Recensie: Schim en Schaduw (Leigh Bardugo)

Voordat ‘Schim en Schaduw’ goed en wel in de schappen van de Nederlandse boekhandel ligt, wordt het boek al vergeleken met grote namen als Tolkien, George R.R. Martin en J.K. Rowling. De vraag, die je hierbij kunt stellen, is of de lezer wel een tweede reeks a la ‘Harry Potter’, ‘Game of Thrones’ of the ‘Lord of the Rings’ wil?
In het buitenland is ‘Schim en Schaduw’, het eerste deel van een trilogie, al razend populair. De rechten zijn verkocht aan twintig landen en Dreamworks is met behulp van filmproducent David Heynman (bekend van de Harry Potter films, Red.) bezig aan de verfilming van het boek.

‘Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

 Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.’

Bardugo creeërt met ´De Grisha trilogie ´ een geheel eigen duister fantasiewereld geïnspireerd op het Rusland van vroeger. Een eigen taal mag hierbij natuurlijk niet ontbreken en termen als ´Corporalki´ vliegen je dan ook regelmatig om de oren. Verwarrend is dat niet, omdat de manier waarop de auteur de termen gebruikt, duidelijk maakt wat de betekenis ervan is. Het boek begint met een korte proloog waar de hoofdpersoon Alina Starkov (Is het toeval dat deze naam sterk overeenkomt met Arya Stark uit Game of Thrones?, Red.) en één van de belangrijke bijpersonages Mal (Alina´s beste vriend, Red.). De proloog geeft een mooie introductie op de grote geheimzinnigheid rondom de Grisha, een soort elite met bijzondere magische gaven.

De trilogie speelt zich af in Ravka, die in tweeën wordt gesplitst door de Schaduwvlakte, waar gevleugelde monsters leven, die zich tegoed doen aan mensenvlees. Op weg naar een militaire training, moet Alina samen met haar beste vriend Mal deze vlakte oversteken. Alina wordt door Bardugo neergezet als een klein tenger en niet direct aantrekkelijke jonge vrouw. Haar geringe lengte en zwakke gestel compenseert Alina met directe en rake opmerkingen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je als lezer sympathie ontwikkelt voor de hoofdpersoon.

shadowpictureHet begin ontwikkelt zich veel belovend met de tocht door de vlakte en de bloederige aanval van de vliegende wezens. Ook de opname van Alina bij de Grisha is interessant  door het leren kennen van de vreemde gewoonten en eigenschappen van deze magische wezens. En de worsteling van Alina, omdat het in eerste instantie lijkt alsof ze niet bij de Grisha thuishoort. Helaas zakt het verhaal dan een beetje in, wanneer Alina gevoelens ontwikkelt voor de leider van de groep, de Duisterling. Juist omdat er tegenwoordig vele boeken in de omloop zijn, waar een (ogenschijnlijk) onschuldige meisje valt voor de knappe gevaarlijke vreemdeling. Gelukkig staat de schrijfster hier niet te lang bij stil en houdt zich al snel weer bezig met boeiende en duistere wereld van de Grisha, waar duidelijk iemand niet is, wat hij of zij lijkt.

Om ‘Schim en Schaduw’ de volgende ‘Harry Potter’, ‘Game of Thrones’ of ‘The Lord of the Rings’ te noemen, lijkt voor nu wat voorbarig. Wel zit het eerste deel van de ‘Grisha trilogie’ vol potentie. Hopelijk worden de veelbelovende duistere elementen en de interessante persoonsontwikkeling in de vervolgdelen voortgezet. Hierbij een groot compliment voor uitgeverij Blossom Books (onderdeel van uitgeverij Kluitman, Red.) voor de prachtige vormgeving van het boek, die de duistere en magische elementen van het verhaal mooi visueel weergeven.

‘Schim en Schaduw’ geschreven door Leigh Bardugo is het eerste deel van een trilogie. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij Blossom Books en verkrijgbaar in de betere Nederlandse boekhandel.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie