Recensie: Silent Hill HD Collection (PS3/Xbox360)

Sinds 1999 bezorgt Konami Entertainment ons nachtmerries met de succesvolle survival horror serie Silent Hill. De games werden alom geprezen om de zieke verhalen, de griezelige sfeer en de meeslepende gameplay. De serie bestaat inmiddels uit acht delen, met Silent Hill Downpour als nieuwste aanwinst in de serie.

Silent Hill is een verlaten Amerikaans stadje met een mysterieus verleden. Bezoekers van stadje beleven de stad in twee dimensies: de gewone wereld en The Otherworld. Doormiddel van puzzels en aanwijzingen ontdek je de huiveringwekkende geschiedenis van Silent Hill en je hoofdkarakter.

KONAMI eert het verleden van de Silent Hill reeks, door de release van de The Silent Hill HD Collection voor PlayStation 3, waarvoor de befaamde Silent Hill 2: Restless Dreams en Silent Hill 3 helemaal up to date zijn gemaakt met nieuwe verbeteringen en high-definition graphics. De games zijn volledig onder handen genomen. Zo zijn onder andere de stemmen opnieuw ingesproken en zijn trophies toegevoegd.

Silent Hill 2: Restless Dreams

Deel 2 is geen direct vervolg op het origineel, in dit deel speel je als James Sunderland. Hij heeft een brief ontvangen van zijn overleden vrouw waarin ze schrijft dat ze op hem wacht op hun speciale plek in Silent Hill. Daar ontdekt Sunderland de waarheid rond haar dood.

Silent Hill 3

Deel 3 is wel een direct vervolg op het originele spel. In dit deel speel je als Heather, de geadopteerde dochter van Harry Mason uit deel 1. Zij komt erachter dat het gespuis wat Silent Hill bevolkt haar wil bezwangeren om via deze onsympathieke weg hun god op de wereld te brengen.

Silent Hill liefhebbers die de originele games hebben gespeeld zullen misschien even moeten wennen aan de opnieuw ingesproken stemmen. Het klinkt toch anders dan dat je gewend bent. Gelukkig kun je voor Silent Hill 2 kiezen of je de originele stemmen wilt horen of de vernieuwde. Voor Silent Hill 3 zit je vast aan de nieuwe stemmen. Zijn deze games nieuw voor je, dan zul je hier niets van merken.

De kwaliteit van beide games is niet zozeer beter. Je blijft een game spelen uit 2001 en 2003 en dus ook met de beschikbare kennis van toen. Toch is het wel fijn dat je de games nu in widescreen kunt spelen. Je hoofdpersonen bewegen zich erg houterig (Wat waardeer ik Silent Hill Downpour nu!) en voor mij duurde het dan ook wel meer dan 30 minuten voordat ik de besturing onder de knie had.

Konami bracht Silent Hill 2 en 3 eerder uit voor de Playstation 2. Helaas zijn Playstation 2 games niet afspeelbaar op de Playstation 3. Deze heruitgave zorgt ervoor dat je de hele Silent Hill serie compleet kunt hebben voor één console. Dit is voor mij de allergrootste reden om deze collectie aan te schaffen.
Het is jammer dat de collectie alleen bestaat uit Silent Hill 2 en 3. Voor mij voelt het als een collectie die niet af is. Het was logischer geweest als ze deel 1 er ook in gedaan hadden. Voor nu zou ik het eerder een dualpack noemen.

Silent Hill blijft een intrigerend stadje, ookal zijn de games grafisch niet sterk en is de besturing niet optimaal. Het verhaal is geweldig en Silent Hill laat weer even zien waarom het een topnaam is in het survival horror genre.
Met de Silent Hill HD Collection haal je twee spannende en beangstigende avonturen in huis. Konami probeert de Silent Hill games te introduceren aan een nieuwe generatie gamers, of ze blij zijn met het resultaat is de vraag. Liefhebbers van de serie zullen weer een paar uurtjes bang ronddwalen door het mysterieuze stadje.

Waardering: 2,5 sterren

Silent Hill HD Collection is nu te koop voor de Playstation 3 en Xbox 360.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie