Recensie: Psych 9 (Andrew Shortell, 2010)

Een recent gesloten ziekenhuis lijkt de draaispil voor een reeks gruwelijke moorden die de seriemoordenaar “Nighthawk” in de regio pleegde. Roslyn (Foster), een labiele jonge vrouw die er oude medische fiches moet klasseren, ontdekt al snel een verontrustend verband tussen de slachtoffers, die allemaal oud-patiënten van het ziekenhuis blijken. Terwijl de paranoia om zich heen grijpt, begint Roslyn te geloven dat iedereen een potentiële dader is, tot haar eigen man toe. Roslyn besluit Dr. Clement (Elwes), een Brits psychiater die op de negende verdieping nachtdienst heeft, in vertrouwen te nemen. Op die verdieping ontdekt ze “Psych 9″, een barbaars uitziende behandelingskamer met een hele voorgeschiedenis. Om het mysterie van de Nighthawk-moorden en haar eigen bloedstollende verleden te ontrafelen, moeten Roslyn en Dr. Clement het schokkende geheim van Psych 9 aan het licht brengen.

Psych 9

De locatie klopt, de situatie klopt en ook het acteerwerk klopt. Helaas schiet het verhaal ietwat te kort en werkt Psych 9 voornamelijk met goedkope/cliché schikmomenten; spook in de spiegel, spook op de bewakingscamera en een seriemoordenaar op strooptocht.

En dat is zonde, want het verlaten ziekenhuis – goed ingespeeld op bezuinigings- en fusiedrang in de zorg – leent zich enorm goed voor een spannende film. In het begin gaat het ook goed en de schrikeffecten in het griezelige gebouw zijn effectief, toch besloten scriptschrijver Lawrence Robinson en regisseur Andrew Shortell vrij snel om de omgeving van het ziekenhuis tot ook speelveld te benoemen. Een verkeerde beslissing, hier heerst geen spanning en gaat het verhaal en de buitenlucht doet de ontwikkeling van de karakters ook totaal geen goed.

Actrice Sara Foster moet zich plottechnisch in erg vreemde bochten wringen als het hoofdpersonage Roslyn Hanniger, ze houdt hierin aardig stand. De badscène is het toppunt. Maar de schizofrenie van haar karakter komt niet ten goede aan het acteerwerk, ook niet aan de film. In vergelijking met haar zijn de andere karakters, inclusief Dr. Irvin Clement (Cary Elwes), soms meer meubelstukken dan personages.

Al met al lijkt de oorzaak te liggen bij Lawrence Robinson, die een veel te complexe psychologische film heeft proberen te schrijven en vergeet te focussen.

Psych 9 Official Trailer [HD]

Psych 9 is 17 oktober 2012 op dvd verschenen, de film belandde op de redactie helaas op de verkeerde stapel en is daarom niet eerder gerecenseerd.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Psych 9 (Andrew Shortell, 2010)”

Plaats een reactie