Boekrecensie: Opgejaagd – Gabriel Bergmoser (Origineel: The Hunted)

In augustus dit jaar verscheen Opgejaagd, de allereerste thriller van Australische schrijver Gabriel Bergmoser! De 27-jarige Bergmoser schreef eerder young adult-boeken en voor het toneel, en maakt hiermee zijn debuut in de thrillerwereld. Deze recensie is gebaseerd op de Nederlandse vertaling; Opgejaagd is ook in de originele taal verkrijgbaar als The Hunted. Wij doken erin om te kijken wat Bergmoser met zijn eerste thriller gepresteerd heeft!

Samenvatting

In Opgejaagd maken we kennis met Frank, de eigenaar van een tankstation midden in de wildernis van Australië met een moeilijk verleden. Met tegenzin moet hij een paar weken op zijn kleindochter Allie passen, omdat haar ouders problemen met hun huwelijk hebben. Allie en Frank raken aan elkaar gewend, tot de rust plotseling verstoord wordt wanneer een zwaargewonde vrouw bij het station in elkaar stort. Het laatste wat ze zegt: géén politie en géén ambulances. Snel hierna duikt een bende ruige Australiërs op die eisen dat Frank het meisje uitlevert. Wat heeft ze gedaan om hen zo woedend te krijgen? Wanneer Frank weigert escaleert de situatie in rap tempo, en raken hij, Allie en een paar toevallige gasten in het tankstation verwikkeld in een strijd op leven en dood. Hoeveel zet jij op het spel om een wildvreemde te helpen?

Recensie

Het verhaal van Opgejaagd springt werkelijk uit de startblokken; nadat de hoofdpersonages zijn geïntroduceerd breekt binnen enkele pagina’s al de hel los. In het boek wordt gebruik gemaakt van twee tijdlijnen die parallel aan elkaar lopen; één in het nu, en één in het verleden die vanuit het perspectief van het meisje vertelt hoe ze bij het tankstation terecht is gekomen. Dit houdt de spanning hoog en zorgt ervoor dat je door blijft lezen; het heeft mij ook slechts een paar dagen gekost om het boek te lezen.

Zoals de voorkant van het boek al verraadt, bevat Opgejaagd nogal wat gruwelijke momenten. Terwijl de eerste helft van het boek spannend is maar vooral naar de actie opbouwt, is het tweede deel met gemak één groot bloedbad te noemen. De term survival horror is zeker van toepassing; denk hierbij bijvoorbeeld aan films als The Hills Have Eyes, The Texas Chainsaw Massacre en Deliverance. Of dit iets positiefs is of niet, ligt natuurlijk aan de lezer. Voor de gemiddelde thriller-lezer die van een spannend boek houdt is dit wel een belangrijke disclaimer, want dit boek valt ook gewoon horror te noemen.

Opgejaagd is een thriller in de meest letterlijke zin van het woord. Het biedt een razendsnel plot met veel spanning en actie, maar heeft verder weinig verdiepende thematiek. In de dankbetuiging noemt Bergmoser het boek in zijn eigen woorden zelfs “een ranzig stuk pulp”, en daar heeft hij ook wel gelijk in. Het schrijfwerk is nergens echt indrukwekkend; de spanning wordt wel goed opgebouwd, maar het leest bij vlagen meer als een filmscript dan een poging tot literatuur. Het is wel de vraag of dit allemaal aan de auteur ligt, of ook aan de Nederlandse vertaling; bepaalde typisch Australische termen en uitdrukkingen gaan namelijk wel een beetje verloren. “G’day, mate” leest bijvoorbeeld toch echt wat authentieker dan “goeiedag, vriend“.

Conclusie

Opgejaagd is een spannend stuk bloederige actie dat vlot wegleest. Het pretendeert niet meer te zijn dan het is: oppervlakkig vermaak, zonder veel literaire pretenties. Is dit boek het lezen waard? Dat hangt totaal af van je eigen voorkeur. Zoek je een laagdrempelig, pakkend avontuur om in te duiken, dan kun je Opgejaagd prima aanschaffen. Als je echter liever gaat voor serieuze en doordachte horror met diepgang, kun je deze beter overslaan.

Opgejaagd van Gabriel Bergmoser is onder andere verkrijgbaar via bol, amazon en bruna.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie