Recensie: Sanguis – horrorcomic van Nederlandse bodem

Een Nederlandse horrorcomic met als bonus dat een paar hoofdrollen worden ingevuld door bekende Nederlanders. Radio DJ’s Rob Stenders en Fred Siebelink, van Siebelink en Stenders op KXRadio, samen met singer/songwriter Lana Wolf zijn inspiratie geweest voor hoofdpersonages van Sanguis. Het verhaal gaat dan ook niet over het leven van twee radio DJ’s en een singer/songwriter, maar over vampieren.

Dropcomics: SanguisDe comic Sanguis zal uit 7 uitgaven bestaan, te weten een prequel en 6 issues. De prequel speelt zich af in 1943, Amsterdam. Rob en Lana redden bisschop van der Steen van een groepje vampieren die op zoek zijn naar een mysterieus medaillon. Het is een echte prequel, het geeft wat achtergrond informatie en zet de toon voor de komende 6 issues.

Issue 1, ofwel de tweede uitgave van Sanguis, gaat verder in de tegenwoordige tijd. Je maakt kennis met priester Fred die naar Zwitserland afreist om de familie Frauenknecht te informeren over de dood van zijn mentor en vriend, bisschop van der Steen. Eenmaal daar komt hij achter de betekenis van het Bloed Medaillon.

De prequel en issue 1 zijn in het Engels geschreven. Ze lezen niet makkelijk weg, maar er zit dan ook een hoop achtergrond informatie in. Daarnaast houden de afbeeldingen je ook bezig, er is in ieder geval genoeg te bekijken. Issue 2 daarentegen, is in het Nederlands geschreven. Maar dat is niet het enige verschil.

Nee, zoals tekenaar Dimitri Jansma aan het einde van issue 2 uitlegt, is er qua tekenstijl heel wat veranderd. In de prequel is met opzet gekozen voor een strakke lay-out en een hoop zwart en duisternis. Dit zet wel de toon voor het verhaal, maar zorgt ook voor een wat stijve vormgeving. Als tekenaar, zo vertelt Dimitri, ben je toch erg kritisch op je eigen werk. Hij is andere technieken gaan gebruiken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Issue 1 heeft al wat meer dynamiek, maar het verschil in issue 2 is nog vele malen groter. Een verschil dat de comic ten goede komt.

Een derde verschil in issue 2 is humor. Waar de eerste twee uitgaven redelijk serieus geschreven waren, is de derde uitgave een stuk lichter op momenten. Dit maakt het ook lekkerder weg te lezen. Er zitten nog veel meer nieuwe ontwikkelingen in, maar daarvoor moet je het zelf maar gaan lezen. Overigens, als je de comic wilt kopen, moet je er wel snel bij zijn. De prequel, uitgegeven in maart 2010 heeft namelijk een gelimiteerde oplage van 200 stuks. Het tweede deel is afgelopen maand uitgegeven.

comic sanguisSanguis, een horrorcomic over vampieren van Nederlandse bodem, met bekende Nederlanders in de hoofdrol. Het is een verhaal dat raadselachtig begint, maar al snel duidelijk wordt voor de lezer. Daarnaast groeit de comic, in ieder geval in de eerste drie uitgaven, wat veel belooft voor de volgende uitgave.

Sanguis wordt geschreven door Gert-Jan van Oosten en getekend door Dimitri Jansma van Drop Comics.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
9 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oosten
11 jaren geleden

Dank voor de recenssie. Mocht iemand het zelf willen lezen. De comics zijn 3 euro per stuk exclusief verzendkosten. bestel@dropcomics.nl

Robbert
Robbert
11 jaren geleden

Gaat Rob Stenders er toevallig gruwelijk in dood? Dat zou ik zeker appreciëren! Ik heb een gruwelijke hekel aan die man. Hij is één van de redenen dat ik niet meer naar de radio luister.

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oosten
11 jaren geleden
Antwoord aan  Robbert

Ga niet spoilen, maar als vampier leef je niet echt meer :).

En als je toch iets wilt luisteren, kan ik je de podcast Geekstijl Insider aanraden. http://www.geekstijl.nl of via iTunes. 🙂

Frank Mulder
11 jaren geleden

Kijk, dat klinkt goed! Wanneer wordt het volgende deel verwacht?

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oosten
11 jaren geleden
Antwoord aan  Max

Stenders en Siebelink zitten nu samen bij KXRadio (internet radio). Daar kun je ze ook podcasten. 2012 is het globale antwoord voor deel 3. DMTR wordt voor de eerste keer pappa en als rust, reinheid, regelmaat goed onder de knie is kan er weer getekend worden. 🙂

Menno
Menno
11 jaren geleden

Looking good, guys!

Gert-Jan
Gert-Jan
11 jaren geleden
Antwoord aan  Menno

Dank!

9
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x