Recensie: Passagier 23 (Sebastian Fitzek)

Liefhebbers van intelligente horrorthrillers kunnen hun hart ophalen met het nieuwe leesvoer uit de pen van Sebastian Fitzek. Deze auteur verwerkt in zijn nieuwste thriller actuele thema’s in een duister verhaal, dat op elke nieuwe pagina door onverwachte wendingen in een nieuw daglicht wordt gezet.

passagier231‘Politiepsycholoog Martin Schwarz heeft tijdens een vakantie op het cruiseschip Sultan of the Sea zijn vrouw en zoontje verloren. Niemand heeft ooit kunnen ophelderen wat er tijdens die noodlottige reis is gebeurd en Martin blijft achter als een mentaal wrak. Hij heeft zich voorgenomen nooit meer één voet op een cruiseschip te zetten, totdat hij vijf jaar later een mysterieus telefoontje krijgt van een oudere dame die beweert meer van de verdwijning te weten. Martin gaat terug naar het gewraakte schip en komt op het spoor van een verdwenen gewaand meisje dat is teruggekeerd naar de Sultan – samen met de teddybeer van zijn zoontje…’

Rampen met vervoersmiddelen, zoals (cruise)schepen en vliegtuigen, zijn momenteel erg actueel. Hier maakt Fitzek in zijn nieuwste thriller ‘Passagier 23’ handig gebruik van, door het verhaal voor het grootste deel af te laten spelen op een cruiseschip. Er zijn bijvoorbeeld genoeg verhalen te vinden over mensen, die spoorloos verdwenen zijn op een cruiseschip. Vaak wordt er verwezen naar zelfmoordenaars, maar is de waarheid wel zo simpel? En dit is waar het verhaal van Fitzek om draait.

Het leven op een cruiseschip is in feite een geheel eigen samenleving, omdat je voor langere tijd met dezelfde mensen op een schip zit. Alle (basis)behoeften hier binnen handbereik zijn. Daarbij vinden v in zo’n omgeving vaak ook corruptie en complotten plaats. Combineer dit met mysterieuze verdwijningen van mensen en dat zorgt ervoor dat het verhaal gelijk een bepaalde sfeer krijgt.

passagier232De hoofdpersonage is in dit boek mooi gekozen. Een politiepsycholoog, die door het tragische verlies van zijn familie, in feite niets te verliezen heeft. Doordat hij zo weinig waarde meer hecht aan zijn leven, doet hij mee aan de meest risicovolle undercoveracties. In het begin van het boek begrijp je als lezer niet altijd zijn (vaak risicovolle) beslissingen. Maar naarmate het verhaal vordert wordt dit steeds duidelijker en leer je deze personage steeds beter begrijpen. Vooral de wanhoop die hij ervaart sinds het verlies van zijn vrouw en zoontje, wordt door de auteur goed en voelbaar beschreven. Ook de personages die een minder belangrijke rol in het verhaal hebben, krijgen de benodigde aandacht en worden goed uitgewerkt. Bijvoorbeeld Anouk, een psychisch gecompliceerd meisje, met een afschuwelijk verleden. Of de complexe relatie tussen Julia en haar dochter Lisa.

De spanning in het boek is goed opgebouwd. Tot aan het einde van het boek wordt je als lezer constant op het verkeerde been gezet. De afzonderlijke verhalen van de verschillende personages worden hierbij op een mooie manier in elkaar verweven. Het einde van het boek komt dan ook onverwacht, maar is wel logisch. Fitzek schuwt hierbij gore en afschuwelijke details niet. Het verhaal heeft vooral een groot psychologisch gehalte en snijdt gevoelige onderwerpen zoals misbruik en trauma’s aan. Dit maakt dat het boek je raakt, omdat iedereen zich wel in kan denken hoe afschuwelijk dit is.

Concluderend is ‘Passagier 23’ een actueel, realistisch en spannende thriller. Het boek bezit goed uitgewerkte personages, stipt heftige thema’s aan en is het best te vergelijken met een achtbaan vol onverwachte wendingen. Verplicht leesvoer voor liefhebbers van thrillers met diepgang.

Leuk detail: Fitzek schrijft zijn nawoord niet aan het eind, maar voor het laatste hoofdstuk. Hierin ligt de auteur de achterliggende gedachte voor het schrijven van een boek, dat zich afspeelt op een cruiseschip, toe. Het laatste hoofdstuk geeft het boek een passend en bevredigend einde.

‘Passagier 23’ stond eigenlijk voor eind mei 2015 gepland voor publicatie, maar is vervroegd. Hierdoor ligt het boek sinds eind april/begin mei in de winkels. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij The House of Books. Andere Nederlandse titels van Sebastian Fitzek zijn: ‘Afgesneden’ en ‘De Therapie’. De boeken zijn verkrijgbaar in de betere Nederlandstalige boekhandel.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie