Recensie: Over The Garden Wall ‘een echt horrorsprookje’

Twee jongens verdwaald in een groot, donker bos, op zoek naar een weg naar huis. Een al veelbelovend begin voor een griezelverhaal. En Over The Garden Wall vervult die belofte.

Over the Garden Wall posterOver The Garden Wall is een Amerikaanse animatieserie voor Cartoon Network bestaande uit 10 afleveringen. De maker is Patrick McHale, die eerder heeft gewerkt aan Tijd Voor Avontuur. Mensen die hun stemmen hebben geleend aan deze cartoon zijn Elijah Wood (Lord of the Rings) en Christopher Lloyd (Back to the Future). Andere bekende stemmen die een gastrol hebben gespeeld zijn John Cleese (Monty Python) en Tim Curry (Rocky Horror Picture Show).

We volgen de twee verdwaalde jongens, Greg en Wirt. Wirt (Elijah Wood), gekleed in een cape en een rode kaboutermuts, is serieus en ernstig. In tegenstelling tot zijn aandoenlijke kleine broertje, Greg. Met een theepot op zijn hoofd is Greg vrolijk zonder enig besef van zorgen en gevaar. Ze lopen door een donker bos op zoek naar een weg naar huis. Maar hoe ze in dat bos zijn gekomen wordt ons niet verteld. Nu niet tenminste.
Ze worden algauw vergezeld door een kikker, die steeds een andere naam krijgt van Greg, en de sialia, Beatrice. Een sialia is een blauwkleurige vogel die op het Amerikaanse continent voorkomt. Beatrice zat vast in een struik en na te zijn bevrijd door de jongens, beloofd ze hen te helpen naar huis te komen. Ze brengt ze naar Adelaide, een oud vrouwtje die woont diep in het bos en vast wel een manier weet om de jongens thuis te brengen.
Dwalend door het bos komt dit groepje unieke figuren tegen, zoals een dorpje waar alle mensen rondlopen met een pompoen op hun hoofd, kikkers gekleed als mensen en een lerares die de bosdieren naar school laat gaan.

Een terugkomend karakter is de Boswachter (Christopher Lloyd). Deze man dwaalt door het bos met een lantaarn en hakt hout waar hij een vreemd soort olie uit wint om de lantaarn te laten branden. De jongens krijgen ook algauw te horen over het Beest. Een monster die verdwaalde reizigers grijpt en ze verandert in bomen.
Zullen Greg en Wirt veilig thuiskomen zonder te worden gepakt door het Beest? Zullen ze ooit wel thuiskomen? Wat verbergen Beatrice en de Boswachter?

Over The Garden Wall is een echt horrorsprookje, met unieke personages en magische mysteries. Het roept vele vragen en geheimen op, waardoor je blijft kijken om het antwoord te zien. Wat je ook vasthoudt op het puntje van je stoel zijn de momenten die je hart even doen stilstaan van de typische horrormomenten met de monsters of het dreigende gevaar. De serie bevat ook genoeg humor, vooral dankzij Greg, waardoor het verhaal niet te zwaar voelt.
De stijl van de cartoon ziet simpel, onschuldig en kinderlijk, maar door de griezelelementen van het verhaal wordt er een mooi contrast gevormd.

De muziek van de serie voelt nostalgisch en heeft iets melancholisch. Het linkt naar de muziek van de jaren twintig en vroege jazz. Dat het ook opera bevat geeft de serie een uniek kenmerk. Zeker omdat het lied van het Beest een soort opera solo is en voelt als een waarschuwing dat hij eraan komt om je in een boom te veranderen. Wanneer je opeens middenin een donker, griezelig bos iemand met een machtige stem opera hoort zingen geeft je wel een rilling over de rug.

Nog een reden waarom deze animatie indruk wekt zijn de diepere betekenissen van het verhaal. Niets is gewoon “voor de leuk” geschreven, zoals dieren die rondlopen in mensenkleren. Alles in het verhaal is met elkaar verbonden en betekent iets. Het is even doordenken en een paar keer herkijken om die klik te krijgen. Maar als het je niet lukt, dan bevat het internet genoeg theorieën over de ware betekenis van Over The Garden Wall. Ik wil wel de hint geven dat Dante’s Hell erbij betrokken is.

Nog een leuk detail is dat de animatie vele hommages bevat aan de vroege tekenfilm van de jaren dertig met een klein plekje voor een beroemdheid als Betty Boop.

Het enige minpuntje van deze serie is haast wel dat het maar uit 10 afleveringen bestaan. Het smaakt naar meer. Maar aan een kant voelt het ook weer goed. Het voelt niet uitgemolken. Het voelt voldaan. Maar aangezien iedere aflevering maar zo’n 11 minuten duurt had een klein beetje meer tijd misschien geen kwaad gekund, voor een klein beetje meer diepgang en spanning.

Deze serie is zeker een aanrader voor iedereen. Zelfs als je niet wild bent van animatie, geef het een kans en verdiep je in de mysterieuze en spookachtige wereld van Over The Garden Wall.

Over The Garden Wall zal vanaf 30 maart elke doordeweekse dag te zien zijn om 17:35 uur (herhaling om 20:10 uur) op Cartoon Network. De hele miniserie is als marathon te bekijken op zaterdag 4 april vanaf 09:30 uur en zondag 5 april vanaf 08:25 uur.

over the garden wall intro
Sterren: 5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie