Recensie: Resident Evil – Retribution 3D

In Resident Evil: Retribution kruipt Milla Jovovich voor de vijfde keer in de rol van heldin Alice. De film begint waar het vorige deel (Resident Evil: Afterlife) eindigde, met Alice op een boot die wordt aangevallen door de Umbrella Corporation. Alice wordt gevangen genomen door oude vriendin Jill Valentine (die is gehersenspoeld door Umbrella) maar weet te ontsnappen met hulp uit onverwachte hoek. Met een speciaal samengesteld team gaat ze de strijd aan met de Red Queen (de computer die in de eerste Resident Evil-film al iedereen probeerde af te maken). Zal de wereld dit keer eindelijk gered kunnen worden of zien we Alice nog een keer terug?

Aan het begin van de film geeft Alice de kijker een terugblik. Dit is wel zo handig want het eerste deel dateert alweer uit 2002. De film is best te volgen als je niet alle delen hebt gezien maar het is een voordeel als je ze wél hebt gezien. Er komen namelijk een aantal oude bekenden voorbij zoals Rain Ocampo (Michelle Rodriguez) en James Shade uit deel 1, Luther West en Albert Wesker uit deel 4 en natuurlijk Sienna Guillory als Jill Valentine, waar we voor het eerst kennis mee maakte in Apocalypse (deel 2).

Daarnaast komen er een aantal scenes voorbij die je alleen herkent als je alle vorige films hebt gezien, zoals de begin scene uit Resident Evil: Afterlife. Er worden ook een aantal nieuwe karakters geïntroduceerd, die wellicht niet bekend zijn bij het grote publiek maar wel bij de gamers. Resident Evil blijft natuurlijk een verfilming van de populaire game. Alice is echter geen karakter uit de game maar speciaal bedacht voor de film. De speculatie dat Alice gebaseerd zou zijn op het Karakter van Ada Wong wordt met deze film ontkracht. Hoewel de outfit van Ada (Li BingBing) wel verdacht veel lijkt op die van Alice uit de eerste Resident Evil film (rode schuine jurk).

Resident Evil: Retribution lijkt meer gemeen te hebben met de game dan zijn voorgangers. Niet alleen de settings doen denken aan een game maar ook de houding van de acteurs en de manier waarop ze praten en bewegen. En dan hebben we nog de outfits. Uiteraard hijst Jovovich zich weer in een superstrak PVC-pakje vergezeld door enorme hakken en guns. Het is geweldig om haar (uiteraard in slowmotion) te zien vechten tegen zombies, bio hazard figuren en Jill Valentine, die eveneens een latex creatie draagt (zelfde als in de game).

Met het visuele gedeelte van de film zit het helemaal goed. De outfits zien er geweldig uit, de visagie/ grime is goed van, het russische zombie leger tot de bio wapens en de kostuums. De decors zijn ook goed gedaan (hoewel je soms wel een beetje door hebt dat het allemaal is opgebouwd). En dan hebben we nog de special effects die vooral bestaan uit explosies en natuurlijk heel veel schieten. Dit wordt nog eens extra aangedikt door het bijna overmatige gebruik van slowmotion scenes.

Van het verhaal en de acteerprestaties hoef je niet veel te verwachten. Het script is (zoals meestal) flinterdun en borduurt voor op het initiële verhaal: virus, zombies en een heldin die de wereld moet proberen te redden. Het acteren is heel erg strak, haast emotieloos. Jovovich laat hier en daar eens een traan maar het is verre van overtuigend. Zelfs de grappige oneliners lijken direct van papier opgelezen. De muziek redt het geheel nog een beetje en geeft er een dramatische ondertoon aan, hoewel dat na de zoveelste keer meer grappig wordt.

Resident Evil: Retribution is een aanrader wanneer je houdt van de Resident Evil-saga. Dat betekent: actie, explosies, bloed, vrouwen in strakke pakjes, dramatische muziek en heel veel slowmotion scènes. Vind je dit alles leuk maar ben je ook nog op zoek naar een goed verhaal? Dan kun je deze film het beste overslaan.

Sterren: 3.5 / 5

Resident Evil: Retribution 3D draait nu in de IMAX 3D-bioscopen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

5 gedachten over “Recensie: Resident Evil – Retribution 3D”

 1. Bij de films uit de Resident Evil franchise weet je altijd waar je aan toe bent. Niet het dikste verhaal, niet het beste acteerwerk, niet de meest uitgediepte personages. Maar altijd, voor mij in ieder geval, 1,5 uur heerlijk vermaak met een kick-ass Milla Jovovich. Waar ik een zwak voor heb zinds haar “multipass” in The Fift Element 🙂 Ook Retribution ga ik dus zeker kijken.

  Beantwoorden
 2. Nou aan ass kicking geen gebrek in deze film. Het 3D effect is trouwens ook best leuk bij dit soort films. Bijlen die op je af komen en bloed wat in de rondte spettert. Jammer dat ik er persoonlijk altijd een beetje hoofdpijn van krijg.
  Ik vond het vooral leuk om oude karakters zoals Michelle Rodriguez terug te zien en scenes uit de vorige films. Dat je denkt van ‘heey dit herken ik!’.

  Beantwoorden
 3. Hmmm, strakke pakjes… 🙂 al doe ik er misschien inderdaad beter aan de vorige delen nog ies te bekijken want het zit al een tijdje veraf.

  Beantwoorden
 4. Wat een mooie vrouw is die Milla Jovovic toch ook… Ik heb hetzelfde als Don Julio, sinds Fifth Element heb ik daar een zwak voor 😉

  Verder, mja, Resident Evil is wat het is, briljant verhaal? Nee, waarschijnlijk niet. Maar met een beetje fantasie, kan ik me daar best een tijdje mee vermaken 🙂 Ben erg benieuwd, misschien maar eens alles achter elkaar kijken ^^

  Beantwoorden
 5. Staat zeker op het lijstje om te gaan kijken. Heb een zwak voor de Resident Evil serie…. en ja, voor Milla. “You’re all going to die down here…”

  Beantwoorden

Plaats een reactie