Recensie: Sirenen (Joseph Knox)

Joseph Knobbs, die dagelijks verantwoordelijk is voor de belangrijke taak als ‘crime’ inkoper voor de bekende boekhandel ‘Waterstones’, droeg zes jaar lang een geheim met zich mee. Waar hij in zijn werk omringt werd door thrillers van anderen, schreef hij ’s avonds zijn eigen spannende verhalen. Het is niet gemakkelijk om tegenover het uiterst grote aanbod aan goede thrillers, uit te blinken in het schrijven van spannende verhalen. Alhoewel dit een mooie droom lijkt, was het voor Knobbs onbeschrijflijk belangrijk om zijn manuscript af te ronden. Met debuut Sirenen onder pseudoniem Joseph Knox als resultaat:

‘Aidan Waits is een uit de gratie gevallen agent die wordt gedwongen deel te nemen aan een undercoveroperatie. Het is zijn taak om de Franchise te schaduwen, een gang geleid door Zain Carver, die drugs verspreidt vanuit het bruisende uitgaanscentrum van Manchester. Maar als David Rossiter, een vooraanstaand parlementslid, de politie benadert omdat zijn dochter zich heeft aangesloten bij de Franchise, verandert alles…’

In Sirenen is vooral de realiteit en de duistere sfeer van het boek opvallend en aangenaam verrassend. Het verhaal speelt zich af in Manchester, waarbij vooral de duistere kant (de onderwereld, Red.) van de stad belicht wordt. Verwacht geen jonge talentvolle rechercheurs met een glansrijke carrière, maar een rechercheur die door een misstap tot een bijna onmogelijke keuze gesteld wordt. Hierbij flirt hij zelf diverse keren met verboden middelen en neemt hij het niet altijd even nauw met de regels. Vooral de blootstelling aan diverse verleidingen en niet altijd even goed doordachte acties, maken de verhaallijn verrassend en Waits een herkenbaar personage, die verder ontwikkeld kan worden in eventuele vervolgdelen. Ook andere personages, zoals de jonge meiden waar Waits mee in aanraking komt, intrigeren en wekken nieuwsgierigheid op bij de lezer en vormen een mooie brug naar de titel van het boek. Deze jonge vrouwen worden namelijk neergezet bijna mythisch mooie figuren, die proberen te overleven in de harde onvoorspelbare onderwereld.

Sirenen kenmerkt zich door korte hoofdstukken en begint voornamelijk met schetsen van situaties, waar hoofdpersonage Aidan Waits tegen wil en dank in terechtkomt. Dit zorgt ervoor dat de lezer vooral aan het begin zijn aandacht goed bij het verhaal moet houden om de verschillende personages goed te kunnen onderscheiden. De sfeer van het verhaal en de onvoorspelbaarheid in de wereld van drugs en seks zorgen grotendeels voor de opbouw van de spanning in het verhaal. De angstaanjagende gevoel dat mensen zich zomaar tegen je kunnen keren en je zomaar vermoord kunt worden, wanneer je net iets te veel weet. Ook schuwt het boek hierbij afschuwelijke moorden niet. Dat muziek, naast het boek ‘The Great Gatsby’ een grote inspiratiebron is van de auteur, laat het volgende citaat aan het begin duidelijk zien: The Past is now part of my future, the present is well out of hand.’ Deze combinatie, dat zich afspeelt in de onvoorspelbare onderwereld maakt het verhaal realistisch en de lezers zullen hier veel in herkennen.

Alhoewel je even in het boek moet komen, ontvouwt Sirenen zich als een angstaanjagend realistische thriller in de grauwe onderwereld van Manchester. De worsteling met verboden verlangens, afschuwelijke moorden en een constant dreigend gevaar, smaken naar meer en maken nieuwsgierig naar de mogelijke vervolgdelen.
Sirenen is het debuut van Joseph Knox, die in het dagelijks leven ‘crime’ inkoper is voor het bekende Britse boekhandelketen Waterstones. In Nederland verschijnt de thriller bij uitgever The House of Books.

Sterren: 4.1 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie