Recensie: Texas Chainsaw Massacre (2022) – Bloederig festijn! Nu op Netflix

Een idealistisch groepje jongeren zijn samen met een groepje investeerders naar het spookdorp Harlow gekomen. Ze willen hier een nieuw en rustig leven opbouwen, ver weg van de grote stad. Wat ze echter niet weten is dat het dorp nog niet helemaal verlaten is. Leatherface is één van de overgebleven inwoners. De film is geregisseerd door David Blue Garcia. De hoofdrollen zijn voor Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Mark Burnham en Olwen Fouéré.

Texas Chainsaw Massacre is opgenomen als direct vervolg op het origineel uit 1974 en negeert hiermee alle andere vervolgen. Qua stijl en verhaal lijkt de film echter totaal niet op zijn briljante voorganger. Is dit erg? Nee, dat ook weer niet!

De terugkeer van Leatherface

Bloed, bloed en nog eens bloed

Het heeft best een tijdje geduurd voordat ik enthousiast was geworden voor deze film. Dat komt voornamelijk doordat de marketing voor de film pas laat op gang kwam. Ik kreeg een bepaalde verwachting voor de film omdat het zogezegd een direct vervolg was op het origineel én omdat Fede Álvarez (regisseur van de vette remake van Evil Dead) er als producer bij betrokken was. Waar het origineel een eigenzinnige sfeer ademt, bijna geen bloed bevat en veel aan suggestie overlaat is dat bij deze film totaal niet het geval. Verwacht dus ook geen film die zich kan meten met het origineel.

Leatherface gaat helemaal los en het bloed vloeit rijkelijk. Chainsaw Massacre is absoluut op zijn plaats in de titel van de film. Voor een slasher liefhebber is dit perfect. Het is nu wel zo dat dit het zoveelste vervolg is in de Texas Chainsaw-reeks en eigenlijk niets nieuws biedt in verhouding tot de andere vervolgen. De terugkeer van één van de personages uit het origineel heeft niet veel om het lijf maar is absoluut vermakelijk. Leatherface is bruut en ziet er goed uit in de film. De rest van de karakters zijn typisch voor een slasher van deze tijd en de acteurs doen het verder naar behoren.

TEXAS CHAINSAW MASSACRE | Official Trailer | Netflix

De speelduur van de film is met 75 minuten een beetje aan de korte kant. Zeker omdat het gewoon lekker is om Leatherface aan het werk te zien. Dat had nog wel iets langer door mogen gaan! Ik heb me fantastisch vermaakt met de film door de bloederige kills en de soms oogstrelende shots die de film kent. Ga de film kijken met het verstand op nul en dan weet ik zeker dat je je gaat vermaken met deze versie van Leatherface.

Sterren: 3.5 / 5

Texas Chainsaw Massacre (2022) staat nu op Netflix! Wat vinden jullie van dit vervolg?

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

11 gedachten over “Recensie: Texas Chainsaw Massacre (2022) – Bloederig festijn! Nu op Netflix”

 1. Ik had hier ook absoluut sub zero verwachtingen bij. Maar nu ik jouw review zo lees, ga ik hem toch wel zien.
  Het origineel van Tobe Hooper blijft natuurlijk een klassieker. Maar in de amusante vervolgen zat ook al veel meer actie en gore. Vooral dat vervolg met Dennis Hopper, ik weet niet meer welk nummer dat was, vond ik heel geslaagd.
  Naar deze film ga ik vooral toe zonder te veel aan het briljante origineel te denken en zal hem op zijn eigen merites beoordelen. Lekker geen elevated horror (vreselijke term), maar gewoon lekker slashen. Toch zin in 🙂

  Beantwoorden
  • Heb je hem al gezien toevallig? Ben benieuwd wat je er van vind! Met Dennis Hopper was deel 2 in de reeks. Die was zeker heel geslaagd. Gestoorde en geslaagde film die behoorlijk anders is dan het eerste deel. Ik denk dat je je gaat vermaken met deze film. Niet te veel aan het origineel denken en lekker slashen.

   Beantwoorden
   • Ik heb hem vanmiddag gekeken. Inderdaad niet te vergelijken met het origineel maar als slasher zeer geslaagd. Vooral de eerste kill vond ik heel origineel.
    Kreeg ook een beetje “Laurie Strode” vibe van de dame die na zoveel jaar achter Leatherface aan gaat. Dat schijnt tegenwoordig ook te moeten, teruggrijpen op een personage uit het origineel (Halloween, Scream). De originele actrice is overleden, dus deze missie is niet helemaal geslaagd.

    De leukste grap vond ik nog de millennial in de bus die dreigde Leatherface te “cancellen” als hij niet zou stoppen.
    Ik heb me er prima mee vermaakt, maar ben net als Sander nog niet overtuigd van de noodzaak om deze film als een TCM film te maken.

    Beantwoorden
 2. Haha. Ik heb goed gelachen om de kills inderdaad. Maar het kan bij lange na niet tippen aan The Texas Chain Saw Massacre. Het was misschien leuker geweest als een losstaand iets met andere naam. Ik snap die drang niet naar dat maar willen remaken/rebooten met alle (slechte) gevolgen van dien.

  Beantwoorden
 3. Heel middelmatig met vreselijke karakters waardoor je aan de kant van LF staat om ze zo snel mogelijk te killen. Echt heel weinig origineels aan de kills zijn ook niet bijzonder.

  Beantwoorden
 4. Die eerste kill was zeker heel origineel. De terugkeer van Sally was inderdaad niet echt nodig. Ik vond de uitwerking dan wel weer verrassend 😁
  De scène in de bus met het ‘cancellen’ was echt bruut. Wat mij betreft het hoogtepunt van de film. Toevallig ook de mini post-credit scène nog gezien?

  Beantwoorden
 5. “Oeh, wat een leuke kills!” Echt, ik zal het nooit begrijpen, die krachtsportbenadering van het genre. En dit was gewoon een overbodige film. Mag nog niet eens de schoenen poetsen van het machtige origineel. Een half puntje voor de muziek van Colin Stetson.

  Beantwoorden
  • Dan zijn films als Hereditary, The Babadook en The VVitch misschien meer wat voor jou. Ieder zijn meug en zo is er voor ieder wat wils op horrorgebied.
   En ik geloof niet dat Leatherface überhaupt graag schoenen poetst 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie