Recensie: Over zijn lijk (James Herbert)

 ‘Over zijn lijk’ is het best te omschrijven als een bizarre horror-mystery thriller met een wel heel bijzonder hoofdpersoon: een dode. Of beter gezegd, een verloren geest, die vermoord werd tijdens een buitenlichamelijke ervaring. Hij heeft geen idee wie hem vermoord heeft, en moet daar in zijn unieke staat achter zien te komen. Het resultaat: een bizarre en realistische thriller vol gore horror, spanning en fantasy.

lijk  ‘Ik was er niet bij toen ik doodging. Ik was teruggekeerd van zo’n buiten lichamelijke droom, zo’n droom waarbij je het gevoel hebt dat je geest je lichaam heeft verlaten en je eigenlijk niet echt droomt. Maar iemand had me vermoord terwijl ik weg was. Verminkt. Er was niets meer over waar ik naar terug kon. Wie had dat gedaan? De seriemoordenaar die de stad terroriseerde? Of iemand dichter bij me, iemand die ik kende? Maar ik had geen vijanden. Althans, ik dacht van niet. En het is eng wanneer je de seriemoordenaar ontmoet, als afgrijzen wordt gevolgd door nog groter afgrijzen, als je eigen gezin gevaar loopt en alleen jij een einde kunt maken aan de moorden. Dus wat doe je dan? Je hebt geen lichaam, geen kracht. Je kunt niet eens iets aanraken. Wat doe je dan, verdomme? ‘

Zoals eerder al aangegeven, is de hoofdpersoon van dit boek een zogenaamde ‘geest op doorreis’. Jim True, een succesvolle jonge ondernemer, wordt tijdens een uittreding vermoord. Hierdoor is hij niet helemaal dood, ook niet echt een geest, maar iets daar tussenin. Zijn huidige toestand brengt natuurlijk beperkingen, maar ook vele mogelijkheden met zich mee. Zo doet True vele ontdekkingen waar hij in levende toestand misschien wel nooit achter was gekomen.

Het verhaal is zo opgesteld, dat het lijkt alsof True op een dag naast de lezer komt zitten en zijn verhaal vertelt. Dit gebeurt op een vlotte, beeldende manier, waardoor er iedere keer kleine hints worden gegeven door middel van bijvoorbeeld vooruitblikken. Aan het begin van het boek refereert True een belangrijke gebeurtenis in zijn leven als ‘het begon allemaal met een hete aardappel’. Dit soort uitspraken zorgen ervoor dat er bij de lezer nieuwsgierigheid wordt opgewekt. Je wilt steeds verder lezen, omdat je erachter wilt komen wat de verteller precies met zijn opmerkingen bedoelt.

lijk3Het boek is een combinatie van diverse genres: horror, thriller, paranormaal, fantasy, psychologie en filosofie. Ondanks de vele fantastische elementen speelt auteur James Herbert het wel klaar om het verhaal realistisch en geloofwaardig over te laten komen. En dit is een kunst, juist wanneer je besluit om over zo’n ongrijpbaar onderwerp als uittredingen en leven na de dood te schrijven. Herbert heeft hierbij nagedacht over de details, zoals dat geesten in principe geen objecten kunnen aanraken, dan wel oppakken. In het boek staan dan ook noten verspreid, die het één en ander nader uitleggen.

Het verhaal bevat een constante spanningsboog door de vele heftige gebeurtenissen, plottwists en het dreigende gevaar op de achtergrond. Zoals Stephen King het al zo treffend zegt: ‘omdat lezers te geschokt zijn om het weg te leggen’. Met andere woorden: dit boek is niet voor tere zieltjes met een zwakke maag. Zoals gore details en gruwelijke gebeurtenissen, maar ook de beslissingen die mensen maken om er zelf beter van te worden en het paranormale sausje wat door het verhaal geweven zit. Het slot van het boek komt onverwacht en laat zien dat niet iedereen is wat ze lijken te zijn.  Verrassend is dan ook niet dat het werk van Herbert vergeleken wordt met schrijvers als Dean Koontz en Stephen King.

Concluderend heb je met ‘Over zijn lijk’ een gruwelijk, spannend en origineel boek in handen met een wel heel bijzonder hoofdpersoon. Een goede keus van uitgeverij Suspense om dit boek (oorspronkelijk uit 2003, Red.) op te nemen in de ‘Vintage mystery’ serie. Een heerlijk verhaal voor op de donkere winteravonden!

James Herbert heeft vele boeken geschreven, maar ‘Over zijn lijk’ was nog niet in het Nederlands verschenen. Vandaar dat uitgever Suspense de kans aangreep om dit boek op te nemen als tweede deel van de ‘Vintage mysterie’ serie. Het boek is verkrijgbaar bij de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie