Recensie: Outcast aflevering 1

fox outcast serie
Outcast is de aankomende paranormale horrorserie gebaseerd op de gelijknamige comic. Bedenker is Robert Kirkman, de man achter de beroemde The Walking Dead, en de strip werd meteen populair: het verkochte aantal exemplaren van het eerste deel was hoger dan het aantal exemplaren van de toen laatste strip van The Walking Dead. Een tv-serie gebaseerd op deze strip kon niet lang uitblijven (en dat was ook de oorspronkelijke wens van Kirkman). FOX International kocht de rechten en een tiendelige serie komt binnenkort op tv. Bezoekers van de Dutch Comic Con 2016 hadden de eer een exclusieve voorpremière te zien van de eerste aflevering.

De serie Outcast begint meteen luguber wanneer een kleine jongen een insect dood mept door met zijn hoofd tegen de muur te slaan en vervolgens het geplette beest opeet. En de jongen heeft nog meer honger. Dit tot grote schrik van zijn moeder van wat hij vervolgens in zijn mond stopt.

https://www.youtube.com/watch?v=gS20D-UKKcY

Het verhaal gaat over Kyle Barnes, gespeeld door Patrick Fugit (Almost Famous, Cirque Du Freak: The Vampire’s Assistant). Al sinds zijn kindertijd kampt hij nog met de naschokken van het agressieve gedrag van zijn moeder, die geestesziek is verklaard. Maar naarmate de aflevering vordert beginnen daar twijfels over te komen.

We wisselen af naar het jongetje van het begin, waar het steeds slechter mee gaat. Zo slecht dat de dominee erbij wordt gehaald en we krijgen al snel door dat het jongetje, gespeeld door Gabriel Bateman (Annabelle), bezeten is. Dominee Anderson, gespeeld door Philip Glenister (Life On Mars, Prey), probeert met alle macht het jongetje te bevrijden van het kwaad, maar faalt keer op keer. De enige mogelijke oplossing is Kyle Barnes, wiens moeder ooit hetzelfde gedrag vertoonde.
Kyle Barnes gaat de zoektocht aan om voor eens en altijd antwoorden te vinden en stuit op een waarheid dat wel eens het leven op aarde zoals wij die kennen drastisch zou kunnen veranderen.

https://www.youtube.com/watch?v=vAp117cxjIs

Persoonlijk vond ik dat Outcast je neus wel erg snel in de smerige feiten drukt van demonische bezetenheid en je op een schokkende manier je nog even snel eraan herinnert dat je naar een horror zit te kijken. Een wat langzamere benadering om het genre duidelijk te maken had ook best gekund. Of anders een verwisseling van de eerste scènes.

Het verhaal begint zo een beetje overweldigend en misschien ook wat verwarrend. Maar na een tijdje komt in een beter te volgen tempo. Fugit zet het eerst zo troosteloze leven van Kyle heel goed neer en brengt ook heel goed de stapsgewijze verandering van Kyle, die voor eens en altijd wilt weten wat er nu echt gaande is in zijn leven, in beeld.
Ondanks een wat schokkend begin, biedt Outcast een nieuwe en unieke kijk op het beroemde horrorsubgenre van bezetenheid en exorcisme, waardoor je mee wilt op Kyle’s zoektocht naar antwoorden.

https://www.youtube.com/watch?v=XOBcGgHMN_U

De Nederlandse première van Outcast is 6 juni 2016 op Fox. En een tweede seizoen is ook al onderweg.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie