Recensie: Pacific Rim (Guillermo del Toro, 2013)

“Groots”, dat is hoe ik Pacific Rim in één woord zou omschrijven. De film speelt zich af op wereldwijde schaal, waarbij reusachtige monsters worden bevochten met reusachtige robots. Pacific Rim is duidelijk het gemaakt voor het grootste (IMAX) scherm en komt met 3D compleet tot zijn recht. Maar, vandaag is de film op DVD, Blu-ray en 3D Blu-ray verschenen, voor het kleine scherm dus. Is dit het wel waard? Past de grootse opzet in de huiskamer?

pacific-rim

Pacific Rim is geen film die je kijkt voor het diepgaande verhaal, de basis is simpel en enigszins Amerikaans patriottistisch; de wereld dreigt te vergaan door de steeds frequentere aanvallen van de steeds sterker worden Kaiju. Het vanuit Amerika geleidde Jaeger-defensieprogramma is altijd de beste verdediging geweest, maar leidt steeds zwaardere verliezen. Ze krijgen nog één kans en daarvoor is een voormalig Amerikaanse Jaeger-piloot nodig, hij zal zichzelf alleen moeten bewijzen, een rol die Charlie Hunnam zeker goed op pakt.

Hele steden worden vernietigd als de Jaeger en Kaiju met elkaar gaan worstelen, hierin is men enorm goed geslaagd om de Aziatische manga eiga-sfeer neer te zetten; het is iets over de top, een mix van vertragingen en versnellingen en lekker bruut. Enige irritatie werd wel gewekt door de muziek tijdens de vechtscènes, misschien is het een poging geweest om deze neer te zetten als een futuristische dans. Van ons had de muziek hier een stuk rauwer gemogen. Deze rauwheid komt wel terug in alle andere facetten, zo is de militaire basis aan alle kanten aangetast door roest en verval.

Trailer Pacific Rim

Pacific Rim is één groot visueel spektakel, het tempo in de film ligt hoog en de gevechten zijn uitgebreid. Slechts een paar keer zie je een scène die echt alleen als 3D-visueel grapje is bedoeld (wij recenseren de 2D-bluray), de meeste aandacht is geschonken aan nuttige en werkelijk prachtige special effects.

Enige verlichting in de film zit hem in een paar bijrollen; twee zeer vermakelijke kibbelende wetenschappers (Charlie Day en Burn Gorman) en de koning van de zwarte handel in Kaiju-requisieten (Ron Perlman) zorgen voor een aantal hilarische momenten, maar geven aan de andere ook weer hoe klein de ‘gewone’ mens is in de strijd met de mega-monsters.

Extra’s

Guillermo Del Toro
Hier doet Pacific Rim niet onder voor het hoofdproduct, de blu-ray zit letterlijk vol met heel veel ‘making of features’, Focus Points genaamd. Sterker nog, wie na het kijken van de 132 minuten Pacific Rim de Play All van de extra’s indruk zal zeker nog een uur genieten. In de eerste featurettes wordt Guillermo der Toro volledig de hemel in geprezen door iedereen die aan de productie heeft meegewerkt, maar als de man zelf veelvuldig aan het woord komt en wordt ook duidelijk waarom hij zo geprezen wordt door zijn personeel.

Je zult verbaasd zijn over hoeveel in de film echt is, met zo’n mega-monsterfilm verwacht je namelijk een behoorlijk dosis CGI. Het cabines van de Jaegers (oftewel het hoofd) is voor elk van hen volledig nagebouwd en beweegt of overstroomt zelfs voor diverse scènes. De totale 1 uur en 2 minuten bestaat uit:

pacific-rim

 • A Film by Guillermo del Toro (4:47)
 • A Primer on Kaijus & Jaegers (4:09)
 • Intricacy of Robot Design (4:53)
 • Honoring the Kaiju Tradition (4:30)
 • The Importance of Mass and Scale (5:45)
 • Shatterdome Ranger Roll Call (5:39)
 • Jaegers Echo Human Grace (4:01)
 • Inside the Drift (4:36)
 • Goth-Tech (4:39)
 • Mega Sized Sets (8:54)
 • Baby Kaiju Set Visit (3:07)
 • Tokyo Alley Set Visit (3:17)
 • Orchestral Sounds from the Anteverse (4:04)

Wat de film aan diepgang mist, wordt ruimschoots goedgemaakt met de extra’s. Voor de liefhebber die nog meer wil weten, Guillermo del Toro heeft voor de volledige 132 minuten een audiocommentaar ingesproken.

Pacific Rim is een film die ook op het kleine scherm zijn mannetje staat en is, ook mede door de grote hoeveelheid extra’s, zeker de aanschaf waard. Pacific Rim is nu te koop op blu-ray en dvd.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
6 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen
Jeroen
10 jaren geleden

Vette film. Gewoon good old spektakel, heb er van genoten. Groots is een prima woord voor deze film!

domin8r
domin8r
10 jaren geleden

Het was in de IMAX een geweldige ervaring! Echt een live-action manga.
Verhaal is een mooie kapstok om alle mooie actiescenes aan op te hangen. Heb me ook geen moment gestoord aan de grote plot-gaten, gewoon genieten en op je af laten komen 🙂

Ben benieuwd hoe dit op een tv tot zijn recht komt!

S.
S.
10 jaren geleden

Heerlijk monstervermaak! Belooft veel goeds voor de komende Godzilla die ook bij Legendary onder is gebracht..in samenwerking met toho uiteraard 🙂

domin8r
domin8r
10 jaren geleden

Ja ik hoop dat de nieuwe Godzilla niet te veel overschaduwd is door al dit Kaiju geweld! 🙂

S.
S.
10 jaren geleden
Antwoord aan  domin8r

The King of the Monsters valt niet te overschaduwen 😀
Ik denk dat PR een goede opwarmer is voor de terug keer van Big G ..van wat ik begrepen heb krijgen we ook in de nieuwe Godzilla te maken met meerdere monsters dus ipv Monster – Mecha actie, Monster – Monster actie … ik ben iig siked.. 😀 ..maar goed, het is alweer 10 jaar na de Final Wars dus een nieuwe Godzilla is zowiezo erg welkom.. alsie maar niet zo kut is als de 98 versie 😀

Sjors
Sjors
10 jaren geleden

Helemaal mee eens. Het verhaal had niet veel om het lijf, maar was wel beter dan ik op basis van de trailer had verwacht. Maar goed, dat was natuurlijk niet waarom ik de film keek, want ik wilde gewoon gigantische robots en monsters met elkaar zien vechten en die scènes zijn heel erg gaaf. De muziek is me tijdens die scènes niet opgevallen 😛 Ik heb ‘m in de bios gezien, maar ga PR zeker nog eens thuis kijken.

6
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x