Recensie: Texas Chainsaw 3D (John Luessenhop 2013)

Texas Chainsaw 3DTexas Chainsaw 3D is een horrorslasher die gaat over de moorddadige Sawyer familie. Jaren terug, na een gruwelijke moordpartij, werd hun huis platgebrand door woedende omwonende. Inclusief álle leden van de familie, dacht men. Decennia later en vele kilometers verderop komt Heather (Alexandra Daddario) erachter dat haar ouders niet haar biologische- maar haar adoptieouders zijn. Ze heeft een stuk Texaanse grond geërfd van haar grootmoeder die zij nooit heeft gekend. Met haar vriendje en wat andere vrienden pakt ze de auto voor een lange autorit, met als eindbestemming: het gigantische huis van Heather’s oma. De oma van Heather en haar biologische ouders blijken in het verleden een vreemde band met de beruchte Leatherface (Dan Yeager) gehad te hebben en laat die zich nou net in dit huis schuilhouden.

Carl Mazzocone, President of Twisted Pictures en bekend van onder ander Repo! The Genetic Opera, was altijd al een groot fan van The Texas Chainsaw Massacre. Leatherface is een van zijn favoriete horrorvillains. Hij vindt dat de perfecte boogieman authentisch en realistisch moet zijn. Toen het origineel uitkwam kreeg de film de stempel ‘based on a true story’, veel mensen dachten en denken nog steeds dat het verhaal echt gebeurd is. Seriemoordenaar Ed Gein werd als inspiratiebron genomen voor Leatherface, dus ergens klopt dat ook wel. Mazzocone had het gevoel dat er meer met het verhaal gedaan kon worden en vroeg schrijver/regisseur John Luessenhop om mee te doen met dit project. Ook schrijvers Debra Sullivan en Adam Marcus sloten aan.

Helaas zijn ze niet gelukt hun doel te behalen. Deze sequel voelt helemaal niet als authentiek of realistisch. De film begint gelijk al met een grote fout. Heather is een meisje van net begin 20, echter zou ze eigenlijk rond de 38 jaar moeten zijn. Zij werd tenslotte gevonden als baby na de moordpartij in 1974. Ook lijkt het erop of de makers geen keuze konden maken wat voor soort film het moest worden. Het eerste deel van de film speelt zich af in 1974, en begint iets voordat het origineel stopte. De atmosfeer voelt goed voor een horrorfilm, niets mis mee. Als hier een origineel verhaal bijgemaakt was had het prima doorkunnen lopen. Maar nee, er is besloten om naar het heden te gaan en dat met een groepje tieners die een verlaten huis binnengaan. Ik geloof dat we dit allemaal al wel eens eerder gezien hebben.. Vervolgens wordt het helemaal een rommeltje en wordt de film in plaats van een heerlijke popcornhorror een lachwekkende film.

Leatherface, te herkennen aan zijn kettingzaag en zijn masker van mensenhuid, wordt gespeeld door Dan Yeager. Op zijn acteerwerk is weinig aan te merken. Er had echter meer Leatherface in de film mogen zitten, want ondanks dat Leatherface graag zijn slachtoffers in stukjes zaagt met zijn geliefde kettingzaag, bevat deze film relatief weinig gore of schrikmomenten.

Texas Chainsaw 3D Heather

De rol van Heather wordt vertolkt door Alexandra Daddario (Percy Jackson) en dit doet ze goed. Ik denk dat we meer van deze dame gaan zien, vooral door haar mooie en krachtige uitstraling, maar dan hopelijk wel met een beter script. Ook drie oude bekende zijn te zien in de film: Gunnar Hansen (de originele Leatherface), Marilyn Burns (The Texas Chain Saw Massacre) en Bill Moseley (The Texas Chainsaw Massacre 2). Verder zien we Trey Songz, Scott Eastwood, Tania Raymonde, Shaun Sipos, Keram Malicki-Sánchez, James MacDonald, Thom Barry en Paul Rae.

Toch zie je terug dat de makers liefde in de film hebben gestopt. Kleine referenties naar het origineel, mooie shots en uitstekend production design. De film werd in de Verenigde Staten erg goed ontvangen en geruchten gaan dat er een vervolg aankomt.

Texas Chainsaw 3D is een gemiste kans. Het origineel biedt genoeg om een interessant verhaal te bieden over de Sawyers. Helaas wordt deze kans niet gepakt. Als je fan bent van het origineel dan wordt het een lange zit om deze film uit te kijken. Heb je nog nooit een film gezien die te maken heeft met Leatherface dan is het misschien een vermakelijke film. Na het kijken heb je in elk geval veel zijn om de klassieker uit 1974 te gaan kijken.

Texas Chainsaw 3D draait vanaf vandaag in de bioscopen.

Texas Chainsaw | Officiële trailer NL
Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Texas Chainsaw 3D (John Luessenhop 2013)”

Plaats een reactie