Recensie: Sanguis – horrorcomic van Nederlandse bodem

Een Nederlandse horrorcomic met als bonus dat een paar hoofdrollen worden ingevuld door bekende Nederlanders. Radio DJ’s Rob Stenders en Fred Siebelink, van Siebelink en Stenders op KXRadio, samen met singer/songwriter Lana Wolf zijn inspiratie geweest voor hoofdpersonages van Sanguis. Het verhaal gaat dan ook niet over het leven van twee radio DJ’s en een singer/songwriter, maar over vampieren.

Dropcomics: SanguisDe comic Sanguis zal uit 7 uitgaven bestaan, te weten een prequel en 6 issues. De prequel speelt zich af in 1943, Amsterdam. Rob en Lana redden bisschop van der Steen van een groepje vampieren die op zoek zijn naar een mysterieus medaillon. Het is een echte prequel, het geeft wat achtergrond informatie en zet de toon voor de komende 6 issues.

Issue 1, ofwel de tweede uitgave van Sanguis, gaat verder in de tegenwoordige tijd. Je maakt kennis met priester Fred die naar Zwitserland afreist om de familie Frauenknecht te informeren over de dood van zijn mentor en vriend, bisschop van der Steen. Eenmaal daar komt hij achter de betekenis van het Bloed Medaillon.

De prequel en issue 1 zijn in het Engels geschreven. Ze lezen niet makkelijk weg, maar er zit dan ook een hoop achtergrond informatie in. Daarnaast houden de afbeeldingen je ook bezig, er is in ieder geval genoeg te bekijken. Issue 2 daarentegen, is in het Nederlands geschreven. Maar dat is niet het enige verschil.

Nee, zoals tekenaar Dimitri Jansma aan het einde van issue 2 uitlegt, is er qua tekenstijl heel wat veranderd. In de prequel is met opzet gekozen voor een strakke lay-out en een hoop zwart en duisternis. Dit zet wel de toon voor het verhaal, maar zorgt ook voor een wat stijve vormgeving. Als tekenaar, zo vertelt Dimitri, ben je toch erg kritisch op je eigen werk. Hij is andere technieken gaan gebruiken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Issue 1 heeft al wat meer dynamiek, maar het verschil in issue 2 is nog vele malen groter. Een verschil dat de comic ten goede komt.

Een derde verschil in issue 2 is humor. Waar de eerste twee uitgaven redelijk serieus geschreven waren, is de derde uitgave een stuk lichter op momenten. Dit maakt het ook lekkerder weg te lezen. Er zitten nog veel meer nieuwe ontwikkelingen in, maar daarvoor moet je het zelf maar gaan lezen. Overigens, als je de comic wilt kopen, moet je er wel snel bij zijn. De prequel, uitgegeven in maart 2010 heeft namelijk een gelimiteerde oplage van 200 stuks. Het tweede deel is afgelopen maand uitgegeven.

comic sanguisSanguis, een horrorcomic over vampieren van Nederlandse bodem, met bekende Nederlanders in de hoofdrol. Het is een verhaal dat raadselachtig begint, maar al snel duidelijk wordt voor de lezer. Daarnaast groeit de comic, in ieder geval in de eerste drie uitgaven, wat veel belooft voor de volgende uitgave.

Sanguis wordt geschreven door Gert-Jan van Oosten en getekend door Dimitri Jansma van Drop Comics.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

9 gedachten over “Recensie: Sanguis – horrorcomic van Nederlandse bodem”

 1. Gaat Rob Stenders er toevallig gruwelijk in dood? Dat zou ik zeker appreciëren! Ik heb een gruwelijke hekel aan die man. Hij is één van de redenen dat ik niet meer naar de radio luister.

  Beantwoorden
 2. Ik vind Stenders juist wel grappig, helemaal in combinatie met Siebelink. Daar werd ik heel vroeger altijd mee wakker toen ze nog bij 3FM zaten ^^

  Ik hoop dat het volgende deel niet zo lang op zich laat wachten, wil eigenlijk wel weten hoe het afloopt…

  Beantwoorden
  • Stenders en Siebelink zitten nu samen bij KXRadio (internet radio). Daar kun je ze ook podcasten. 2012 is het globale antwoord voor deel 3. DMTR wordt voor de eerste keer pappa en als rust, reinheid, regelmaat goed onder de knie is kan er weer getekend worden. 🙂

   Beantwoorden
   • Ik heb inderdaad wat podcasts beluisterd. Afgelopen week ook naar de prijsvraag geluisterd voor Sanguis #2, maar ik had niet helemaal door wanneer die kwam, totdat de winnaar al was benoemd 😛

    Overigens, ik vind KXRadio een erg grappig format, ze doen wat ze willen en dat werkt goed ^^

    Beantwoorden

Plaats een reactie