Recensie: Overlevers (Chris Weitz)

Momenteel wordt de boekenmarkt overspoeld door dystopische verhalen in alle soorten en maten. Zo ook ‘Overlevers’, dat het eerste deel van een trilogie moet worden. De vraag die je bij dit boek kunt stellen, is of het wiel al niet eerder is uitgevonden…

‘Welkom in New York, een stad die wordt geleid door tieners. Zij zijn de overlevers van een mysterieuze Ziekte. Nu leven ze in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. De tieners hebben zich georganiseerd in stammen, en elke stam is tot de tanden bewapend.
Jefferson is, een beetje tegen zijn wil, de leider van de Washington Square-familie. Donna, op wie hij in het geheim verliefd is, kent hij al van kleins af aan. Als ze een aanwijzing vinden over een mogelijk geneesmiddel voor de Ziekte, gaan ze op een levensgevaarlijke road trip om de mensheid te redden.’

overleversAlle volwassenen verdwijnen en de achtergebleven jongeren moeten zien te overleven. Als lezer bekruipt je dan het gevoel alsof je dit niet eerder hebt gehoord. Ja dat klopt, namelijk in de Gone-series van Michael Grant. In deze boekenreeks verdwijnen alle mensen boven de vijftien jaar en blijven de kinderen met bovennatuurlijke gaven achter in een vreemde wereld. Ook vertoont het boek gelijkenissen met de televisieserie ‘The Tribe’. ‘The Tribe’ is een serie uit de jaren negentig waarin jongeren proberen te overleven in een wereld, waar volwassenen zijn uitgeroeid door een mysterieuze virus. In die zin kun je ‘Overlevers’ niet origineel noemen.

Het verhaal beleven we door de ogen van twee tieners, namelijk Jefferson en Donna. De verschillende hoofdstukken beleeft de lezer dan ook afwisselend door de ogen van deze personages. Weitz beschrijft de personen op interessante wijze en ieder bezit kenmerken die opvallen. Zo heeft Donna zich ontpopt tot een scherpschutter en volgt Jefferson de boeddhistische leer. Zulke elementen maakt dat de persoonlijkheden van Jefferson en Donna meer gaan leven voor de lezer. Ook is het hierbij interessant te zien hoe één en dezelfde persoon door beiden personages heel anders beleefd wordt. Ook zijn er natuurlijk diverse andere personages, maar omdat je het verhaal natuurlijk door de ogen van twee personen beleefd, is het gevaar aanwezig dat sommige persoonlijkheden wat eendimensionaal en dus stereotype blijven. Het boek is natuurlijk het eerste deel van een serie, dus hopelijk geeft de auteur in het vervolgdeel andere personages meer de ruimte om zich te ontwikkelen. Brain-Box/Andrew maakt bijvoorbeeld aan het eind van het boek een bijzondere beslissing en het zou boeiend zijn meer van hem te zien in de vervolgdelen in plaats van alleen het leergierige/nerdy aspect.

Na de val van de beschaving heeft een groep kinderen een vreedzame plek gesticht op Washington Square. Na het verdwijnen van alle volwassenen en jonge kinderen door de ziekte, zijn de grote Amerikaanse steden uitgestorven. Op een dag komt een andere groep kinderen hun rust verstoren. Dit lijken de eerste barsten te zijn in de (schijn) harmonieuze samenleving die ze gesticht hebben met Washington (broer van Jefferson, Red.) als leider. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen, die voornamelijk de spanning in het boek veroorzaken. Hierbij worden onderwerpen als kannibalisme en onbekende virussen niet geschuwd. Weitz laat hier heel mooi zien, wat er kan gebeuren, wanneer de volwassenen verdwijnen en de jongeren aan de macht zijn.

De vraag waar je als lezer mee blijft zitten, is toch het gevoel, dat het verhaal al eerder is verteld. Buiten dat heeft het boek ook een aantal veelbelovende elementen, die hopelijk in de vervolgdelen verder uitgewerkt worden. Ten slotte eindigt het verhaal op een interessant wijze, die benieuwd maakt naar de vervolgdelen.

‘Overlevers’ is het debuut Chris Weitz en het eerste deel van een trilogie. Chris Weitz staat vooral bekend om zijn werk als producent en regisseur voor films als ‘About a boy’. ‘The Golden Compass’ en ‘The Twilight Saga: New Moon’. ‘Overlevers’ is uitgegeven door Luitingh-Sijthoff en is verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie