Recensie: Tabula Rasa (seizoen 1)

Annemie “Mie” D’Haeze lijdt sinds een verschrikkelijk auto-ongeluk aan geheugenverlies. Ze kan geen nieuwe informatie opslaan, waardoor ze voortdurend tekent en schrijft in een soort dagboek om een referentie te hebben. Niet enkel wordt ze geconfronteerd met haar eigen hersenen, die een invulling proberen te geven aan de gaten in haar geheugen, maar ook blijkt ze de laatste persoon te zijn die de vermiste Thomas De Geest heeft gezien. Mie belandt in een instelling, waar de politie-inspecteur Jacques Wolkers de waarheid uit haar probeert te sleuren. Stukje bij beetje komt Mies geheugen terug maar gaandeweg komt Mie achter leugens en bedrog en blijken mensen die te zijn wie ze zeggen te zijn.

Deze Vlaamse serie, die nu te zien is op Netflix, is verrassend en boeit vanaf het eerste moment. De sfeer wordt meteen goed neergezet: duister en onheilspellend,  maar misschien is suspense het beste woord hiervoor. Nergens wordt het eng maar er is altijd die onderhuidse spanning die de hele tijd sluimerend aanwezig is. De hoofdpersonen worden naar mate het verhaal vordert goed uitgediept en de kijker wordt vaak op het verkeerde been gezet. Niets aan Tabula Rasa is voorspelbaar en laat de kijker tot het laatste moment in het ongewisse.

Een spannend verhaal wat in één seizoen een begin en eind kent en daarmee een ijzersterk psychologisch verhaal neerzet over een vrouw die vecht, niet alleen tegen haar demonen, maar ook tegen degenen die het het beste met haar voor zouden moeten hebben. Hier en daar zit een vleugje subtiele humor en het Vlaams is niets anders dan een lust voor het oor. De dialogen zijn geloofwaardig en worden nergens saai. De hoofdpersonen zijn fascinerend te noemen en de kijker raakt geïnteresseerd in hun beweegredenen. De begintitels (in België ook wel begingeneriek genoemd) zijn erg mooi, subtiel en sluiten goed aan.

https://www.youtube.com/watch?v=02iIWF2mWLM

Mocht er een seizoen twee komen is het de grote vraag of deze met dit eerste seizoen kan concurreren, maar dat is een zorg voor later. Kortom, Tabula Rasa, met in de hoofdrollen Veerle Baetens en Christophe Dirickx, is een kloppend geheel en het kijken zeker waard!

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie