Recensie: Prometheus (Ridley Scott, 2012)

Is het nou wel, of is het nu niet… Jawel, we kunnen het nu met zekerheid zeggen. Prometheus is daadwerkelijk een Alien-prequel. Maar het is nog maar de vraag of het net zo’n klassieker gaat worden.

Het punt is natuurlijk dat je met veel te hoge verwachtingen in de bioscoopstoel plaatsneemt als je weet dat de film die je gaat bekijken van de hand van Ridley Scott is. De man die met zijn fenomenale Alien in 1979 heel effectief de horror de sciencefiction in bracht en drie jaar later met Blade Runner het hele genre naar een hoger plan tilde. Als je dan ook nog weet dat Prometheus zich in hetzelfde universum als Alien afspeelt, dan zit je helemaal op het puntje van je stoel. Met zo’n maf brilletje op je snoet, want de film is nu eenmaal in 3D geschoten.

Het moet gezegd, Prometheus ziet er juist met dat 3D ding op je snufferd prachtig uit. De proloog is adembenemend, intrigerend en komt glashelder je netvlies op. Alleen daarin zit al een levensgroot verschil met het donkere en duistere Alien, waarin een groot deel van de spanning in het duister verstopt lag. Prometheus kiest voor een andere beeldtaal, waarin alles duidelijk te zien is. Direct na de beelden van een onbekende planeet (die net zo goed de aarde kan zijn, daar ben je niet achter) schiet de film door naar het Schotland van 2089, zo’n 33 jaar voor de gebeurtenissen in de eerste Alien-film. In grotten wordt tijdens een expeditie die door Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) wordt geleid een aantal tekeningen gevonden die suggereren dat de mensheid door buitenaardse wezens op aarde is gezet. Of anders dat de mensheid in ieder geval door een buitenaards ras een handje is geholpen in de ontwikkeling.

Daar heb je meteen de titel te pakken. Prometheus is in de Griekse mythologie degene die Zeus vuur stal en aan de mensheid gaf. Dat vuur stelde hen in staat metaal te smeden en daarmee kreeg de menselijke beschaving een dusdanige kickstart dat de mensheid op hetzelfde niveau als de goden kwam te staan. Zonder dat hij ook maar een seconde genoemd wordt, denk je direct aan het boek Waren De Goden Kosmonauten? van Erich von Däniken, dat ongetwijfeld bij het uitwerken van het idee een inspiratiebron is geweest. Hoe dan ook, met die grottekeningen en andere overleveringen uit oude beschavingen, vallen voor de hoofdpersonen de puzzelstukjes in elkaar en lijkt het een uitnodiging om de buitenaardsen op te gaan zoeken. Gefinancierd door Weyland Industries (ongetwijfeld een voorloper van de firma Weyland-Yutani uit de Alien-films) wordt enkele jaren na de ontdekking van die grottekeningen een expeditie op touw gezet en vertrekt het ruimteschip Prometheus met de bemanning in kunstmatige slaap en de androïde David (een aalgladde Michael Fassbender) achter de knoppen de reis richting hetgeen de bron van het leven op aarde zou kunnen zijn. Een reis waarvan je als kijker direct weet ‘dat loopt natuurlijk nooit goed af’.

En daar begint qua verhaal eigenlijk de schoen een beetje te wringen. Want als je heel erg kort door de bocht gaat, zou je kunnen stellen dat Prometheus verhaaltechnisch een met veel groter budget gemaakte remake van Alien is. Eentje die een stuk lichter en meer helder (en daarom stukken mooier) in beeld is gebracht, maar waarvan het verhaal redelijk binnen de verwachtingen en in die eerdere film uitgezette lijnen blijft. Waar Alien daadwerkelijk de horror naar sciencefiction bracht, zijn in Prometheus de horrorelementen toch een stuk minder schrikbarend en is de film meer traditionele sciencefiction. De schrikeffecten hebben plaats gemaakt voor (al dan niet filosofisch te noemen) verwondering. Prometheus richt zich meer op de hersenpan van de kijkers in plaats van hun onderbuik. De grootse schaal heeft het gewonnen van de claustrofobische spanning. De bombastische soundtrack overstemt de stiltes die Alien soms zo eng maakten.

Er zitten echter nog steeds wel klassiek te noemen scènes in voor de liefhebbers van de betere gore, maar stiekem hoop je toch op een baanbrekend werkje zoals Alien dat was, of Blade Runner. En dat is Prometheus niet. Het is gewoon een van de betere sciencefictionfilms van de afgelopen decennia en hoe dan ook nu al de beste sciencefiction van dit jaar. Prachtig gefilmd, razend spannend, af en toe een flink schrikmomentje, stemt tot nadenken over wie we zijn en waar we vandaan komen… Maar Prometheus is geen film die over een aantal jaar de geschiedenisboeken in zal gaan als een ‘game changer’. In tegenstelling tot Scotts eerdere sciencefictionfilms, die daar wel elk een dik eigen hoofdstuk in hebben.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

18 gedachten over “Recensie: Prometheus (Ridley Scott, 2012)”

 1. Heb de film zojuist gezien en je hebt hem in je recensie naar mijn mening prima omschreven. Absoluut gaan kijken deze film, maar verwacht geen nieuwe genre klassieker.

  Beantwoorden
 2. Ik heb ‘m net gezien en vond ‘m erg gaaf! 😀 Het horrorelement is idd veel minder aanwezig dan bij Alien (en de vervolgen), maar spannend vond ik de film zeker wel. En erg mooi, waar iedereen het mee eens zal zijn, denk ik. Michael Fassbender speelt echt een geweldige rol. Dit is echt een film waar je achteraf met de mensen die ‘m ook zagen kunt discussiëren over hoe het nou precies zat (dat die “onbekende planeet” van het begin aarde is leek me vrij duidelijk, maar blijkbaar is dat dus ook anders te interpreteren :P). Of dit nou wel of niet een klassieker wordt, is nu nog niet te zeggen, maar de film is absoluut een aanrader!

  Beantwoorden
 3. Heb de film gisteren ook gezien en ik kan me eveneens vinden in de review. Niet al te veel horror dit keer, maar toch echt een vermakelijke typische ridley Scott SF. Wat ik vooral leuk vond om te zien was dat de concept Art die Giger in de jaren zeventig maaktte voor Alien nu helemaal terugkwam in de film. Alsof de schrijvers van Prometheus het als uitgangspunt hadden genomen.

  1 minpuntje: Charlize Theron, ik heb niks met die actrice.

  Beantwoorden
 4. De reden dat je in het begin “een” planeet ziet , die later de aarde blijkt te zijn , is om je te laten beseffen dat wij “ook maar gewoon op EEN planeet wonen”… geniaal en griezelig vond ik zelf.

  Ik had gehoopt dat ze zouden ontdekken dat : de mens , de spacejockeys en de xenomorph van de zelfde afstammeling bleken te komen. Dat had pas een shocker geweest, was niet zo , maar wat het wel was vond ik ook best tof .

  Ik ben erg benieuwd naar deel 2.

  Ik heb altijd gedacht dat de ronde kant van dat “U-schip” de achterkant was trouwens 8-}

  Beantwoorden
 5. Zojuist de film gezien, ben alleen van mening dat deze film een waardige toevoeging is aan de befaamde Alien-reeks. Special effects en geluid een dikke plus, en ook de vele verwijzingen naar de Alien-films vond ik subtiel gebracht.

  Noomi Rapace is een waardig opvolger ( of voorloper) van de actieheldin, en ook de creatie van onze “creator” is goed gelukt….ik vond de Alien iets minder gelukt…Mother uit Aliens vond ik de meest natuurlijke, dit leek meer een comeback van ET

  Voor degenen die nog moeten gaan…..veel kijkplezier!

  Beantwoorden
 6. Ik vond het verhaal toch niet helemaal lekker gestructureerd en wat onevenwichtig in tempo. Alleen het personage van Fassbender en Rapace waren boeiend, de rest was gewoon Alien-voer. Erg spijtig.

  Verder iets dat je echt moet zien/ervaren op het grote scherm. Puike sci-fi die prachtig vormgegeven is.

  Wel lijkt de film verder een eigen weg in te slaan. Dus ik hoop ook op een succes en ben benieuwd naar het vervolg.

  Beantwoorden
 7. Na alle recensies gelezen te hebben besloot ik maar om de film te gaan bekijken!
  Ik ben een :Alienfan “”van het eerste uur.en Alien uit 1979 heb ik wel 100 keer gezien!
  Ik heb ook alle Alienfilms in mijn bezit en ze blijven goed om te kijken,de muziek en de opgebouwde spanning blijven van zeldzaam niveau!
  Mijn verwachting van Prometheus was echter te hoog,visueel ziet het er fantastisch uit en het decor mag er ook zijn!
  Het ruimteschip ,met name het interieur. ziet er mooi uit!
  Toch mis ik in deze film de spanning uit bv Alien of Aliens.
  Een slechte film is het zeker niet.misschien moet ik hem nog een keer gaan bekijken!

  Beantwoorden
 8. Wat een slechte film, wat een bedroefend slecht einde. Ik ben echt een Alien fan. Dit is echt de slechtste film van Ridley Scott, ik denk dat het budget niet toereikend was. Helaas een open einde, ik ga echt nooit naar een vervolg.

  Beantwoorden
  • Ik ben het met Matt eens.

   Iemand zei ooit: “In der beschrankung zeigt sich der meister”. (In de beperking toont zich de meester) Dat was waarschijnlijk waarom Alien zo goed was. Bij gebrek aan (veel) geld werd er goed nagedacht en slim geinvesteerd in suspense en drama. Dat maakte die film tot een meesterwerk.

   Andersom is het wat deze film slecht maakt: er wordt gesmeten met dure effecten, decors etc maar totaal niet geinvesteerd in intelligent drama, karakters of suspense. De spelers en hun dialogen zijn plat en ongeloofwaardig. De muziek voelt out of place en klinkt alsof je een spelletje settlers oid zit te spelen. Je voelt je bekocht als je de zaal uitloopt.

   Tenslotte vond ik, in tegenstelling tot 99%, dat de decors voor het grootste deel slecht waren: gedateerd en phoney. Een rij flatscreens aan de muur die ‘emergency’ zeggen (dezelfde techniek die we nu hebben over 100 jaar?!?) plastic achtige wanden, ruimtepakken die erg retro aandeden, etc.

   Beantwoorden
 9. Heb em net 3D IMAX gekeken en ik kan niet anders zeggen dan: DAMN WAT EEN FAKING VETTE FILM! Mooie verwijzingen naar Alien, lekkere wezentjes, hele mooie decors en een old school sci-fi gevoel…smullen geblazen, iets minder grimmig of beklemmend dan Alien mischien maar een waardige film voor in de reeks

  Beantwoorden
 10. Mja… wat moet ik over deze film zeggen.
  Prometheus is een redelijk goede sciencefictionfilm met een stel behoorlijk domme wetenschappers. Alles overhaast onderzoeken om voor het verhaal te zorgen dat ze fouten maken. Maar als de fouten eenmaal gemaakt zijn, wordt het een prima film.
  In zijn totaliteit geef ik hem 3,5 sterren.

  Overigens: kregen niet eens korting op de film tijdens Nederland-Denemarken…

  Beantwoorden
 11. Dus de film is wel aan te raden?
  Ik hoor er zoveel tegenstrijdige kritieken over.
  Kan ik er mooi nog even heen voordat mijn PUC afloopt. 🙂

  Beantwoorden
 12. Vanavond ook eindelijk gezien en ik heb er gemengde gevoelens over. Visueel steekt allemaal super in elkaar (de upgrade in technologie ondanks dat het een prequel is vergeven we ze maar 😉 ) , goed geluid, goede production value en sterke acteerprestaties van vooral Rapace en Fassbender.

  De opening was ook tof, de eerste keer op expeditie en eerste intriges. Maar daarna gaat het IMO mis, het verhaal zwabbert een beetje teveel kanten op en wil teveel films in 1 zijn.. dus overall toch een beetje wrang de bios uitgelopen.

  Beantwoorden
 13. Ik heb m inmiddels ook gezien en ik vond m zelf erg tof. Ik vond het einde zelfs jammer, ik had nog wel twee uur langer kunnen kijken. Verschillende films met Michael Fassbender gezien en deze film laat weer eens zien hoe divers hij is. Ook genoten van Noomi Rapace en Charlize Theron (kiest de laatste tijd veel voor de ‘bad girl’ rollen 🙂

  Verhaal is niet helemaal duidelijk (blijft een beetje vaag) maar de special effects maken het voor mij persoonlijk weer goed. Ik geef m ook vier sterren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie