worden? Het is namelijk bekend, dat juist bij een indrukwekkend eerste deel, de vervolgdelen vaak tegenvallen. Maar we kunnen al stiekem verklappen dat dit bij ‘Omhulde stad’ helemaal niet het geval is……

‘Het verhaal begint in 1940 en sluit aan op het eerste boek. Jacob en zijn nieuwe vrienden zijn net ontsnapt en moeten het eiland verlaten samen met mevrouw Peregrine. Hun reis gaat naar Londen, in meer dan één opzicht een bijzondere hoofdstad. Onderweg ontmoeten ze nieuwe bondgenoten, bijzondere dieren en verrassingen in allerlei gedaanten.’ 

Net als het voorgaande boek is ook in ‘Omhulde Stad’ de grootste rol weggelegd voor Jacob. Jacob is de jongen die tegen wil en dank terecht komt in de magische wereld van de bijzondere kinderen. In plaats van dat hij op een gegeven moment terug keert naar huis, raakt hij steeds dieper verwikkeld in de magische wereld. Jacob heeft een bijzondere, maar ook complexe gave, die hij heeft geërfd van zijn opa. Hij kan namelijk hulsels voelen en deze mogelijk ook bestrijden. Omdat deze gave niet voorspelbaar en niet altijd even zichtbaar is, is het voor hem op diverse momenten moeilijk om zich thuis te voelen tussen de groep bijzondere kinderen.

hollow4Het verhaal start op het moment, dat de bijzondere kinderen genoodzaakt zijn om hun huis te verlaten en met een boot de wijde wereld intrekken. Ze hebben geen idee waar ze naartoe moeten en wat veilig is. Daardoor komen de bijzondere kinderen in de meest uitdagende situaties terecht, waar hulp uit verrassende hoek komt. Bijvoorbeeld een boek vol bijzondere verhalen, die allen wel een kern van waarheid lijken te bevatten. Maar is het wel veilig om een boek vol verhalen te vertrouwen? En daarnaast hebben ze Mevrouw Peregrine bij zich, die niet meer in staat is om in menselijke gedaante terug te ontwikkelen. De kinderen doen er alles aan om haar te beschermen.

Zoals we verwachten van Ransom Riggs zit ook dit boek vol met bijzondere en eigenaardige foto’s. Op het eerste gezicht lijken het willekeurig gekozen foto’s, maar wanneer je het verhaal erbij leest, passen de foto’s op eigen unieke wijze in het verhaal. Als lezer weet je natuurlijk over de bijzondere kinderen, maar Ransom Riggs gaat in het tweede deel wat meer de diepte in. We leren meer over de wereld van de bijzondere kinderen. Er bestaan namelijk nog veel meer kinderen met veel meer bijzondere krachten. En niet alleen kinderen, maar ook dieren kunnen hun eigen unieke eigenschappen hebben. Eigenschappen, die van onschatbare waarde kunnen zijn in een oorlog tegen gevaarlijke bovennatuurlijke wezens.

De bijzondere kinderen maken in deze strijd met de gebeurtenissen die ze doormaken hun ontwikkelingen door. De belangrijkste personages hierin zijn Emma en Jacob, die een bijzondere vriendschap opbouwen. Je leert de kinderen beter kennen en hierin ook de manier waarop hun opmerkelijke kwaliteiten bij hen passen. Doordat de kinderen op de vlucht zijn, is er al eigenlijk een constante (achtervolgings-) spanning aanwezig. Hier wordt door Riggs op voortborduurt door onverwachte twists en ontwikkelingen in het boek. Dit maakt, dat je nooit weet wat je op de volgende bladzijde kunt verwachten.

hollow3De setting waarin het boek zich afspeelt, is heel mooi gekozen met aan de ene kant de verschillende tijden waarin het boek zich afspeelt, waaronder de jaren van de tweede wereldoorlog. En aan de andere kant de bijzondere wereld van de kinderen, een wereld die

zijn geheimen nog lang niet heeft prijsgegeven. De werelden creëren een dubbele spanning, wanneer de kinderen zich zowel tegen
bommen als tegen hulsels moeten beschermen. Maar daarentegen passen ze met hun vele elementen ook naadloos in mekaar, net als de foto’s en het verhaal dat eigenlijk doen.
En dat maakt van Onthulde Stad zo’n uniek en onvergetelijk boek en een zeer waardige opvolger van deel één. Daarbij eindigt het boek in een cliffhanger, die je als lezer niet direct ziet aankomen. Dit zorgt ervoor dat we nog extra verlangen naar deel drie.

‘Omhulde Stad’ is geschreven door Ransom Riggs en gepubliceerd door uitgeverij Clavis. Het boek is het tweede deel in een serie en het vervolg op ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. ‘Omhulde Stad’ is te verkrijgen in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie