Recensie: ‘Paranormal Activity: Next of Kin’

Laten we eerst eens de ontstaansgeschiedenis van deze horror-franchise nader bekijken. De reeks begon in 2007 met Paranormal Activity, met een budget van 15.000 dollar. Over low-budget gesproken. De film was een onverwacht succes. Geen wonder dat er daarna nog eens zes delen gemaakt werden. Ook is er nog Japans deel met de titel Paranormal Activity 2: Tokyo Night.

De maker; regisseur en schrijver Oren Peli gebruikte het thema ‘found footage’ wat zoveel betekent als onbewerkte beelden, die met een eigen camera zijn gemaakt. In de latere films wordt daar weer vanaf geweken en worden er varianten op bedacht.

In Paranormal Activity: Next of Kin zijn we in de Amish-gemeenschap beland. Op zich een prima decor voor een enge film want laten we wel wezen, de Amish zien er toch een beetje freaky uit met hun kleding en haardracht. Margot (Emily Bader) is als baby te vondeling gelegd en via via komt ze er achter dat ze een kind is van vrouw, die opgroeide als Amish. Als ze daar met haar twee vrienden Chris (Roland Buck III) en Dale (Dan Lippert) naartoe trekt om er een documentaire te schieten en tegelijk wil uitzoeken wie haar moeder was, komt ze in een wereld van demonen en geesten terecht. En wat hebben die Amish eigenlijk te verbergen?

De film opent ergens begin maart 2021 en werkt als een videodagboek naar de climax toe. Eerst zien we een half lang schokkerige amateur beelden, waar je kotsmisselijk van wordt. Veel donker beeld, wat nachtopnames (groen beeld) en geforceerde schokmomenten van mensen die op de gekste momenten opeens in beeld komen.

Daarna wordt het wat rustiger en probeert de film naar een coherent verhaal toe te werken. Dat lukt maar ten dele. Om de spanning op te drijven laten de makers Margot en haar vrienden in situaties verkeren waarin ieder weldenkend mens allang vertrokken was. Pas in het laatste half uur gaan alle registers open maar is het eigenlijk al te laat. De kijker boeit het op dat moment al lang niet meer en het zal ze een worst wezen of ze het wel of niet overleven.

PARANORMAL ACTIVITY 7: Next Of Kin Trailer (2021)

Oorspronkelijk stond dit zevende deel gepland om in de bioscoop uit te gaan maar door de coronapandemie is deze direct op streaming verschenen. Ik zeg, terecht. Met Paranormal Activity: Ghost Dimension was de reeks al afgesloten dus waarom moet deze koe nog meer uitgemolken worden?

Sterren: 2.0 / 5

Paranormal Activity: Next of Kin is nu te zien bij Pathé Thuis en andere VOD-partijen

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie