Recensie: Room for Rent (2019)

Room for Rent (Film, 2019) - MovieMeter.nl

Wij hier bij De Nachtvlinders zijn dol op de actrice Lin Shaye. Ze heeft een ongelooflijke carrière achter de rug, voornamelijk in horror, en speelt nog steeds in films op 77-jarige leeftijd. Films als Alone in the Dark (1982), A Nightmare on Elm Street (1984), Critters (1986), Ouija (2014), The Grudge (2020), maar vooral de Insidious filmreeks maakt Lin onze scream queen. Maar is Room for Rent ook een van haar topfilms?

Room for Rent volgt de eenzame en onlangs weduwe Joyce (Lin Shaye). Als ze ontdekt dat haar overleden echtgenoot schulden heeft achtergelaten, besluit ze haar logeerkamer te verhuren als een soort Bed and Breakfast. Haar eerste gast is een stel en Joyce sluit een stevige vriendschap met de vrouw, Sarah (Valeska Miller). Ze besluiten contact te houden, wat ze doen door middel van het schrijven van brieven. Wanneer Joyce op zoek gaat naar nieuwe gasten, ontmoet ze de mysterieuze Bob (Oliver Rayon). Joyce besluit de kamer aan hem te verhuren, maar ontwikkelt een ongezonde obsessie voor hem. Wanneer Joyce verraden wordt door een vriendin, slaat ze compleet door.

Room for Rent (2019) - IMDb

Room for Rent is een psychologische thriller waarin we worden meegenomen in de steeds groter wordende fantasiewereld van Joyce. Het verhaal is over het algemeen redelijk geschreven, al zijnde heel erg voorspelbaar. De film moet het deze keer echt hebben van Lin Shaye’s acteerwerk. Ze is een fantastische actrice en geeft ons een karakter dat deels sympathiek, deels angstaanjagend is. Haar situatie en omstandigheden zorgen ervoor dat je haar wilt steunen, maar haar stemmingswisselingen, obsessieve en manipulatieve gedrag maken het soms moeilijk. Ikzelf kreeg al vanaf het begin een oncomfortabel en nerveus gevoel door de verschillende ‘cringy’ scenes. Je weet namelijk dat je aan het kijken bent naar een oudere, rouwende vrouw die mentaal afglijdt, maar je bent toch benieuwd naar wat voor bizarre, rare dingen ze nog meer gaat doen. De setting speelt zich vooral af in het huis van Joyce, wat bijdraagt aan een ongemakkelijke sfeer en spanning, omdat het voelt alsof Joyce zomaar overal kan opduiken.

Toch hoopte ik dat de film meer een horrorroute zou nemen en verontrustender had kunnen zijn. Ik wilde dat de spanning zou opbouwen, maar dat deed het nooit echt tegen de tijd dat de aftiteling begon te rollen. Het enige wat ik voelde was opluchting dat de ongemakkelijkheid voorbij was. Daarnaast vind ik het jammer dat we weinig achtergrond informatie krijgen over de overige castleden. De focus ligt met name op de hoofdrolspeelster Joyce, maar ook daar blijf je achter met vragen. Tot slot waren de reacties van sommige karakters op bepaalde situaties in de film onrealistisch, waardoor je wordt afgeleid van de geloofwaardigheid van de film. Iets waar een non paranormale film het wel van moet hebben.

Al met al, Room for Rent is een slow burn, psychologische thriller en een must-see voor de (die-hard) Lin Shaye fans onder ons. Haar vertolking van Joyce maakt dat de film nog enigszins interessant is om naar kijken. Echter, ik ben ervan overtuigd dat er betere thrillers zijn om naar te kijken.

Sterren: 2.5 / 5


Room for Rent (2019) is nu te koop op DVD of huur op Amazon Prime Video.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Room for Rent (2019)”

Plaats een reactie