Recensie: Polder – hulpeloosheid leidt tot strijd

Boerenthriller, trekkerterror; bij de aankondiging en trailer kon ik leuke woorden formuleren. Nu de film Polder op de streamingdiensten staat moet ik ze intrekken; Polder is een Nederlandse psychologisch drama waarin de uitersten van de huidige bio-industrie centraal staan en de daders grotendeels buitenschot blijven.

Polder - Trailer - 9 maart in de bioscoop

De film Polder schept een interessant beeld over een strijd die nu wordt gevoerd. Aan de ene kant is er dierenwelzijnsactivist Erik,, die gefrustreerd is dat de landelijke politiek weinig tot geen stappen maakt. Aan de andere kant is het varkensboer Ronald die na het overnemen van zijn vaders boerderij allerlei vernieuwingen en schaalvergrotingen heeft doorgevoerd, maar onder druk staat van leningen, lage supermarktprijzen en nieuwe stikstofregels.

De paden van de twee kruisen elkaar bij toeval als Erik langs de megastal van Ronald rijdt en krijsende varkens hoort. Hij besluit later terug te gaan filmpjes te maken van de slechte omstandigheden in de stal en deelt deze later met zijn vrienden. Deze gruwelen, maar hebben niet dezelfde drang als Erik om deze boer te laten stoppen. Erik besluit dan zelf maar tot actie over te gaan. Boer Ronald voert zijn eigen strijd, zijn vrouw is overleden en hij moet naast de boerderij runnen ook alleen hun dochter opvoeden. Getergt door stress, nieuwe regelgeving en de dreigementen zorgen er voor dat hij tot radicale maatregelen over moet gaan.

Polder maakt geen keuze tussen voor- en tegenstanders, maar laat vooral zien dat woede, haat in combinatie met verdovende middelen slechte raadgevers zijn. De film heeft een spannend concept, maar zelfs als het naar de matige climax toe kruipt is het vooral hulpeloosheid wat de boventoon voert. Deze hulpeloosheid sluit aan bij de werkelijkheid waarin frustraties van boeren en activisteren vooral veroorzaakt worden door beleid, supermarkten en toeleveringsbedrijven van de vee-industrie. Maar dat verdiende slechts twee korte zinnetjes in de film. Jammer, toonde de film maar wat meer lef.

Sterren: 3 / 5

Polder is nu te zien op streamingdiensten Pathé Thuis en Prime Video.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie