Recensie: Raw (Julia Ducournau, 2016)

De film ‘Raw’ maakte eerder dit jaar vele tongen los, zelf heb ik de film helaas toen niet kunnen zien. Gelukkig verschijnt de film deze week op DVD. Is deze Frans-Belgische horrorfilm echt zo uniek?

‘Raw’ bouwt rustig op, pa en ma laten hun dochter Justine achter bij de universiteit waar zij dierengeneeskunde zal gaan studeren. Haar zus zit er al een jaar en staat vol in het studentenleven, ze vergeet dan ook haar zusje te verwelkomen op de campus. Niet alleen zal Justine moeten wennen aan de nieuwe woonplek en haar homoseksuele kamergenoot, voor de eerste jaars staat er een behoorlijke ontgroening voor de deur. Veel steun van haar grote zus krijgt ze niet, alle proeven zal ze moeten ondergaan en het eten van rauw vlees valt de feut zwaar.

Hier maakt de film, en daarmee het leven van Justine, een switch. De verlegenheid verdwijnt en de film verandert in een mix van onbegrip, verleiding en woede. Justine wordt aan alle kanten getest en haar leven wordt vanaf dan niet makkelijker…

Waar de Frans-Belgische film vooral wordt aangeschreven als een goede horrorfilm, wil ik het eigenlijk omdraaien. ‘Raw’ is een prachtig coming-of-age drama met een horrorthema. Ontluikende seksualiteit en dierlijke lusten spelen een grote rol. De film voelt bij tijden ook aan als aanklacht, maar waar de filmmakers kritiek op hebben wordt niet geheel duidelijk. Zijn wij mensen nog altijd gewoon beesten?

Door het kannibalistische thema zullen diverse kijkers (dus niet horrorliefhebbers) de film wellicht aan zich voor bij laten gaat en dat is jammer. Het horrorgenre wordt in deze film vooral als middel gebruikt om het verhaal te vertellen en dan wordt het ook nog op een subtiele manier weergegeven. De gruwelijkheden die je zult verwachten liggen voornamelijk is het normale menselijk gedrag.

Raw (HD trailer NL)

‘Raw’ is de debuutfilm van Julia Ducournau en daar mag ze trots op zijn. Het acteerwerk van Garance Marillier als Justine en Ella Rumpf als haar zus Alexia komen goed uit de verf. De beeldvoering is ook rauw de noemen, wat extra kracht zet bij het verhaal. Deze film is zeker de aanschaf waard, nu te koop op DVD.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

4 gedachten over “Recensie: Raw (Julia Ducournau, 2016)”

Plaats een reactie