Recensie: Penny Dreadful seizoen 1

Penny Dreadful is de nieuwste serie uit de stal van Showtime (Dexter) en is bedacht door schrijver/product John Logan (Sweeney Todd, Hugo, Gladiator). Deze horror drama serie speelt zich af in Londen eind 19e eeuw als Sir Malcom Murray (Timothy Dalton) de jacht opent op een eeuwenoude vampier die zijn dochter heeft ontvoerd. In zijn zoektocht wordt hij bijgestaan door een medium (Eva Green), Ethan Chandler (Josh Hartnett) een Amerikaanse antiheld, Dorian Gray (Reeve Carney) en Victor Frankenstein ( Harry Treadaway).

150415_414892_penny-dreadful-season-1-dvd-cover-11

Gothic en Horror saga’s

Penny Dreaful haalt zijn inspiratie uit oude gothic romans en horrorsaga’s. De serie is erg grauw en donker gefilmd en richt zich meer op sfeer dan op schrikeffecten. Voor de horrorfans is het vooral een feest van herkenning van bekende personages die tot leven worden gewekt. Vampiers, heksen, de Wolfman, Dorian Gray, Victor Frankenstein en zijn monster, allemaal afkomstig uit oude verhalen en horrorfilms.

Maar toch overtuigt de serie mij als horrorfan niet. Het verhaal is ontzettend traag, iets wat de meeste horrorfilms niet zijn, het is natuurlijk ook een Gothic drama maar toch kon ik mijn aandacht er slecht bijhouden. Ook had ik continue  het gevoel dat de acteurs werkelijk geen idee hadden wat hun personages waren, van hak op de tak dwaalde de afleveringen van scene naar scene zonder echt spanning op de bouwen. Na vier afleveringen had ik geen idee meer waar het verhaal ging. Steeds werden er nieuwe personages geïntroduceerd zonder de oude nog duidelijk uit te werken en in te vullen. Door de hoeveelheid van personages en verhaallijnen heeft de behoorlijk sterke cast weinig ruimte om naast elkaar te schitteren.

75

Londen

Het victoriaans Londen is daarentegen een prachtige setting en de ‘Art Direction’ is ontzettend goed. Statige panden en donkere steegjes waar Jack the Ripper ieder moment een slachtoffer kan maken. Penny Dreadful heeft daardoor allerlei mogelijkheden om in de volgende seizoenen te groeien in potentie. Verder heeft de serie op enkele momenten een goede dosis aan bloed en gore dat de serie wel weer wat extra ‘horror flair’ geeft.

Penny Dreadful is met seizoen 1 een middelmatige horrorserie die de potentie heeft om uit te groeien naar een topper.  Met minder personages en een verhaallijn met minder subplots kan Penny Dreadful uitgroeien naar een horrorklassieker.

Penny Dreadful seizoen 1 is vanaf nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Penny Dreadful seizoen 1”

  1. Grappig, ik had hier een recensie verwacht die veel positiever is! Ik vind het namelijk een heel gaaf eerste seizoen en zie genoemde minpunten juist als pluspunten. Ik vind het heerlijk dat er een rustige opbouw in zit en dat er zoveel verschillende personages en verhaallijnen aan bod komen. Ik vind het acteerwerk sterk en alle personages interessant. Het Victoriaanse Londen is inderdaad een prachtige setting. Overigens ben ik ook echt een horrorfan die veel liever goede sfeer heeft dan een zooi schrikeffecten om het eng te maken, dus Penny Dreadful spreekt me erg aan. Ik zou zeker vier sterren geven!

    Het begin van het tweede seizoen vind ik wat minder, maar de nieuwste twee afleveringen heb ik weer met net zoveel plezier gekeken als seizoen 1.

    Beantwoorden

Plaats een reactie