Recensie: Sweet Home (Rafa Martinez, 2015)

De liefhebbers van Spaanse horror en slasher/gore films kunnen hun hart ophalen met ‘Sweet Home’, de nieuwe film van de makers van ‘Rec’. In een duister en claustrofobische flatgebouw wordt een jong stel geconfronteerd met een moordenaar die maar al te graag zijn bijl wil gebruiken…

‘De jonge makelaar Alicia (Ingrid Garcia Jonsons, ‘Beautiful Youth’) komt tijdens een inspectie een appartement tegen dat haar enorm aanspreekt door de vervallen uitstraling. Ze besluit samen met haar vriendje Simon (Bruno Sevilla, ‘Mindscape’) zijn verjaardagsfeestje daar te vieren. Als de lichten uitgaan en de deuren dichtzitten met kettingen realiseren ze zich dat iemand hun in de gaten houdt. In het verwarrende doolhof van kamers, trappen en gangen kan in elke donkere hoek de dood op de loer liggen. Ze moeten dan ook terugvechten met alles wat ze hebben om de ochtend te halen…’

sweethomeDe omgeving waar de film is werkelijk prachtig gekozen. Diegenen die ‘Rec’ gezien hebben, zullen de overeenkomsten herkennen. Een donker en verwaarloosd flatgebouw met een ‘gothic’ uitstraling, waar de meeste bewoners vertrokken zijn (al dan niet vrijwillig, Red.). Dit levert een claustrofobische setting op, waar je ’s nachts niet graag vast wil zitten, zoals bijvoorbeeld vochtige kelders en vergane liften die allang niet meer werken. Daarbij zijn de meeste scènes donker gefilmd, wat nog zorgt voor een extra duister effect. Voeg hierbij nog stromende regen toe en je hebt de juiste sfeer te pakken voor een horrorfilm. De donkere beelden komen op blu ray nog extra goed tot zijn recht.

De film opent mooi met een spons met kakkerlakken in de douche, wat gelijk al een ongemakkelijk gevoel bij de kijker creëert. Ook andere elementen zoals een speelgoedaap hebben dit effect. Het verhaal draait om een jonge makelaar, die haar vriend wil verrassen door een ontmoeting te organiseren in een verlaten flatgebouw. Dit gaat natuurlijk mis en het stel komt in aanraking met een paar ongewenste bezoekers. Hierdoor ontstaat een constant gevoel van onveiligheid en claustrofobie, omdat Alicia en Simon zichzelf in veiligheid moeten brengen in een vervallen gebouw, waarin ze de weg niet kennen. De personages worden hierbij realistisch en toegankelijk neergezet, wat het inlevingsvermogen vergroot. Een flinke dosis gore wordt niet geschuwd met bloederige scènes, waarin slachtoffers in stukjes gehakt worden of verpletterd worden door zware objecten en de lichaamsdelen in het rond vliegen.

Wat in ‘Sweet Home’ wel jammer is, dat de verhaallijn wat één dimensionaal blijft. De hoofdpersonages hebben hierbij niet de ruimte om bepaalde ontwikkelingen door te maken. Ook moet je bij het kijken van de film je aandacht er goed bijhouden, anders kun je het verhaal moeilijk meer volgen. Het gevolg hiervan is, dat je gemakkelijk afgeleid wordt, wat een nadelig effect heeft voor de spanning in de film. Dit is zonde, omdat de film verder veel elementen bevat van een goede horrorfilm.

SWEET HOME - Teaser tráiler oficial HD español

De blu-ray bevat als bonusmateriaal de ‘making of’ van de film, dat ongeveer tien minuten duurt. Dit geeft een interessant kijkje in de totstandkoming van de film, de keuzes die gemaakt zijn en de hoofdpersonages.

Concluderend is ‘Sweet Home’ een duistere horrorfilm met een flinke dosis gore. Het verlaten en vervallen flatgebouw in de stromende regen, is hierbij als setting heel geschikt. Jammer is wel, dat het verhaal minder goed uit de verf komt. Het gevaar hierbij is dat je als kijker snel afgeleid wordt. De film is vooral geschikt voor liefhebbers van bijvoorbeeld ‘Saw’ en ‘Rec’. Wanneer je belang hecht aan een goed uitgediept verhaal, kun je deze film beter laten liggen.

‘Sweet home’ is verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Recensie: Sweet Home (Rafa Martinez, 2015)”

  1. Als de referenties wijzen naar de eerste Saw en eerste Rec, lijkt me het wel wat, gaat het om de verdere delen, mja het ging toch maar verder bergaf…

    Beantwoorden

Plaats een reactie